| Rock10 a întrebat:

Care credeti ca este principalul scop al omului pe pamant? As dori raspunsuri care sa nu aiba legatura cu religia. Dau funda celui mai detaliat/elaborat raspuns.

18 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Nu s-a gasit pana acum un scop anume, in viata, despre care sa se poata spune ca e "principalul". Mai degraba este vorba de un ansamblu de mici scopuri, care se schimba sau se ajusteaza de la timp la timp. Poti vedea asta uitandu-te la colegii, prietenii sau rudele tale. Vezi un scop anume la ei? Nu. Cat suntem in scoala spunem ca ar fi grozav sa putem termina cu bine si sa avem success si cu bacul. Apoi ne orientam spre o facultate, scopul fiind acum sa urmarim o cariera, sa avem un job, pentru a ne putea intretine; sa ne asiguram un strict necesar - o locuinta, hrana, imbracaminte. Viata nu e usoara, nu-ti baga nimeni in traista. Pana sa ajungem sa filosofam despre scop, trebuie sa luptam, sa razbim, sa supravietuim. Dupa ce ajunge omul la o situatie cat de cat stabila, atunci poate isi permite sa mai si filosofeze asupra scopului vietii. Si exact ca nu gaseste nimic. Pai daca moartea vine intr-o zi si ingroapa tot ce ai realizat timp de o viata, unde este (sau care a fost) scopul? Ca o paralela, gandeste-te la aia din Africa, care se zbat pentru o coaja de paine sau pentru o sursa de apa potabila; se lupta cu tot felul de infectii si boli, ca sa nu mai vorbim de razboaie...gasesti vreun scop pentru viata lor? Dar chiar si noi aici, in lumea civilizata, urmarim cu infrigurare evenimentele (Iran, Ucraina, Rusia, Siria, ISIS etc), temandu-ne sa nu izbucneasca un conflict nuclear, care ne-ar matura pe toti, cu scop cu tot. happy

| Wehrmacht a răspuns:

Celelalte specii ce scop au? N-au.Nici noi n-avem. Existam si atat.Adica nu avem un scop asa..."noi" ca o gramada de oameni.In schimb, un om poate sa aiba un scop pe care l-a creat singur.Sa traiasca bine de exemplu.

| kaguny a răspuns (pentru Wehrmacht):

Noi, spre deosebire de celelalte specii, avem o anumita curiozitate care ne separa de ele, o curiozitate care tinde spre evolutie.

| T0T a răspuns:

Din punct de vedere nereligios, niciun scop deoarece evoluția individului și a societății nu duc nicăieri deoarece odată va dispărea și nu foarte târziu. Și te întrebi cu ce ne ajută această evoluție? Oare are aceasta numai aspecte pozitive? Sunt multe aspecte de ridicat aici și vom ajunge la concluzia că nu este un scop ci o poftă, o poftă pentru cunoaștere și avansare.

| sublime89 a răspuns:

Nu este nicio dovada ca avem vreun scop. Suntem doar rezultatul unei succesiuni de evenimente complet intamplatoare, care daca s-ar fi desfasurat doar putin diferit, noi n-am mai fi existat azi. 99.9% din istoria Pamantului si a vietii era deja gata in momentul in care ne-am facut noi aparitia. Daca am disparea cu totii maine, totul ar continua pe Pamant ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Celelalte specii ar continua sa existe si sa evolueze, pana intr-un final cand viata nu va mai fi posibila. Asta ar fi cam peste 1 miliard de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Esti ca unul care vrea cele mai bune anvelope dar sa nu fie rotunde.
Si mai ofera si funda.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cam ce scop are o rama, de exemplu? Niciunul! Treaba sta exact la fel si in cazul oamenilor, diferenta dintre noi si o rama reprezentand-o doar faptul ca noi suntem cu cativa pasi in fata pe scara evolutiva.

Pentru ca inca avem creiere primitive care nu pot percepe anumite concepte am fost inzestrati cu anumite mecanisme de protectie, care sa ne fereasca pe noi, de noi insine. Ca sa supravietuiasca si sa exceleze omul trebuie sa se considere mult mai mult decat e in realitate asa ca fiecare om e programat genetic sa creada despre sine ca e centrul universului. Treaba asta combinata cu speranta, care e un mecanism motivational primordial, da nastere unor idei total cretine dar pe care ne dorin atat de mult sa le credem incat le ignoram stupiditatea. In realitate esti doar o bucata de carne, esti fauna si nimic mai mult. Nu ai scop, nu ai fost creat ca sa servesti unor interese celestiale, esti un animal ca oricare altul. Da, in propriile minti putem crea intregi universuri, ne putem imagina orice, suntem zei de fiecare data cand inchidem ochii, doar ca viata nu se intampla in mintea noastra, viata se intampla in jurul nostru. Ne mintim, ne automotivam, ignoram realitatea si facem toate astea pentru ca viata nu este decat o lupta pentru supravietuire. Scopul menit pentru noi era sa supravietuim, sa copulam si sa evoluam iar acest scop il avem trasat in aceeasi masura in care il au si celelalte fiinte de pe aceasta planeta. Dar tu esti om si ai capacitatea de a alege, intr-o masura mai mica sau mai mare. In final, scopul e cel pe care ti-l impui tu. Dar il poti schimba oricand, nu e graba, tot ce realizezi in viata oricum nu va mai conta pentru tine in momentul in care vei muri. Si Caesar a avut lumea la picioare doar ca sa sfarseasca in stomacul unor viermi. Acolo ne indreptam cu totii, poti trage ca un caine intreaga viata sau poti sa nici nu te ridici din pat, nu e ca si cum universului i-ar pasa vreodata daca ai existat sau nu. Ia o gura de bere, inchide ochii si trage adanc aer in piept. O data ce intelegi ca viata este doar o oportunitate trecatoare vei deveni mai relaxat, toata lupta noastra nu inseamna nimic, bucura-te de lucrurile de care te poti bucura in acest moment. In realitate, nimic nu conteaza. Tot ce facem in viata este ca sa ne obtinem recompense, nu suntem decat cainele dresat al naturii. Intreaga noastra existenta se bazeaza pe a experimenta anumite trairi, exact ca acelea pe care le experimenteaza un animal dresat care si-a multumit stapanul. Suntem dependenti de aceste trairi, avem mici fabrici de droguri in creiere care ne indoapa atunci cand suntem ascultatori si ne ranesc atunci cand nu suntem. Iar noi ignoram toate astea si vorbim despre scopuri si cum omul ar fi lutul zeilor. Suntem, in paralel, opera de arta a naturii si cea mai mare greseala a acesteia.

Eu nu sunt curios ce scop avem, eu sunt curios cum vom evolua. Vom ajunge oare la momentul in care omenirea va apela la suicid in masa, in momentul in care va realiza ca nimic nu conteaza sau vom atinge iluminarea intelectuala care ne va permite sa gasim un scop existential in orice?

| Zenicide a răspuns:

Doar pentru ca ai aranjat niste cuvinte sub forma de intrebare nu inseamna ca are sens si ar merita un raspuns.

| Rock10 explică (pentru Zenicide):

Am crezut ca e evident ca era o intrebare conversationala si nu una ce cauta un raspuns imediat. Nu mi se pare greu de inteles ca o persoana este pur si simplu curioasa de modul in care gandesc ceilalti despre un anumit subiect. Nu te obliga nimeni sa raspunzi.

| unprietenaproape a răspuns:

Sa traiasca. suntem tarana, nu suntem nimic. un duh creat de cineva si plasati pe un pamant,, paradis,, (uita te in jur)
asadar traieste. invata, iubeste fii fericit. nu ti rata viata. se termina peste cativa zeci de ani. dupa. nu mai esti
fii un om bun, ca poate. exista ceva si dupa, sa nu ti ceara socoteala pentru ce ai facut.

| NarutoGokuIchigoHarryPotter567443 a răspuns:

Pasarici.bani.iarba

| Rock10 explică (pentru NarutoGokuIchigoHarryPotter567443):

Am inteles unde bati laughing. As fi preferat un raspuns mai serios, mai profund de atat. Multumesc oricum.

| Rock10 explică:

E evident ca nu s-a descoperit un scop al tuturor oamenilor pe pamant si daca s-ar intampla asta am fi doar niste roboti. As vrea sa aflu cat mai multe pareri din pura curiozitate nu ca sa trag vreo concluzie transanta.Din acest motiv am pus intrebarea la aceasta categorie. Multumesc

| MySelf94 a răspuns:

