La rastignirea lui Iisus cand doua sisteme au esuat lamentabil (cel traditional religios iudaic si cel modernist laic roman) condamnand un om nevinovat la executie publica prin tortura.
Daca nu era suficient, moartea a fost una umilitoare, marturia lui Hristos fiind persiflata printr-o pancarta ironica deasupra crucii si o coroana de spini infipta in scalp, iar soldatii se tineau de farse de prost gust fata de un om insetat in pragul mortii dandu-i otet in loc de apa.
Mie mi se pare că acest lucru se întâmplă ori de câte ori inocenții sunt masacrați iar restul lumii se uită fără să ia atitudine. Și s-a întâmplat de câteva ori în istoria omenirii: perioada colonialismului, al doilea război mondial, genocidul armenilor, instaurarea comunismului. I-adevărat că și acum se întâmplă chestii din astea dar sunt de părere că în zilele noastre informația ajunge mai repede la publicul larg iar oamenii nu mai stau nepăsători, protestează, boicotează iar uneori produc o schimbare.
Moralitatea este relativa, ce era acceptabil acum 2000 de ani, nu mai e acum si ce e acceptabil acum nu era acum 2000 de ani.
Istoria nu poate fi privita prin lentila prezentului pentru va fiecare era a avut valori oarecum diferite la care oamenii se raportau.
Nu cred ca au existat mari diferente de la era la era, oamenii au murit, oamenii s-au nascut au fost ideologii care au venit si au plecat.
Moartea unui evreu valoreaza mai mult decat 6 milioane de evrei, ce era asa special la acest evreu? a fost cumva trimis in lagar unde era pus sa munceasca, sa fie infometat batut apoi trimis intr o camera in care era gazat sau cate alte povesti de groaza se intamplau, nu exista nici o dovada ca un iisus a fost crucificat = hai sa vad si eu dovada, dar 6 milioane si 25 de milioane de rusi exista dovezi destule, dupa mine cel mai josnic a fost al dolea razboi mondial,pentru ca o natiune a vrut extirparea altor natiuni,nici o natiune nu a vrut asa ceva,nici englezi,nici romani,nici greci,egipteni vorbim de imperi mari,dar din pacate poporul german numea pe alti untermenschen = sub oameni = gunoaie care merita moartea, sunt multe povesti inclusiv in biblie de groaza, iisus stiut ca va fi crucificat, iisus a dorit asta = a spus lui iuda du-te grabestete sa se implineasca totul, voi crestini nu stiti propia biblie, iisus era dumnezeu, aloooooooo vorbim de o zeitate care putea anula durerea
Marea Schisma si cel de-al doilea razboi Mondial.
In timpul schismei si bataliilor dintre Roma si Constantinopol, cel ce nu credea intr-o anumita religie era torturat, omorat. In timpul celui de-al doilea razboi Mondial cel care credea in iudism era omorat. Istoria se repeta iar omul trebuie sa invete.
Bombele si testele de bombe atomice din Pacific sunt foarte joasnice de asemenea dar nimeni nu prea vorbeste de ele. Inca sunt insule ne-accesibile din cauza radiatiilor
In fiecare moment am fost si suntem jos. Nu exista absolutul moralitatii si nici jumatati de masura.
Si daca ar exista totusi perfectiunea morala, ar trebui sa fii sfant.
Mai rau ca acum...nu cred...au mai fost ele timpuri grele, insa nu era lumea atat de deschisa la minte si nici nu se astepta la mai mult.
Acum sa vezi atatea nedreptati, dezastre si sa nu poti face nimic...cred ca zilele astea pe care le traim sunt cele mai grele
Si vor veni si mai nasoale...
Si inainte existau mult mai multe nedreptati si dezastre, doar ca tu in cuca macaii nu auzeai de ele. Daca nu ar fi mass-media, cel mai mare dezastru de care am auzi in mod frecvent ar fi ca a mai murit un vecin. Ca sa si raspund la intrebare, cred ca perioada inchizitiei.
Noi traim acum si este greu de apreciat nivelul de moralitate din trecut. Totusi niciodata nu au fot oameni mai slabi ca in prezent. Si niciodata nu au avut o mai mare capacitatea de discerne. si niciodata nu si-a arogat omul o mai mare capacitate de autonomie. Asa incat epoca actuala ar iesi ca fiind cea mai jos dpdv moral