Generatorul ideal de tensiune este un element de circuit bipolar activ care are proprietatea de a păstra tensiunea la borne egală cu tensiunea sa electromotoare, oricare ar fi intensitatea curentului. Deci u=e, oricare ar fi valoarea lui i(u-tensiunea la borne, e- tensiunea electromotoare, i-intensitatea curentului electric). Deci puterea instantanee a generatorului se reprezintă ca fiind p=u*i=e*i.
Generatorul ideal de curent este un element de circuit bipolar activ care are proprietatea de a debita tot timpul același curent independent de circuitul în care este conectat. Adică i=ig(ig-curentul generatorului). Puterea va fi p=u*i=u*ig
În ambele cazuri sensurile ale u și i se aleg conform convenției de la generator. În ambele cazuri nu există pierderi Joule și nu se fac acumulări de energie electro-magnetică.
În cazul generatorului real de tensiune se conectează la sursa de energie și o rezistență iar în cazul generatorului real de curent se conectează și o conductanță.
Generatorul de tensiune asigura tensiune constanta, chiar daca curentul de sarcina variaza.
Generatorul de curent asigura curent constant, chiar daca tensiunea de intrare sau sarcina variaza.
Daca comentariul meu e eronat, atunci al tau e complicat, chiar daca esti expert TPUTPU, trebuia sa observi ca, el a spus fara raspunsuri exagerat de complexe, iar tu i-ai predat primul enunt din lectia la fizica, deci cine e eronat acum?! Eu am inteles ce ai scris tu dar oare el va intelege? Si ceea ce am spus eueu, este exact ce ai spus tu doar ca in limbaj direct fara complexitate sau dificultate de intelegere in limbaj, pentru ca nu toti inteleg acesti termeni. O zi buna!
Nu-ti face griji cat de intelepti sunt altii.
Daca nu intelege, va intreba.
Poate intelege mai mult din electricitate decat tu.
Iar raspunsul meu nu este din cartea de fizica, sunt explicatiile scurtate si simple la intrebare.
Am priceput doar parțial ceea ce voiam să știu. În legătură cu generatorul de tensiune, am priceput în mare, dar aș vrea să știu sigur dacă tensiunea electromotoare produsă de generatorul de tensiune poate exista independent de faptul că circuitul electric este sau nu închis, deci prin urmare dacă tensiunea electromotoare poate exista independent de curentul electric/intensitatea circuitului exterior. Iar în legătură cu generatorul de curent, aș vrea o definiție mai concisă, mai pe limba oricui. În final, aș vrea pentru ambele tipuri de generatoare câte o definiție clară și inteligibilă, rolul pe care îl au fiecare în parte într-un circuit electric și când sunt folosite (separat).