| lana a întrebat:

Care este diferenta intre valoare si nonvaloare?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Valoarea isi are principiile ei, si adesea faci diferenta intre valoare si non valoare pe baza acelor principii. Daca esti un om cu principii, poti face diferenta, daca nu, nu o poti face. Nu poti avea idee despre ce e in jur, daca esti in intuneric si nu ai nici un punct de reper. Daca esti in lumina, poti vedea lucrurile, si ai suficiente puncte de reper. Principiile sunt tocmai ca acele puncte de reper pe care le poti vedea sau nu. De aceea e considerat valoros azi ceea ce nu are nici o valoare, pentru ca ne lipsesc principiile, ne lipsesc reperele pentru a face diferenta intre valoare si nonvaloare, si atunci consideram ca fiin valoros ceea ce de fapt nu are nici o valoare.

10 răspunsuri:
| Gicone a răspuns:

Pai este foarte clar. valoarea are ceva valoros iar nonvaloarea nu are!

| Razvan a răspuns:

Valoarea nu mai exista. S-a devalorizat.Inainte era important sa ai principii, acum cu cat calci peste mai multe cadavre cu atat mai bine

| Floreenofficial a răspuns:

Pai e o diferenta colosala ca de la cer la pamant ca de la negativ la pozitiv ca de la minus infinit la plus infinit, doar ca astazi non-valorile fac legea, din pacate... sad

| Vizitiul a răspuns:

Priveste un om adevarat si-o tentativa de om. O sa constati diferenta...

| Sonia_4064 a răspuns:

Imi place de onutzu repeta cuvant cu cuvant ce se spune peste tot despre valoare si non valoare in Romania. iti place si octavian paler onutzu? dar paunescu, te zgandare la inimioara?

intrebarea mi se pare fara sens, ca sa zic ceva de intrebare

| Sonia_4064 a răspuns:

Cristi, ce spui tu suna foarte frumos in teorie, dar sunt mici lipsuri pe ici pe colea. in primul rand, ce inseamna pentru tine principii? daca ar fi reguli dupa care sa recunosti valoarea, atunci valoarea ar fi limitata, pentru ca niste reguli impun un cadru strict, pe cand valoarea de cele mai multe ori depaseste tocmai cadrul ala stramt din care majoritatea inca nu poate sa iasa la un moment sau altul. ca exemplu, sa ne gandim la einstein: este valoros tocmai prin faptul ca a vazut acolo unde newton nu a reusit sa puna degetul pe rana, si anume in problema timpului ca reper absolut sau relativ. masele au luat tot ce zicea newton de bun, einstein a trecut totul prin constiinta lui si a gasit lacuna in tot ceea ce facea newton, ceea ce nu inseamna ca tot ceea ce facea newton era gresit, din contra. doar in problema timpului gresise, luase ca as granted timpul, nu intelesese cum si ce.
deci ce vreau sa spun este ca nu trebuie confundate principiile cu prejudecatile. sunt multi care considera valoare niste personalitati pe care le valorizeaza dupa prejudecati: de exemplu, toata tarashenia cu paunescu. il considerau valoros pentru ca? pentru ca ovationa la cenaclul flacara si dadea senzatia de libertate in Marele Sistem. era o libertate falsa, comunismul doar largea hatzurile prin marioneta adrian paunescu pentru a da senzatia de libertate, insa tot cu cutitul la jugulara dormeau saracii oameni. valoros pentru mai ce era paunescu? a da, scria poezii si toata lumea stia ca scrie poezii, si pentru ca prindea la mase, era bun. sorry, dar asta nu e deloc un criteriu de valorizare, vezi? care ar fi criteriile alea de valorizare? parerea mea este ca nu exista criterii fixe pentru valoare, fiecare om care are o contributie la un domeniu sau altul este valoros intrinsec, prin ceea ce face efectiv in acel domeniu, nicidecum dupa niste criterii fixe care vezi doamne s-ar aplica la fiecare om in parte. chestiunea asta cu valoarea este deci o chestie subtila, nu poti sa stampilezi prea repede ceva cu un verdict sau altul, decat dupa ce reflecti cumva valoarea respectiva, si aici trebuie multa intuitie, pentru ca valoarea nu e o chestie fixa, e fluida, ca si viata

| Razvan a răspuns:

Sonia nu stiu eu de astea. Abia m-am chinuit cu cele trei propozitii acum imi ceri poezie. N-am de unde. S-a inchis magazinulwinking

| laurentiu a răspuns:

Cum e diferenta intre DA si NU

| cristi202 a răspuns:

Sonia:
Foarte bine ai punctat, facind diferenta intre principii si prejudecati.
Daca nu ar exista principii, nu am avea motive sa ne certam, noi, oamenii. De ce ne certam? Pentru ca avem clar in minte ceva, un standard caruia credem ca si noi, si ceilalti trebuie sa se conformeze. In momentul in care cineva nu s-a conformat si tu ai avut de suferit, tendinta e de a discuta, de a te certa, aratindu-i acelei persoane ca greseste. Desigur, pot fi diferente intre standardul pe care eu il consider acceptabil si standardul tau, insa la fiecare om exista ceva, un standard, anumite principii clare dupa care stie cum ar trebui sa isi ghideze viata, si care, daca ar deveni relative, omul si-ar pierde mintile. O spun din experienta proprie, am trecut printr-o perioada critica in viata, in care am descoperit ca toate principiile ce le aveam aveau sa cada la pamint caci nu mai puteam sa ma ghidez dupa ele datorita crizei in care ma aflam, si nu mai stiam dupa ce sa ma ghidez, si atunci am realizat cit de sensibila e chestia cu principiile, ca doar un mic dezechilibru, o mica relativitate ce poate sa apara in domeniul lor, te poate duce pina la a-ti pierde mintile. Desigur ca mi-am revenit din acea stare, insa daca ea continua, poate as fi ajuns sa imi pierd mintile. Ca unii, cum sunt guvernantii nostri, nu apeleaza la acele principii, caci considera ca e mai bine sa fure, sa minte, sa insele un intreg popor, aceasta nu atesta faptul ca principiile nu exista. Ele sunt clare in mintea lor (ei stiu ca nu ar trebui sa fure, sa minta, sa insele), insa nu vor sa asculte de ele, si de aici apare nonvaloarea guvernantilor nostri. Insa, daca ar asculta de acele principii, de constiinta, caci de ea e vorba, am avea niste guvernanti de valoare, nu crezi? Exista o carte care trateaza acest subiect intr-un mod fenomenal de simplu si pe intelesul tuturor: "Crestinismul redus la esente" de C. S. Lewis. Cartea incepe tocmai cu acest lucru - faptul ca exista in noi acea lege a constiintei care ne spune ce ar trebui sa facem, dar noi nu facem, si merge pe dovezi logice bazate pe experiente zilnice pe care noi le avem, si, de la faptul ca stim ce e bine si ce e rau, te duce pe baza logicii pina la a demonstra ca exista Dumnezeu tocmai datorita acestui fapt. Poate nu esti o persoana credincioasa, insa macar prima parte a cartii, care este pur filozofica, merita a fi citita. Eu cred ca merita a fi citita toata, dar aceasta poate fi parerea ta, daca nu esti o persoana credincioasa. Poti gasi cartea si online pe net, trebuie doar sa o descarci. Si poate ca asa vei intelege mai bine diferenta dintre valoare si nonvaloare.

| DorelSudoru a răspuns:

Nici una pentru. ca valorile nu sunt luate in seama xD xD