Din pdv al preotului din focsani Scopul in viata este de a dezgropa proaspetele cadavre Si a avea nopti de amor romantic la lumina luni pline. Iar din punctul meu de vedere exista doua cuvinte ce descriu temporalul scop al vieti actuale,, Supravietuire si Reproducere
Trebuie sa aratam ca suntem vrednici de a ajunge la adevarata noastra viata. Deci scopul este mantuirea.
Hmm...scopul vietii? pai cred ca scopul pentru care exista viata e cel de a iubi de a simti caldura sufletului partenerului sau familiei tale, de a impartasi dragostea cu toti cei din jur...de a te distra la maxim pana in ultima clipa.eu pentru asta traiesc:X:X:X
Viata are un singur scop, evolutia ignorand evident sacrificarea acestei vieti. existente pentru una cel mai probabil inexistenta cred ca toata chestia asta se numeste mantuire.
Dea trece prin toate incercarile date de la dumnezeu si dea ajunge pana la urma acolo unde intr-adevar incepe viata! Eu cred in viata de dupa moarte de fapt cred ca aici pe pamant suntem doar ca sa poata sa vada dumnezeu ce fel de oameni suntem
CARE ESTE SCOPUL VIETII TALE?
Fluturu Alexandru
Student: Anul II, ZI.
Facultatea de istorie
Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir", Bucureşti
Preface- My dear reader, these words are addressed to you. God planned this moment in your life from before you were born. It is not a coincidence or an accident that you are reading this article. Perhaps your life has been marked by events or people from your past, perhaps you have still haven’t found the answer s to some of life’s questions: "what is my life’s purpose?", "why are we born? What do we live for?" "Is the purpose of life to just live a good life and then die?"
I would like to take you on a journey to discover the answers to these questions.
Socrates, one of the most famous philosophers of 5th century A.C., once said "The man eats to live, but doesn’t live for food/to eat". Starting from this quote let’s explore our identity as human beings, the importance and impact we have on society.
CUVINTE CHEIE: viata, scop, om, traieste, viitor, amintiri, frica, sentimente.
A trai cu scop este singurul mod de a trai cu adevarat. In viata, majoritatea oamenilor se lupta cu cateva probleme fundamentale:
- CARE ESTE SCOPUL VIETII TALE?
- PENTRU CE TRAIM?
- IDENTITATEA, cine sunt eu?
- IMPORTANTA, ce sunt eu?
- IMPACTUL pe care il pot avea eu in societate.
La toate acestea se ridica o intrebare: "CE ITI CONDUCE VIATA?" "Omul fara scop in viata este ca o barca fara carma, un pribeag, un nimic, un neom" - THOMAS CARYLE. Viata fiecarui om este condusa de ceva. Existe sute de circumstante, valori si emotii care pot conduce viata unui om. Iata in continuare cateva:
a. MULTI OAMENI SUNT CONTROLATI DE VINOVATIE:
- Ei traiesc toata viata fugind de propriile greseli si ascunzandu-si rusinea. Oamenii controlati de vinovatie sunt manipulati de amintiri, permit trecutului lor sa le controleze viitorul. Ei se autopedepsesc adesea fara sa stie sabotandu-si propriul insucces.
b. MULTI OAMENI SUNT CONDUSI DE RESENTIMENTE SI MANIE
- Acestia tin in ei toate ranile de care au avut parte in viata si nu reusesc niciodata sa treaca peste ele. Unii oameni stapaniti de resentimente refuza sa vorbeasca despre sentimentele lor si isi interiorizeaza mania, in timp ce alti explodeaza revarsandu-si mania asupra altora.
c. MULTI OAMENI SUNT CONDUSI DE FRICA
- Frica poate fi rezultatul unei experiente traumatice din trecutul lor, a unei asteptari nerealiste, a disciplinei stricte din familia din care provin.
d. MULTI OAMENI SUNT CONDUSI DE NEVOIA DE APROBARE DIN PARTEA ALTORA
- Ei permit ca asteptarile parintilor, sotul-sotia, a copiilor, a profesorilor, a prietenilor sa le controleze vietile. Multi adulti incearca si acum sa castige aprobarea parintilor pe care nu i-au putut multumi niciodata. Ei nu cunosc toate cheile succesului, dar o cheie sigura a esecului este sa incerci sa multumesti pe toata lumea.
e. MULTI OAMENI SUNT CONDUSI DE MATERIALISM
- Dorinta de castig devine singurul scop al vietii lor. Acesta dorinta are la baza conceptia gresita potrivit careia cu cat am mai mult cu atat voi fi mai fericit, mai important si mai protejat, dar toate aceste trei idei sunt neadevarate, ceea ce noi posedam aduc o fericire temporara, lucrurile nu se schimba ne plictisim de ele si adunci vrem versiuni mai noi, mai mari, mai bune.
