Virusii sunt mult mai periculosi ca bacteriile. Herpesul, SIDA, sunt doar exemple de virusi. Virusul copiaza o anumita structura a unei celule din corp, si de aceea sunt greu de combatut, pentru ca chiar daca ai reusi sa ii combati, si distruge si celulele pe care le copiaza. Bacteriile sunt microorganisme ce nu au nimic in comun cu organismul uman, si organismul uman le poate recunaoste pentru a forma anticorpi.
Virusurile nu au metabolism si nu se pot reproduce decat parazitand o celula; insa cunosc modul in care functioneaza bacteria sau celulele organismului pe care le ataca. Depinde la ce te-ai referit, pericol pentru organismul uman (ambele pot fi letale), nivel de organizare (virusul e mult inferior bacteriei, insa pentru intelegerea vietii e interesant, pentru ca arata ca viata e posibila si fara schimburi materiale/energetice majore).
Sunt numeroase specii de bacterii si la fel de multe de virusuri, si in general la o boala cauzata de un virus cum e gripa de exemplu nu virusul in sine distruge cel mai mult ci infectia bacteriana care se formeaza datorita organismului slabit, de aia se iau antibiotice in boli ca astea, pentru a distruge sau preveni infectiile bacteriene. acum, parerea mea e ca totusi virusurile sunt cele mai mortale, datorita numarului de victime, uite hiv, si sa nu uitam de variola, care inainte sa fie eradicat a ucis 500 de milioane de oameni doar din anul 1900 pana in 1970.ca sa nu mai vorbim de alte sute de milioane de morti pana atunci, si e mai greu un tratament antiviral decat unul antibiotic. acum vine si partea bacteriana, antraxul, tuberculoza, si altele sunt la fel de mortale, dar raportate la nr de victime si mortalitate in istorie virusurile castiga detasat.
asta a fost pentru mortalitate si tratament, complexitatea si inteligenta, tot virusul as spune ca ar castiga, marimea lui e muult mai mica ca a bacteriei, si afecteaza chiar structura adn-ului, bacteria avand alte efecte.
AvalohAlyn întreabă: