| AnonimD a întrebat:

Care este legenda oltului?

Răspuns Câştigător
| sab_7576 a răspuns:

Legenda Oltului si a Muresului

Povestitorii sunt Alina, Alin si Ionut de la Scoala Generala nr.13 Tg.Mures
inv. Gabriel Codrut Morariu

In vremurile de demult, cand se nascoceau povestile fermecatoare, pe varful unui munte din Carpatii Rasariteni se vedea o cetate cu doua turnuri. Craiul si craiasa aveau doi fii gemeni, care semanau ca doua picaturi de apa. Feciorii erau asemanatori la infatisare, dar aveau firi cu totul diferite. Una-doua se luau la cearta si se bateau pana la sange, de rai ce erau. Asa-i lasase Dumnezeu!
Cand crescusera mari, craiul iesi din cetate cu oastea si se duse la razboi,de unde n-a mai venit. Craiasa a trimis calareti spre toate zarile, in cauterea sotului ei, dar solii nu l-au gasit pe stapan nicaieri. Murise craiul departe, intr-o batalie sangeroasa. Dar craiasa nu stia taina asta.,,Ce-am sa ma fac eu,cu feciorii mei naravasi?" se framanta craiasa,,Se tot bat fara astampar. Le-am facut doua turnuri aparte. In turnul de miazanoapte locuieste Mures, iar in turnul de miazazi sta Olt. Uite, sunt printi buni de insuratoare, si tot nu se inteleg."
-Frate Oltule, zise Muresul, care era mai cumpatat. Mama plange intruna dupa tata,craiul.Ce facem?
-Eu zic, frate Mures,sa lasam ciondaneala copilareasca dintre noi si sa plecam in cautarea craiului. Poate e undeva intr-o
temnita,si are nevoie de ajutorul nostru, sa-l eliberam. Oltul si Muresul s-au dus la mama lor, craiasa si i-au vorbit de hotararea lor de a-si cauta tatal.Auzind ce spun,mama lor a varsat lacrimi de durere,dar si de fericire. De fericire pentru ca feciorii ei erau vrednicisi indarjiti,si de durere pentru ca se despartea de ei si-i era frica sa nu-i piarda.

-Bine,baietii mei! se indupleca pana la urma craiasa. Plecati in cautarea craiului. Muresule si tu,Oltule! Va sfatuiesc sa stati mereu impreuna, precum caii la trasura, si nedezlipiti unul de altul!

Si au plecat printii.Dar de indata ce au iesit din cetate, au pornit sa se certe pe ce cale sa apuce. Caci, cum v-am zis, erau diferiti la fire si la ganduri.
-Sa plecam spre miazanoapte! a propus Muresul.
-Ba nu! S-o luam spre miazazi! a racnit Oltul.
Si, ca in copilarie, au inceput sa-si care la pumni cu nemiluita.Pana la urma, n-au ascultat sfatul mamei si-au vorbit astfel:

-Eu am crescut in turnul de miazanoapte si plec indata intr-acolo! zise Muresul.

-Iar eu am crescut in turnul de miazazi, si plec intr-acolo! tipa Oltul.

S-au despartit.Muresul cel intunecat la fire a pornit-o spre nord, iar Oltul cel iute din fire s-a repezit bolborosind spre sud. Dupa o vreme,pe Mures l-a razbit dorul dupa fratele sau:
-Ne ciondanim noi,si-a zis Muresul,dar tinem unul la altul. Mama ne-a rugat sa nu ne despartim.Ce-ar fi sa ma intorc din drum,ca sa-l caut pe fratele Olt?

Pe o vale, Muresul s-a intors spre miazazi,dar nu l-a mai gasit pe Olt.S-a ratacit si-a luat-o spre apus,prin campii asa de
frumoase,incat si-a uitat fratele geaman.

In cetatea de scaun,craiasa primi vesti de la solii ei:
-Chiar de la poarta,marita craiasa, Olt si Mures s-au certat si s-au despartit, incalcand porunca mariei tale. Suparata,craiasa a alergat sa-si intoarca feciorii din drum, dar nu i-a mai putut ajunge, deoarece fugeau strasnic in parti
diferite. S-a pornit sa planga navalnic,curgand izvoaredin ochii ei:

-Doamne, te rog sa povatuiesti pasii feciorilor mei. L-am pierdut pe crai. Fa,Doamne,orice numai sa nu piara niciodata
baietii mei nastrusnici.

Dumnezeu a ascultat ruga craiesei si,pe data,a hotarat sa-i prefaca in rauri nemuritoare. Si rauri au ramas pana
astazi, pastrandu-si numele: MURESUL si OLTUL.
Muresul curge lin spre campie, cuminte si cu speranta ca, dupa multe cotituri, isi va gasi fratele geaman. Iar oamenii il canta astfel:

Mures,Mures,apa lina,
Trece-ma-n tara straina
Si-mi fa parte de hodina.


Pe cand Oltul cel iute si nabadaios,se izbeste in pietrele muntilor, le rascoleste tumultuos, spumega si se insangereaza la Turnul Rosu, iar potrivit:oamenii i-au nascocit un cantec:

Oltule, rau blestemat,
Te-ai facut adanc si lat
Ca vii mare, spumegat,
Si cu sange-amestecat.

2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

a fost odata ca niciodata un tata olt si o mama olt si dupa ce s-au impreunat l-a facut p'asta mare de -i zice acum olt

| danahh a răspuns:

Oltul are o lungime de 615 km. Izvorăşte din munţii Hăşmaşu Mare, în Carpaţii Orientali. Parcurge un traseu complex: Depresiunea Ciucului, Depresiunea Braşovului, Depresiunea Făgăraşului, Defileul Turnu Roşu-Cozia, Subcarpaţii şi Podişul Getic, Câmpia Română. Curge prin judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Olt şi Teleorman. Principalele oraşe prin care trece sunt: Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Râmnicu Vâlcea şi Slatina. Oltul se varsă în Dunăre lângă Turnu Măgurele, la Islaz.