Tu precis crezi, in urma unei discutii cu un prieten din SUA (a se vedea http://www.tpu.ro/......gumentati/ ), ca globalizarea e un fel de proces prin care fiecarui triunghi din lume i se atribuie un cerc (interesanta analogia cerc-glob, recunosc) circumscris (care nu-i totuna cu circumcis, ok?), asa ca nu risc sa dau un raspuns.
Adica, multiculturalism = nonculturalism. Interesant. Pe mine ma ducea mintea spre posibilitatea de a avea putere economica nelimitata cateva organisme financiare, spre monopol. Eliminarea granitelor, a taxelor intre tari poate avea efecte pozitive dar si negative. Dar intr-adevar, pierderea culturii ar fi un pericol mare.
In nici un caz globalizarea nu duce la pierderea identitatii! Ce noi ca acum suntem Romani nu Moldoveni, Munteni si Ardeleni nu ne mai recunoastem radacinile?
Tind sa cred ca singurul posibil pericol este ca la conducere sa fie un guvern foarte nasol, dar cel mai probabil un lucru ca acesta o sa duca la ruperea globalizarii, asa ca pot spune cu o siguranta de 95% ca nu exista nici un pericol in globalizare!
Globalizarea este inca departe de generatiile noastre dar tot acolo se va ajunge, inmultirea in exces a populatiei lumii va duce la asta ca o necesitate nu ca o ambitie personala a unui grup, reorganizarea economiei lumii prin globalizare este un nou concept care ii va lua locul actualului sistem de organizare a planetei si se vede ca virgula capitalismul a inceput sa scartie in forma administrativ- teritoriala de acum. Pierderea identitati culturale nu mai prezinta mare interes atunci cand este vorba de supravietuire. Sigur ca organizmele financiare monopoliste vor crea mondializarea dar din necesitatea supravietuiri si mai putin al ambitiilor monopolizari ca virgula concept care functioneaza acum.
Da, si eu vad si parti bune ale globalizarii. Spre exemplu, mi-ar placea ca atunci cand se da o lege nasoala, sa ii avem pe francezi cot la cot cu noi, caci ei se pricep mai bine. Mi-ar placea sa produca nemtii masini la noi, caci tot asa, ei o fac mai bine, etc.
Dar intotdeauna si in orice sistem, vad eu, problema number one este cine aplica sistemul. Cine e la conducere. Si de aici, orice sistem nu poate fi prea bun, caci oamenii sunt prea subiectivi. Deci de aceea inclin sa prefer spre o conducere mai putin puternica, mai usor de dat jos in cazul in care se transforma in tiranie.
De aceea am si intrebat. Ce pericole ar putea fi. Si eu am in cap idei pe tema asta. Insa ascultandu-va si pe voi, se sedimenteaza mai bine.
anonim_4396 întreabă: