Depinde foarte mult de hormonul fiecăruia, de genetică. Altora le crește barba de la 15-16 ani accentuat. Creșterea bărbii după adolescență (la maturitate) are un anumit interval de timp, în funcție de genetică, da, și poate fi influențată prin produsele chimice pe care le asimilează pielea (creme, unguente, săpunuri, after-shave, loțiuni s-a.m.d).
Probabil nu au barbă cei de 30 ani, dar absolut deloc, pentru că și-o dau jos, se bărbieresc. Este, în principiu, o alegere. Multora le stă mai bine cu barbă decât fără, deci aleg să o întrețină și să se bărbierească atât cât este nevoie. Alții preferă ca bărbieritul să fie regulat, nu le place (nu le stă bine) sau au impresia că-i îmbătrânește.
Și mie îmi crește barba foarte repede și mă bărbieresc periodic, e o alegere. Cum îmi stă sau cum mă simt eu mai bine, așa port. Nu trebuie să-ți spună altul că barba "oferă un aer mai matur" . Degeaba pari tu matur dpdv facial dacă creierul tău încă este la pubertate sau nici măcar acolo n-a ajuns. Nu barba te reprezintă pe tine ca om matur, ci gândirea. E greșit că judecăm sau că unii judecă astfel.
Parerea mea e ca depinde mult si de locul in care traiesti, de climat, alimentatie, etc, dar si de gene. Acum unele fete de 14 ani arata de 18, nu mai are ce sa ne mire
Barba, oferă un aer mai matur. Dar nu orice barbă, una deasă. Alt factor ar putea fi stresul, munca fizică, ore insuficiente de dormire, grija intensă +alcoolul.
"E vorba de genetic sau de procesul de imbatranire?"
De ambele; la care se adauga si al treilea factor: stilul de viata. Daca au si copii, imbatranesc si mai repede.
RAY întreabă: