Toate sunt interconectate, dar fizica explică lumea, printre cele mai importante sunt radiațiile electromagnetice, interacțiunile cuantice, și mai nou efectele energiei întunecate.
Biologia este denumită Știinta vieții. Matematica este o stiinta exacta, filosofia reprezinta interpretari fara baze stiintifice...
Stiu doar ca matematica e baza, ea exista in celelalte discipline mai mult sau mai putin. Fara ea nimic nu ar fi.
E greu sa raspunzi, pentru ca totul te inconjoara.
Tu esti biologie, dar si chimie, pentru ca ai molecule in corpul tau, dar si fizica pentru ca inima ta pompeaza, respiri printr-un mecanism si stai pe 2 picioare, in timp ce totul este calculat la perfectie ca sa nu ai 3 picioare, mai multi dinti, ADN perfect, iar pe langa asta, filosofia iti demonstreaza apartenenta la o lume, unde esti aproximativ la fel ca ceilalti la trup, dar total diferit la gandire.
Deci, totul se leaga.
Un raspuns exact daca vrei nu poti primi, dar cred ca Biologia sau Chimia e in principal, datorita nevoilor (apa, aer).
Matematica a ajuns cel mai departe și e cea mai puțin controversată. La fizică, chimie și mai ales biologie sunt multe subiecte pe care nu toți oamenii de știință, sau oamenii în general, cad de acord.
Dar tu apoi zici "care explica cel mai bine universul", ei bine asta e o cu totul si cu totul alta intrebare. Matematica in sine nu explica, e doar folosita pentru a explica, pentru a formula niste teorii ce tin mai degraba de domeniul fizicii. Filosofia explica cel mai multe, dar desigur aici vorbim de păreri. Puține teorii ale filosofiei, spre deloc, sunt general acceptate, iar alea nu sunt cele fundamentale la care te referi tu. Intrebarile fundamentale ale lumii sunt cele mai controversate și nicio disciplina nu le explica intr-un mod satisfacator majoritatii.
Filosofia nu e de luat în considerare. Filosofia se bazează pe interpretări ale lumii, pe exprimarea unor idei despre lume, pe gândirea ipotetică. Filosofia nu este știință.
Matematica e un instrument folosit în științele reale (unele enumerate de tine). Este însăși rațiunea, obiectivitatea.
Matematica fiind un instrument abstract este mult mai mult decât descrierea lumii reale. Practic, posibilitățile ei depășesc realitatea.
Însă, dacă vrei să reprezinți și explici lumea reală, te folosești în primul rând de fizică. Chimia derivă din fizică (iar biologia din chimie), oarecum. Folosești o parte a matematicii ca să realizezi o descriere fizică.