| Duluman2002 a întrebat:

Care este diferenta dintre conceptele de etic si moral, pentru ca la origine par exact acelasi lucru?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Par exact acelaș lucru dar nu sunt.
Moral, reprezintă norma, ceea ce societatea consideră că este bun și acceptat de toată lumea.
Etic se referă la ethos, la valori, care sunt dinamice. Astfel Socrate a fost acuzat că strică tineretul. îndepărtând de morala cetății.
El putea să aleagă între pedeapsa de exil, ostracizare, să fie alungat din cetate, fără posibilitatea de a reveni vreodată. și moartea prin sinucidere. El a ales sinuciderea ca să arate că el se sacrifică pentru valori mai înalte decât morala cetății, că aceste valori sunt mai importante decât viața lui. Atitudinea lui a fost imorală, împotriva moralei, dar a fost etică, a fost in conformitate cu valorile lui.
La fel a procedat Isus când a decis să intre în Ierusalim. Știa ce îl așteaptă. El contesta morala primitivă, tabuurile Vechiului Testament și implicit poziția socială a preoților care o susțineau. Atitudinea lui era etică.
Trump dacă nu greșesc, și China sau au renunțat să accepte reducerea emisiilor de carbon, sau refuză asta. Atitudinea lor e morală, ei păzesc bunăstarea temporară, salariile, dezvoltarea economică a popoarelor lor. Etic ar fi să înțeleagă că încălzirea globală duce la dezastru mondial colectiv, și să pună capăt poluării cu bioxid de carbon.

4 răspunsuri:
| Bizon95 a răspuns:

Etic se refera la profesiune, la afacere, de exemplu nu este etic sa ii promiti cuiva o parte din afacere, iar dupa ce iti aduce investitori sa ii dai cu piciorul

moral se refera la personal, la relatiile directe interumane, de exemplu este imoral sa te plimbi dezbracat prin oras, chiar daca orasul e la malul marii si tu vii direct de pe plaja

https://dexonline.ro/definitie/etic
https://dexonline.ro/definitie/moralitate

insa intr-adevar, la origine sunt acelasi lucru!

| KhludCiprian a răspuns:

Cel putin etimologic etica e ramura din filosofie care poarta discutia despre moralitate.

Dar sensul de etic e de obicei oferit in sens secular (de genul: etica medicala, ori deontologica, ori etica din cercetare), in care principiile sunt poate diferite de ce se accepta in societate per-se iar moralitatea e de a distinge ca o actiune e definita in termeni de bine si rau. De exemplu nu e etic sa opresti un avort daca esti doctor desi poate tu crezi ca e imoral (nu e bine, ca e crima) deoarece iti doresti binele pacientului.

De obicei etica a devenit azi in societate ideea de "moralitate normativa" in care societatea isi discuta si isi imbunatateste sistemul moral prin discutie.

De exemplu dat fiind influenta in special a bisericii, femeia nu putea sa decida sotul, ori sa raspunda impotriva sotului abuziv, dat fiind moralitatea destul de clar definita in Biblie si in traditia crestina ce vine din antichitate (in care femeia era doar o proprietate, la fel cum era de exemplu un cal) dar azi discutia etica a societatii civile, a adus astfel de moralitate crestina ca fiind imorala ca si parte din societate si desi e strict imoral conform secolului XIX de exemplu ca femeia sa mearga la politie si sa isi raporteze sotul, azi e cel mai moral lucru ce trebuie facut!

| Nilsson a răspuns:

Moralitatea reprezintă conceptul în sine iar etica reprezintă mai mult studiul moralității.
De multe ori sunt confundate dar nu mi se pare o greșeală prea mare.

| RoCkKiD a răspuns:

In varianta simpla.

Morala este stabilita de societate sau un grup si il ajuta pe individ sa decida ce este corect si incorect in contextul acelui grup. Credintele morale din cardul unui grup nu sunt neaparat corecte din punct de vedere obiectiv dar pot fi corecte din punct de vedere moral in cadrul unui grup a carui morala le considera corecte.
Poti sa te gandesti la chestii gen pedeapsa cu moartea. In societatile vestice, din europa, uciderea unui om este un lucru extrem de imoral indiferent ce a facut, in timp ce in orientul mijlociu chiar si un fapt banal (pentru noi) ca blasfemia poate duce la o condamnare la moarte.

Important de mentionat ca morala grupului o poti doar accepta sau respinge, nu o poti modifica.

Etica transcede oarecum societate din punctul de vedere al modului in care judeca ce este bine si ce este rau. Daca din punct de vedere moral, in cam nici o cultura nu e ok sa furi, din punct de vedere etic poate fi corect sa furi de la cineva care are destul incat sa hranesti un copil bolnav.
Etica se refera la liniile directoare pe baza carora un individ decide ce este bine si ce este rau, linii pe care individul le poate alege spre deosebire de morala.