Daca vrei sa citesti Nietzsche, asa cum ti-a recomandat cineva mai sus, ar trebui sa citesti intai "Amurgul idolilor", pentru a intelege apoi "Asa grait-a Zarathustra".
Daca vrei ceva romanesc, as recomanda Emil Cioran cu "Pe culmile disperarii" sau "Neajunsul de a te fi nascut".
Asa grait-a Zarathustra; Dincolo de Bine si de Rau; Antichristul. Toate trei scrise de Friedrich Nietzsche. (astea sunt preferatele mele)
Dar imi mai plac si cartile lui Philip K. Dick, precum Ubik, Substanta M sau VALIS.
Te poti apuca sa scrii una pentru tine si apoi sa poti sa tii-o citesti cu satisfactie si admiratie oricand ai timp liber. Orice scriitor a scris mai intai pentru el. Si tu cred ca poti si stii sa scrii. Ai ratiune. Fiecare om are ratiune. Doar citind numai cartile scrise de altii, poate apare procesul de manipulare din partea altor oameni. Cartea mea preferata este cea scrisa de mine si NU de altii. Nici chiar Biblia nu e cartea mea preferata. Daca citesc ceva din ea, trec prin filtrul propriei ratiuni si constiinte pe care am primit-o de la Dumnezeu. Si da, si Biblia a fost scrisa de niste oameni si poate apare procesul de manipulare. Constiinta mea nu-mi permite sa ma las manipulat si condus de alti oameni ci doar de Dumnezeu care mi-a dat aceasta constiinta si capacitate de a rationa.
A citi doar carti scrise de alti oameni, ar insemna sa-mi ignor in mare masura propria mea ratiune sau propria mea minte si capacitate de a rationa. Scriind, imi dezvolt propria mea minte si capacitate de gandire si rationare. Ce poate fi mai compatibil cu corpul meu decat ceea ce este produs de catre propriul meu corp si propria mea minte? Astfel si stima si respectul de sine creste sau se dezvolta. Un om care se respecta si se iubeste pe sine are dragoste in el si poate iubi si pe alti oameni. Ce farmec ar avea scoala daca un elev in loc sa-si foloseasca propria minte asteapta mereu rezolvarea unor probleme de catre profesori sau alti oameni? sau sa ia de a gata rezolvarile si concluziile profesorilor?
IoanaBratinka întreabă:
Alina49335 întreabă: