Lipsa omeniei, multa rautate si interese financiare nu ajuta sa ducem o viata fericita pe pamant. Mi-ar placea sa traiesc in alta civilizatie fericita, unde e prosperitate
Cred că tu consideri religia nu cea mai mare greşeală, ci unica greşeală. În rest, eşti de acord cu mersul istoriei aşa cum a fost el, de acord cu schimbările sociale şi politice ce au avut loc de-a lungul timpukui, cu războaiele, într-un cuvânt cu modul în care a evoluat civilizaţia. Toate au fost necesare la vremea lor. Şi va fi totul ok şi cu ce vom face în viitor. Aşa îmi face mie impresia. Să-mi spui dacă greşesc.
Eu cred că greșești. Nu sunt de acord cu mersul istoriei și înțeleg importanța războaielor precum și impactul acestora asupra acesteia. Omul a făcut multe greșeli de-a lungul istoriei, cele mai recente fiind aproape de a duce omenirea într-o direcție nedorită, de exemplu regimurile totalitare ale secolului XX, cu precădere nazismul și comunismul. Religia însă este cu noi de mii de ani și a format și transformat continuu istoria omenirii. Să nu uităm că până acum câteva sute de ani singurii oameni care știau să scrie și să citească erau clericii și nobilii iar singurele materii predate erau cele care țineau de religie. De aceea evidențiez importanța religiei în istoria noastră și o consider ca pe cea mai mare greșeală a omului, pentru că consider că ne-a ținut pe loc și chiar ne-a tras înapoi de la descoperiri științifice pe care le puteam face cu sute de ani mai devreme. Eu cred că există un Dumnezeu însă nu cred că are ceva de a face cu religia și nu cred că se supune unor reguli și nu promovează instituirea unor sisteme de îndoctrinare precum creștinismul.
Nici măcar o părere nu îndrăznesc să îmi dau. Cine sunt eu să judec o omenire întreagă, şi mai ales că nu numai pe cei din perioada contemporană, ci omenirea în ansamblul ei, cu toate generaţiile care au trăit până acum? Eu abia zgârm pe la vârful aisbergului. Citesc despre Imperiul roman, despre greci, despre Evul Mediu, despre Napoleon. Cine ştie dacă voi ajunge vreodată să le pun cap la cap şi să pot trage o concluzie!
Voi astia porniti contra religiei se pare ca aveti mari traume din cauza religiei. Ce ar fi sa nu o mai bagati in seama stiind ca nu e stiintifica? Insa religia e stiintifica pentru ca exista oricat de traumatizat ai fi de la religie. Orice exista e stiintific.
Frica, cele mai groaznice lucruri se întâmplă când omului îi este frică și când societății îi este exploatată frica.
Nu cred ca religia a avut vreodata scopul sa uneasca... deci nu e o greseala ca iti atinge scopul pentru care a fost creata.
Eu m-am referit că religia este o greșeală făcută de umanitate, nu la greșelile religiei în sine. Nu cred că cineva mai știe care a fost scopul exact al religiilor pentru că acest lucru nu s-a păstrat de-a lungul timpului. Dar, din câte se vede din sectele noi, scopul este de obicei unul personal sau de a manipula așa că e posibil să ai dreptate.
Dacă nu era religia, oamenii dornici de câștig mârșav ar fi inventat altceva.
Dar problema este la fiecare individ în parte; pentru că fiecare oaie? trebuie să pască pentru sine. Dar dacă oaia este leneșă și puturoasă și nu vrea să pască singură, atunci se "bucură" să pască alții pentru ea. Și costurile nu sunt mici. Pentru că dincolo de partea materială, financiară investită, vorbim de pierderea vieții veșnice. Acesta este costul final al acelora care nu cercetează Biblia în mod personal pentru ei.
Pe de altă parte, sunt alții care refuză Biblia fără să o cerceteze. Există deci două extreme în care nu trebuie să cădem.
Cine vrea să fie mântuit, va fi; și cine va căuta nod în papură, va găsi. Pentru că dacă așa a lăsat Dumnezeu ca papura să aibă nod, atunci așa trebuie să fie. Și dacă vrem să aflăm răspunsul la nodul în papură, îl vom găsi.
Natura este de la Dumnezeu; fie cea fizica, fie cea spirituală. Noi doar putem să ne bucurăm de ele. Avem asigurarea că într-o zi ne vom putea bucura fără ca aceste naturi să mai fie atinse de consecințele păcatului.
Lucrurile deci trebuiesc cercetate în mod personal. Și vom găsi răspunsuri. Dar extremele nu sunt o soluție la nevoile umanității.
Apropos de religie. Stiti ca in vechiul talmud (talmudul detine suprematia asupra bibliei la evrei) sunt versee care propaga crima, violul etc?
Da. Vechiul testament e plin de așa ceva, cel mai elocvent exemplu fiind vorba, care a rămas până azi, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Adică, dacă cineva îți scoate un ochi trebuie neapărat să-i faci și tu același lucru iar dacă îți sparge dinții atunci nu e păcat să-l lași nepedepsit și trebuie să-i răspunzi cu aceiași monedă
Posibil, dar religia a adus si cateva beneficii umanitatii. Nu e intotdeauna ceva rau.
Sunt multe greseli, dar cred ca cea mai mare greseala a umanitatii, in ansamblul sau e ca nu reuseste nici acum sa invete din greselile din trecut.
"Cei ce uita trecutul sunt condamnati sa il repete."
Aici ai dreptate? A nu învăța din trecut este o greșeală care se pare că se tot repetă. Uităte la cei care susțin că sfârșitul lumii va veni curând... De sute de ani se tot pregătesc și încă tot nu a venit. De exemplu, unii au crezut că va veni în anul 2000, o dată cu trecerea în noul mileniu, apoi în 2012, etc. Și încă sunt oameni care cred că va veni curând.
Ce stii tu despre religie? Nimic. Religia e ca materia care se schimba mereu. Azi o idee, maine alta idee.
Dacă așa crezi atunci chiar că nu știi nimic despre religie. Religia e aceeași de aproximativ 2000 de ani, cel puțin creștinismul e. Orice schimbare e văzută ca un atac direct la credință de către clerici. De exemplu, în Rusia secolului 18 a fost o dispută aprinsă între clerici pentru că era o facțiune care dorea ca semnul crucii să se facă cu 3 degete ci nu cu două ca până atunci. Și pentru atâta lucru au fost proteste, omoruri, aproape un război civil. Și uite că băieții au câștigat și a rămas cu 3 degete. De aceea științei i-a luat foarte mult timp să evolueze, pentru că clerul se teme de schimbare ca de dracu.
Evolutie programata.
Pe bune frate, religia este cel mai mare rău al omenirii?
Chestia aia care te învață să fii mai bun și civilizat cu semenii tăi?
De războie, ierarhii sociale, exploatarea omului de către om, distrugerea naturii ce zici? Nu crezi că sunt niște invenții mult mai nasoale ale omenirii?
Nu cred că se compară cu răul făcut de religii. Problema este că religia ne învață să fim mai buni dar este în firea omului să profite de cei care vor să fie buni și să-i manipuleze. Mai bun a devenit astfel mai controlat, mai sărac, mai rigid și închis la minte, mai plin de prejudecăți către cei care nu au aceeași credință.
"Problema este că religia ne învață să fim mai buni dar este în firea omului să profite de cei care vor să fie buni și să-i manipuleze."
Deci unde e problema până la urmă, la om sau la religii?
Un om fără vreo credință anume nu poate fi mai controlat, mai sărac, mai rigid și închis la minte, mai plin de prejudecăți către cei care nu au aceeași opțiune politică, etnie sau naționalitate?
Problema e la religie pentru că toate acestea sunt scrise în cărțile așa-zis sfinte. Fă așa și nu așa, mănâncă aia, nu fă aia că-i păcat, etc. Un om fără credință pleacă fără aceste prejudecăți iar șansele să fie închis la minte sunt mai mici. Nu neg faptul că și „necredincioșii" pot avea prejudecăți rasiale și legate de naționalitate, totul ține de educație. Să nu uităm însă că până acum câteva sute de ani singura educație în universități și școli era religia.
Orice societate și civilizație se bazează pe reguli, asta definește ordinea și disciplina.
Dacă chinezii ascultau porunca biblică "Să nu mănânci liliacul" poate acum nu am mai fi fost în situația asta.
Nazismul și stalinismul nu ai avut la bază nicio religie și s-au dovedit niște regimuri extrem de brutale.
"Să nu uităm însă că până acum câteva sute de ani singura educație în universități și școli era religia."
Aste e recunoaștere că religia a avut un rol esențial în formarea civilizației moderne, din moment ce primele școli și universități au apărut în centre religioase.
În mănăstirile din Evul Mediu erau păstrate și studiate scrierile filosofilor antici, iar prima carte tipărită care a avut un rol important în răspândirea culturii și a spiritului critic fata de conducerea catolică din acea vreme a fost Biblia.
Bibliile au fost de asemenea primele cărți traduce în limba nativă a popoarelor din Europa.
Ostiliatea față de religie e lipsită de sens.
EmaS întreabă: