| Acidacetilsalicilic a întrebat:

Care este legatura dintre Stiinta si Filosofie? Multumesc!

Răspuns Câştigător
| a3e6u9 a răspuns:

Filosofia e pentru știință ce e masturbarea pentru sex. happy

După cum zicea careva:
Filosofia e ca și cum ai căuta o pisică neagră într-o cameră întunecată.

Metafizica e ca și cum ai căuta o pisică neagră inexistentă într-o camera întunecată.

Teologia e ca și cum ai căuta o pisică neagră inexistentă într-o cameră întunecată și ai striga: am găsit-o!

Știința e ca și cum ai căuta o pisică neagră într-o cameră întunecată folosind lanterna. happy

| Acidacetilsalicilic explică (pentru a3e6u9):

Am inteles; un fel de antrenament. laughing

| a3e6u9 a răspuns (pentru Acidacetilsalicilic):

Și pe mine m-a interesat filosofia până să-mi dau seama că marii filosofi au făcut greșeli puerile, tocmai fiindcă Universul nu e intuitiv. Deseori concluziile lor filosofice nu aveau vreo legătură cu realitatea.

Ceea ce deosebeste realitatea de ficțiune e prezența dovezilor, prin observații sistematice, ipoteze, teorii, experimente, etc.

Știința e o filosofie, dar filosofia nu e o știință. Metoda științifică e o chestie filosofică, dar, spre deosebire de filosofie, știința funcționează. Unii oameni de știință spun că filosofia e moartă și eu sunt de acord. Problema e că filosofia nu a ținut pasul cu descoperirile științifice.

| Acidacetilsalicilic explică (pentru a3e6u9):

Eu nu prea ma pricep dar as vrea, insa uite ce spunea un " filosof" la alta postare, sper sa nu se spere :
"Scopul Filosofiei nu e acela de a raspunde unor intrebari in masura in care stiinta o face adica, cu dovezi fizice ci acela de a determina o perspectiva a cautarii adevarului. De multe ori cautarea unui raspuns e unul subiectiv si din acest motiv adevarata lui valoare ajunge sa fie compromisa. Majoritatea filosofilor extind aceasta viziune, patrunzind adinc in miezul problemei, scotind spre dezbatere toate amanuntele care altfel nu ar fi fost niciodata analizate. "
Crezi ca are dreptate?

| WhatheWow a răspuns (pentru Acidacetilsalicilic):

Eu nu ma supar mai " medicament " dar puteai sa lasi ironia cu ghilimelele de la filosof deoparte!
Ti-am mai spus ca ai tu ceva in "farmacia" aia, nu e chiar goala! laughing

| a3e6u9 a răspuns (pentru Acidacetilsalicilic):

Știința încearcă să fie cât mai obiectivă. Poate că rolul filosofiei ar putea fi cel de a pune întrebări, mai degrabă, nu de a le răspunde.

| shadovv a răspuns (pentru a3e6u9):

Daca tu ai basit asta, bravo...

| shadovv a răspuns (pentru a3e6u9):

Stiinta este metafizica exprimata matematic. Poti exprima functionalitatea realitatii matematic dar sa o explici nu. Explicarea e ontologica.

Sa nu uitam si ca stiinta se bazeaza mult pe epistemologie si logica.

11 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Filosofia e cunoastere prin ratiune, ce e stiinta ti-au zis ceilalti utilizatori.

| WhatheWow a răspuns:

In general Stiinta isi croieste un drum pe care merge iar Filosofia, intersectii.