BENEFICIILE VIETII CONDUSE DE SCOPURI
a. Cunoasterea scopurilor da sens vietii tale
- cand viata are sens esti gata sa induri aproape orice; cand viata nu are sens totul devine insuportabil. Fara Dumnezeu viata nu are scop, si fara scop viata nu are sens. Fara sens viata nu are semnificatie sau speranta.
b. Cunoasterea scopurilor tale iti simplifica viata.
- Aceasta cunostere defineste ceea ce faci si ceea ce nu faci. Scopurile tale devin etalonul pe care il folosesti ca sa evaluezi care activitati sunt esentiale si care nu. Este imposibil sa faci tot ce vor oamenii sa faci. Viata condusa de scopuri te duce la un stil de viata mai simplu si la un program de lucru mai sanatos. Biblia spune: " o viata prefacuta, traita pentru a-I impresiona pe altii este o viata goala, dar o viata simpla si modesta este o viata implinita."
c. Cunoasterea scopurilor tale iti focalizeaza viata
- Daca vrei ca viata ta sa aiba impact, focalizeaz-o! aceasta te ajuta sa-ti concentrezi eforturile tale si energia ta asupra lucrurilor importante Henry David Thoreau a observat ca vietile oamenilor din vremea sa erau caracterizate de o " disperare tacuta", dar astazi o descriere mai buna ar fi distractie fara tinta. Multi oameni sunt astazi asemenea giroscopului tot timpul se afla intr-o miscare frenetic, fara a ajunge vreo data undeva anume.
d. Cunoasterea scopurilor tale iti motiveaza viata
- Intotdeauna scopul produce pasiune. Nimic nu iti da mai multa energie decat un scop clar. Pe de alta parte, pasiunea se pierde cand iti lipseste scopul. George Bernard Shaw a scris: "adevarata bucurie a vietii este sa participi la realizarea unui scop a carei importanta majora s-o recunosti singur; sa fii o forta a naturii in loc sa fii un mic, egoist si febril ghemotoc de boli si vaicareli, care se plange ca lumea din jur nu se dedica pe sine ca sa te faca fericit."
Nimic nu poate egala in putere o viata focalizata, o viata traita cu un scop barbatii si femeile care au avut cea mai mare influenta de-a lungul istoriei au fost oameni care s-au focalizat cel mai mult. Exemplu: apostolul Pavel aproape singur a raspandit crestinismul pe tot cuprinsul Imperiului Roman. Secretul lui a fost o viata focalizata. El a spus: "imi focalizez intreaga energie asupra unui singur lucru, uit trecutul si privesc inainte spre ceea ce ma asteapta."
Eu cred ca viata fiecaruia are mai multe scopuri , viata unora este mai scurta pentru ca scopul ei a fost bine determinat si implinit, altii au o viata mai lunga pentru ca sunt mai puternici si au scopuri mai multe de implinit.
Inainte sa dezbatem celelalte intrebari care sunt mai sus, exista o intrebare cheie, pe care ar trebui sa ne-o punem fiecare in parte: "CE IMI CONDUCE VIATA"? aici putem raspunde simplu: exista doua scopuri bine definite in viata pe care fiecare om are dreptul de a alege: viata condusa de Dumnezeu sau viata condusa de propria persoana - fara Dumnezeu.
CARE ESTE SCOPUL VIETII TALE? "Increde-te in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe intelepciunea ta! Recunoaste-l in toate caile tale si EL iti va netezi cararile". Intotdeauna scopul vietii noastre trebuie sa fie "Dumnezeu" si cu El sa facem toate lucrurile si nimic sa NU facem fara EL. Scop...destin...Dumnezeu le aseaza pe toate.
Pentru a trai din plin, cu un scop bine definit si o viata reusita trebuie:
- Sa daruiesti fericire altora 44%
- Sa te multumesti cu ceea ce iti ofera viata 38%
- Sa ai un ideal si sa-i ramai fidel 23%\
- Sa fii in armonie cu natura 18%
- Sa inveti sa te cunosti 18%
- Sa acorzi mai putina importanta bunurilor materiale 15%
- Sa crezi in propriul destin 11%
- Sa depasesti teama de moarte 7%
(Dupa un sondaj realizat in 2002 de Sofres pentru revista Psychologies, pe un esantion de 1000 de persone reprezentativi )
PENTRU CE TRAIM? - fiecare trebuie sa stim sa fim asemeni unui far care poate lumina si ghida oriunde s-ar afla - in viata asta sau in afara ei... Iubirea, bunatatea, educatia, frumusetea interioara a fiecaruia ar trebui sa fie un scop pe care sa stim sa il transferam celor care ne sunt alaturi si celor pe care ii iubim.
Imi place sa cred ca scopul meu in viata este sa ofer inainte de a primi..., sa iubesc si sa daruiesc ce am mai bun si mai frumos in sufletul meu si inainte de toate scopul meu este ceea ce am realizat sufleteste si familial pana acum: sotia mea pe care o iubesc sincer si din tot sufletul, copila...minunea mea care m-a realizat, dar si sufleteste – credinta in Fiul lui Dumnezeu, cel care a murit pentru pacatele mele si ale tale si a inviat din mortii.
Eu...pana acum mi-am atins scopul esential in viata aceasta, iar in ceea ce va fi de acum incolo sper sa stiu sa raman ceea ce sunt ca si om acum.
Stiu pentru ce traiesc? Singurul nostru scop pentru care traim trebuie sa fie tintit catre cer, trebuie sa avem un gand si motiv bine definit in mintea fiecarui individ "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in EL sa nu piara ci sa aiba viata vesnica"
IDENTITATE - cine sunt eu? Omul se naste si primeste un nume pentru a putea fi indentificat. Fiecare persoana este unica si speciala prin creatia data de Dumnezeu "dupa chipul si asemanarea Lui" . Si eu, ca oricine altcineva, am trait, am iubit, am urat, am avut simpatii, antipatii, am ranit si am fost ranit. Am trait perioade anoste si clipe pline de intensitate iar anumite principii de viata s-au schimbat sub trecerea timpului si eu am devenit o persoana integra si matura in acelasi timp luand decizii corecte cu privire la viata.
Identitatea poate fi de mai multe categorii: identitatea persoanei, identitatea de gen, identitatea familiei si identitatea unei natiuni. Fiecarea categorie a identitatii nu poate fi schimbata de om si nici aleasa inainte de a se naste, insa exista o singura categorie a identitatii in care poate fi schimbata, aceasta este indentitatea persoanei – prin casatorie. Deasemenea nici identitatea de gen nu poate fi schimbata si nici aleasa inainte de a ne naste. Si ultima categorie este cea a familiei in care am vorbit mai sus.
IMPORTANTA, ce sunt eu? Aici putem dezbate subiectul din doua aspecte: importanta aspectului fizic si importanta aspectului interior (sufletesc). In ziua de azi are mare importanta pe aspectul fizic, ce stare materiala are o persoana si functia pe care o detine si din pacate s-a pierdut adevarata valoare a caracterului uman.
Dumnezeu ne-a creat sa fim frumosi, eleganti si chiar daca nu suntem inzestrati cu un aspect fizic extraordinar de frumos putem compensa uratenia fizica cu eleganta sufletesca (amabilitate, altruism, bunatate, etc.). Multi oameni, asa zis urati, pot fi placuti prin frumusetea sufletului lor, punand in umbra astfel handicapurile fizice. Acum, asta e, nu putem schimba fizicul cu care ne-am nascut, insa putem dezvolta atuurile pe care le avem. Aspetul fizic placut este important in relatiile cu semenii nostri. Spre exemplu, la prima intalnire te-ai prezentat oricum, nu? Apoi, daca te duci la un interviu, sau la o intalnire de afaceri,o tinuta placuta, ingrijita, eleganta, este decisiva. In principiu prima impresie conteaza.Vei fi etichetat ulterior prin prisma acestei prime impresii. Atentie insa la oamenii pe care nu-i cunosti. Sub elegantul costum Armani se poate ascunde inima celui mai mare escroc international, iar sub hainele simple ale unui nebagat in seama sa se afle un suflet de aur. Intotdeauna aparentele inseala. In cei care sunt neglijenti cu ei insisi nu te poti increde, la fel cum nici cei eleganti nu prezinta garantie.
IMPACTUL pe care il pot avea eu in societate: ca persoana si ca familie.
Oamenii au trait din totdeauna in comunitati mai mici sau mai mari care au ajuns sa se organizeze in state ca fiinta inzestrata cu ratiune, omul are puterea cel putin teoretic, de a decide daca sa accepte sau nu societatea. El poate trai solitar sau in colectivitate. Ganditorul Th. Mobbes sustine ideea ca fiecare individ se afla intr-un razboi continuu cu ceilalti urmandu-si propriile interese, oamenii nu tineau seama de interesele celorlalti.
In societate intalnim mai multe categorii de oamenii: cu un caracter frumos sau cu unul mai putin frumos. Caracterul ne arata noua tuturor cine suntem, ne arata cat de buna sau de depravata este societatea in care traim. Caracterul este o înscriere înăuntrul omului, înscriere care rămâne şi îi direcţionează gândurile, gusturile, năzuinţele, acţiunile şi întreg comportamentul al omului.
Impactul in societate ca si persoana. Cuvantul "persoana", in sens general, se refera la individul uman asa cum este el vazut de alte persone cu care se afla in relatie. Filosofia si morala definesc persoana ca un individ uman capabil sa gandeasca rational si sa actioneze in concordanta cu valorile morale. Exista mai multe categorii de varsta in societate copii, tinerii, adulti si batrani. Homo Sapiens -; oamenii se deosebesc intre ei. Fiecare om este unic, nu sunt doi oameni identici pe Terra. Fiecare persoana este identica doar cu sine. Descoperirile din domeniul geneticii au confirmat acest lucru, aratand ca fiecare om are propriul sau cod genetic, diferit de al tuturor celorlalti. Chiar si gemenii ce au luat fiinta prin diviziunea aceluiasi ou au coduri genetice diferite.
Astfel, in omul de azi s-a creat pseudo-sentimentul ca "poate totul" prin el in¬susi, fiindca pretutindeni vede propriile lui lucruri, iar nu lucrarile lui Dumnezeu.
"Crestinul se presupune sa-si iubeasca aproapele, iar de vreme ce nevasta lui ii este cel mai , ea ar trebui sa insemne dragostea lui cea mai profunda" – M.Luther
Sunt convins ca imaginea de sine care provine din valorile spirituale produce cel mai mare respect fata de sine si cel mai inalt simt al valorii proprii. Aceasta intelegere a realitatii raspunde celor mai importante intrebari din viata: "cine sunt?", "incotro merg?", "care este scopul vietii mele?". Numai Hristos poate raspunde acestor intrebari intr-un mod semnificativ pentru existenta noastra pamanteasca.
Nu are scop. suntem jucariile lui Dumnezeu si trebuie mereu sa trecem "testele" la care el ne supune domne`. Chiar as vrea si eu sa discut cu Dumnezeu. Nu mi se pare frumos ceea ce face...
Nu m-am gandit la asta nici o data, nu stiu habar nu am ...are viata un scop? poobabil e o incercare zic
Singura certitudine e ca vei muri. Nu exista nici un scop predefinit. Tu iti faci scopul, tu te bucuri realizandu-l.
Asta cu religia vedeti voi.are mai multe fete. Am cunoscut oameni din cadrul bisericii care nu sunt usi de biserica. Preoti usi de biserica nu am gasit pana acum sincer. In schimb stiu multi ca mine care nu credem in nici un dumnezeu si suntem oameni buni. Din cauza ca mie unu asa mi se pare corect sa ma port omeneste cu omul nu o fac pentru un dumnezeu.
Alt punct de vedere toti credinciosii fac rele cu gandul ca se spovedesc si gata au scapat.
Si apoi vine nedumerirea mea cea mai mare. Deci dumnezeu asta are un rai in care primeste oameni buni, dar a creeat si un iad pentru oamenii rai (criminali, curvari si altii din poruncile alea) - seful in iad acolo e altu smecher numit diavol (si multe altele) daca asta e smecher la el in iad de ce nu le da functii importante oamenilor rai ci ii tortureaza? Asta nu inteleg, diavolul asta vrea ca toti oamenii sa fie rai, dar apoi cand ii prinde ii tortureaza pe vecie...cum vine asta?
De-a lungul timpului am observat "greseli" in religie si recunosc de mic eram nehotarat, dar dupa ce am mai citit si eu chestii care sa imi deschida ochii mi-am dat seama ca religia e pur si simplu manipulare antica. Mi-am dat seama singur de greseli si de alte lucruri ilogice ale bisericii. Din cauza asta nu am pic de credinta si pot spune ca mi-e scarba de religie si de tot ceea ce tine de ea, dar repet sunt om bun cu cei din jur si cei care ma cunosc se mira toti cand le spun ca pur si simplu nu sunt religios, ca la ce fel de om sunt se asteapta sa fiu iisus pe pamant
Cred ca de fiecare data cind ne nastem o facem doar sa reparam greselile dintr_O viata anterioara si la un moment dat vom merge in rai sa_u in iad