| yadora a întrebat:

Care este legatura dintre zeita Nefertiti si zeul Ra?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Am sa incerc sa-ti spun tot ce stiu in legatura cu intrebarea ta.Nefertiti n-a fost o zeita ci sotia unuia dintre cei mai interesanti faraoni ai Egiptului, interesant pentru ca a introdus pentru un timp un fel de erezie in raligia egipteana inlocuind credinta in Ra, zeul -soare cu cea in discul solar, iar capitala tarii a mutat-o la Amarna, unde s-au gasit si tablitele care dadeau informatii despre diformul rege amenofis al patrulea, ce si-a luat numele de AKHMENATON(Aaton=discul solar). El si-a adus sotie dinafara regatului caci frumoasa Nefertiti era, se pare, fiica unui rege hitit.La sosirea ei intr-o corabie fastuoasa pe Nil, egiptenii au fost atat de impresionati de infatisarea ei incat au numit-o Nefertiti, adica:"Frumoasa care, iata, vine"! Singura imagine a acestei regine, e un bust aflat astazi la un muzeu berlinez.Chipul e de o frumusete si eleganta a trasaturilor incat are reputatia de oa o reprezenta pe una dintre femeile cele mai frumoase ce au existat pe pamant...Singurul lucru ciudat e ca chipul are orbita ochiului stang goala.Pe seama acestui detalliu s-au brodat, de-a lungul timpului tot felul de povesti. Cea stiuta de mine e ca sculptorul ce a faurit bustul ar fi iubit-o fara speranta pe regina si orbita lasata goala e un semn de "razbunare"... Ti-am spus aceasta lunga poveste fiindca mie personal zambetul discret al lui Nefertiti mi se pare mai fermecator si enigmatic decat al Giocondei...Cauta si vei gasi pe undeva o reproducere si vei aprecia singura...Numai bine.

9 răspunsuri:
HepHap
| HepHap a răspuns:

@ Tudor

ai copiat de pe internet, dar n-ai inteles mare lucru, asa-i?

Nefertiti a fost sotia lui Amenophis IV, cel care si-a luat numele de Aknaton, "Spiritul lui Aton". Cine era Aton? Ei bine, era discul solar, o alta transpunere a lui Ra. Familia regala il venera doar pe acesta, neglijandu-i pe ceilalti zei, pentru ca se considerau ipostaze ale zeului soare.

| yadora explică:

Da ...cu scuzele de rigoare ...Nefertiti era regina faraon... din cauza vitezei.

| kuka a răspuns:

Nefertiti nu este o zeita, ci a fost o regina a Egiptului.

| Crisu_8081 a răspuns:

Yadora, intr-adevar...egiptenii isi considerau faraonii/regii sau reginele ca fiind zeitati.Insa Nefertiti era regina. Zeul Ra este zeul Soarelui...si din cate stiu eu, reginele erau si preotese...ridicau altare/temple zeitatilor si invocau ritualuri.

| Lary a răspuns:

Habar n-am. E vreo legatura?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Draga mea, Nefertitit nu e zeita, a fost regina.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O legatura stransa. Impreuna formau un cuplu mai exact ca sot si sotie.
Au incercat ca sot si sotie sa impuna impreuna, fortat intregului Egipt noua religie monoteista a unui singur zeu, Amon-Ra devenind zeul suprem ATON Atotputernicul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nefertiti era o regina...nu era un zeu.
Zeul Ra(faraonul)daca imi amintesc eu bine era "dumnezeul soarelui"...parca...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Traiti prezentul.infruntati viitorul.sant chestii concrete.lasati mortii si trecutul timpului si uitarii.nu mai folosesc nimanui.