Corpul,de forma cilindrica, este ascutit la ambele capete si are 15-25 cm lungime.
Partea anterioară, mai subtire, prezintă orificiul bucal;
Partea posterioară, mai grosă, prezintă orificiul anal. Intre cele doua orificii se afla aparatul digestiv.
Corpul este format din inele, despartite la exterior prin santuri circulare, carora, in interior, le corespnd pereti despartitori.Pe partea ventrala a fiecarui inel, rama are cate 4 perechi de peri scurti si aspri,indreptati inapoi, numiti cheti.
Tegumentul. Corpul ramei este acoperit cu o piele subtire, umeda si bogat vascularizata.
Hrănirea.Rama se hraneste cu substante organice din sol,pe care le inghite cand isi sapa galerii. Retine substantele hranitoare,iar pamantul este eliminat prin orificiul anal,contribuind astfel, la afanarea solului. Ch. Darwin le-a denumit "pluguri biologice".
Respirația. Rama nu are aparatv repirator. Respira prin pielea umeda si bogat vascularizata.
Circulația. Vasele de sange sunt reprezentate de vasul dorsal si cel ventral,legate intre ele prin vase circulare, cate unul pentru fiecare segment. Sangele este de culoare rosie.
Excretia. este realizata de tuburi prevazute la un capat cu o palnie ciliata, iar celalt capat se deschide la exterior printr-un por situat in inelul urmator.
Functia sistemului digestiv si al sistemului respirstor la rame este aceeasi ca la orice animal sau chiar vietate, si anume functia de nutritie.
Sunt trei functii: de relatie, de nutritie si de reproducere, iar sistemele respirator, digestiv, circuator si excretor acopera functia de nutritie
AvalohAlyn întreabă: