Imi place paralela platon-nitzsche-om-maimuta se vede ca nenea e fan. Motivul pentru care e greu ca o persoana sa ajunga la nivelul ala este ca este nevoie de un cockteil delicat intre genetica si mediu care sa produca o astfel de personalitate.
Cat despre intrebarea lui, e draguta din punct de vedere filosofic insa in realitate ne putem uita la structura creierului nostru si vom observa ca nu e diferita de a animalelor cu exceptia a catorva "etaje" superioare. De aici poti deriva ca ceea ce se afla la nivelul de jos ne caracterizează pe toti. Acolo avem instinctele de baza: cel de autoconservare, cel de reproducere etc. Lenea si frica sunt ambele derivate din instinctul nostru de a ne autoconserva energia sau chiar viata.
E drept ca in lumea contemporana, instinctele noastre ne fac in multe cazuri mai mult rau decat bine, insa e o consecinta a faptului ca am evoluat societal si tehnologic mult mai rapid decat am reusit sa evoluam biologic.
Referitor la mentiunea cum ca in ultimi 3000 de ani nu am evoluat...trebuie sa te intrebi din ce punct de vedere. E posibil ca ideile antice sa fi fost preluate dar e putin naiv sa zice ca nu au fost deloc cizelate. Cine zice ca suntem la fel ca acum 3000 de ani nu are idee cum era viata acum 3000 de ani.
Sunt de parere ca sistemul capitalist in care traim impinge dezvoltarea in directia satisfacerii nevoilor umane, dintr-o perspectiva politica ai putea spune ca este un fel de vot mascat al majoritatii pentru a decide in ce ar trebui sa ne investim energia si resursele treaba care la un momentul acesta se refera la armament si telefoanele mobile (evident putin simplificat) iar chestia asta nu are neaparat treaba cu idealurile care ar trebui sa le avem ca rasa. Si mie imi pare nociv si ma intristeaza la fel ca lipsa de educatie care impinge mai multi oameni sa isi doreasca sa consume (masini mai puternice, haine mai scumpe si greu de produs si cu costuri uriase pentru mediu) insa sistemul asta are pana acum cele mai bune rezultate in a oferi un nivel de viata rezonabil mai multor oameni. Poate asta ar trebui sa fie urmatorul nostru proiect sa gasim o alternativa.