Intelegi ca sunt oameni care traiesc o viata intreaga si tot nu au raspunsul. Sunt multe discutii contradictorii pe tema asta. Nu stiu daca exista un "scop principal", pentru ca ar fi generalizare, si cum de altfel fiecare om e diferit de celalalt, cred ca fiecare are scopul lui pe care trebuie sa si-l gaseasca, sa il inteleaga si sa il urmeze. Din alt punct de vedere, cum ai spus tu "pe pamant", cred ca ar fi evolutia. Dar, inainte de toate, am inteles ca raportat la sine, scopul principal este sa traiesti frumos.

| Hokostbaby a răspuns:

Scopul nostru ar fi perpetuarea speciei umane si incercarea de a raspunde la principalele intrebari existentiale. Din punct de vedere stiintific nu exista scop, dar asta nu inseamna ca nu poti sa iti creezi sngur in loc sa cauti alinare in bratele crestinismului sau oricarei alte religii propovaduitoare de ˇiubireˇ.

| kaguny a răspuns:

As spune ca principalul scop al omului pe pamant este sa iubeasca si sa evolueze. Scuza-ma dar nu ma pot abtine sa nu ma leg de religia crestina...
In primul rand "iubirea" si evolutia merg mana in mana. Barbatii sunt facuti sa fie poligami, lucru pe care biseria il interzice prin simpla existenta a casatoriei care (daca este respectata) il opreste pe barbat sa fie poligam. Spun ca evolutia si "iubirea" merg mana in mana deoarece doar o anumita gena x poate evolua, sansele de evolutie scazand atunci cand gena este combinata doar cu o alta gena.
In al doilea rand religia crestina ne spune ca omul a fost scos din Eden, ceea ce ar insemna o decadere a omului de unde rezulta ca omul ar trebui sa isi reia locul in paradis(evolutia).
Iar cand spun ca omul trebuie sa iubeasca ma refer in principal la relatia lui cu ceilalti oameni(nu neaparat sexul opus). Un om ar trebui sa aiba fata de ceilalti oameni compasiune, intelegere, respect etc. Nu spun ca toti oamenii merita lucrurile astea, sunt si exceptii, destul de multe, dar daca toti ar face asta nu ar mai exista acele exceptii. (lasa-mi o parere)

| Rock10 explică (pentru kaguny):

Raspunsul pe care mi l-ai dat pare a fi a unui om moral, caruia ii pasa de ceea ce se intampla in jurul lui (la nivel social), a unui om care cunoaste adevaratele valori morale. Cand am spus ca nu as dori referiri religioase, ma refeream ca nu imi doresc raspunsuri fundamentalist religioase.
Sunt perfect de acord cu poligamia barbatului si tot ceea ce ai explicat tu.
In concluzie tu crezi ca paradisul este nivelul maxim de evolutie spirituala sau intelectual-stiintifica la care trebuie sa tinda un om?

| kaguny a răspuns (pentru Rock10):

Sincer, ambele. Dar cred ca va fi mai greu in cazul evolutiei spirituale deoarece majoritatea oamenilor de impart in doua-trei categorii: cei care nu cred si nu vor sa aiba nici o legatura cu religia(indiferent de natura ei) si cei care au o credinta oarba, crezand ce li-se spune si luand mot-a-mot totul, sau oamenii care fac niste lucruri doar pentru a respecta traditia fara sa inteleaga adevaratul scop al acelui lucru(cum ar fi oamenii care posetesc, cel mai probabil daca ii intrebi, majoritatea ar raspunde "pentru ca asa se face" sau ceva asemanator). Am observat putini oameni care sa faca lucruri pentru dezvoltarea spirituala si sa le inteleaga pe deplin scopul, asta probabil pentru ca nu sunt explicate ci numite(exagerez, dar "daca nu faci aia o sa arzi in iad"/"daca faci aia o sa arzi in iad"). Religia are si ea partile ei bune, dar daca sunt intelese. (nu sunt sigur daca la intrebarea ta trebuia sa fie "sau" sau "si", dar sper ca ti-am raspuns cum trebuie)