Una dintre asemanari este calcularea orbitei unei planete. Daca vrei sa stii orbita unei planete trebuie sa masori multe intervale de timp si sa faci multe calcule.
Uite ca să nu te las în van îți voi da un exemplu. Dacă auzi de unde sigur auzi și de efectul Doppler. O consecință a acestuia e mărirea sau micșorarea lungimii de undă. Noi vorbim de undele luminoase transmise de stelele din univers. Eh pentru a ne da seama de poziția, deplasarea, distanța lor dar și a altor corpuri cerești sunt necesare niște calcule destul de complexe. O consecință este deplasarea spre roșu. De ce se numește așa? Că atunci când frecvența undei scade ca și consecință avem o creștere a lungii de undă, logic(iar dacă lungimea de undă crește ne vom apropia de culoarea roșu căci precum știm de la fizică culorile corespund lungimilor de undă). De exemplu imaginează-ți că arunci o piatră într-un lac. Locul unde a aterizat piatra este sursa iar de acolo pleacă niște mici "valuri" circulare ca să zic așa. Alea să zicem că sunt undele. Cu cât ești mai aproape de sursă, valurile alea vin mai frecvent spre tine, dacă te îndepărtezi frecvența lor scade. Uite aici cum se ține cont de distanță. Însă lucrurile nu sunt chiar așa simple căci și gravitația corpurilor influențează această lungime de undă. Trebuie să ținem cont și de ea căci avem de a face cu dilatări temporale. Aici intervine deci deplasarea spre roșu gravitațională sau deplasarea Einstein. Păi tu credeai că doar te uiți la un telescop și poți spune ceva în detaliu despre univers? Calculele sunt extrem de complexe și complete. Intervin modele matematice cum ar veni modelul Schwarzschild. El se aplică de obicei găurilor negre căci ele sunt gropile principale gravitaționale cu care se confruntă unda luminoasă. Să nu mai zic că în drumul ei ea poate parcurge un spațiu curbat datorită acestor gropi. Deci tu o poți vedea într-un loc dar acel loc să fie mai puțin precis.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Deplasare_spre_ro%C8%99u
Aici ți se dau pe scurt formule și explicații dar fii conștient că acele calcule din spate nu sunt așa simple. Sper că ai înțeles că fără matematică nu poți în fizică. Fizica de azi e dependentă mai mult ca niciodată de matematică căci atunci când nu poți observa direct sau testa experimental prea ușor niște lucruri aplici și inventezi modele matematice care devin din ce în ce mai complexe. Ce facem noi în școală e banal pe lângă ce înseamnă lumea științei contemporane.
Asemanarea este una foarte mare, in ambbele se folosesc calculele! este crucial! astronomia nu ar mai fi astronomie daca nu ai putea calcula!
Oare de ce se spune ca limba in care este scris universul este matematica? Imi place mult astronomia. Si din cate am inteles, poate ma insel, dar chiar si constelatiile sunt,, tradu-se'' prin geometrie. La astronomie este foarte des intalnita geometria in spatiu. Si habar nu am de ce trebuie sa stii matematica daca vrei sa inveti astronomie, dar nu eu am inventat asta. Si distanta dintre stele se calculeaza tot prin matematica. Si nu stiu de ce. dar asta este. Cam astronomia se bazeaza pe matematica.
anonim_4396 întreabă: