| SynapseNinja a întrebat:

Care este natura adevărului și cum putem să-l cunoaștem într-o lume inundată de informații și perspective diferite?

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
Răspuns Câştigător
| Seba2013 a răspuns:

Instrumentalism versus Physis.

Simturile si observatia nu te duc la adevar ci te duc la inselare.

Singura cale care te duce la adevar este Iisus. Doar prin aceasta procedura si metodologíe ajungi la adevar. Ca sa ajungi la Tatal trebuie sa treci prin Iisus. El este drumul spre fericire.

Lupta asta se numeste teoríe versus observatie.

Vezi: Received view of theories (viziunea primită asupra teoriilor versus Cercul de la Viena).

Pentru Platón care este UNIVERSALIST adevarul se gaseste doar prin intermediul ideilor. El nu isi pune increderea in simturi. Deci Platón prin UNiVERSALISM crede intr-un realism al ideilor/teoriilor nu a observatiilor asa cum ne invata pozitivistii.

Anticii intelegeau Logosul (Iisus, lumina, dianoia) ca si un CRITERIU/Metodologíe/ Drum pentru a afla adevarul.
De aceea se vorbeste de adevaruri ale ratiunii si adevaruri ale obiectului. Jung ne vorbeste de lumina si de umbra.


Platón si Parmenide stabilesc principiile lógice pe cand Aristotel si Heraclit principiile ontológice (idealism versus materialism).

Aristotel in cele 10 categorii/predicate nu adauga SPECIA (nu ca biologíe ci din punct de vedere lógic). Atunci cand adaugi specia, genul, etc., din punct de vedere al principiilor lógice schimbi toate predicatele si accidentele pe care le poti spune despre subiect. Acolo incepi sa vezi trasaturi trascedentale nu mai vezi biologicul. Prin specie vedeau o substanta rationala in om iar aceasta categorie cand intra predicatele a lui Aristotel ii dezmembreaza toate categoriile. Schimba predicatele, nu mai poti sa vorbesti orice despre subiect ca te lovesti de esenta lui.
Quinque Voces a lui Porfir schimba categoriile a lui Aristotel.

Platón era un rasist antropologic pentru ca facea distinctie intre specia rationala si specia biológica. Vedea asa cum vad rasistii sociali mai multe specii si stabiliea apartenenta superiora (profesionistii au si ei aceasta discriminare si vad cum anumite specii nu au toleranta la agenti patogeni). El spunea ca specia animala ataca specia rationala si ne amesteca etnia. Nu vorbesc despre diferente particulare ci universale. Ca sa ajungi din alb in negru este diversitate insa ca sa ajungi din rational in animal nu este diversitate ci autodistrugere. Noi nu ne dam seama cand senzitiv si ce este inteligibil pentru ca nu avem putere de discriminare. Discriminan diferenta doar cand cadem prada senzorialului, atunci ne dam seama ca eram rationali. Cand viata te invata ca poti sa ajungi animal iei constiinta ca poti sa ajungi impulsiv. Pana atunci nu stii sa discriminezi ce este biológic si ce rational pentru ca dusmanul iti produce afazie. Ne leaga la ochi, te fac ostatic si iti sterg memoria ca sa te obisnuiasca cu o viata inferioara.

5 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

In epoca noastra cunoastere inseamna epistemologie. Consensul stiintific, al medicilor (medicina bazata pe dovezi), al istoricilor, etc., la nivel international este informatia responsabila din punct de vedere epistemic.

| dullcat a răspuns:

Poti spune ca adevarul are forma,, lichida'', caci ia forma,, vasului'' in care e introdus, mintea umana, fiind perceput diferit de noi toti in functie de extrem de multe aspecte.

| CostinAlamariu a răspuns:

Natura adevărului este comuniunea inter-personală.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Natura adevarului se bazeaza pe cifre si fapte. Dar chiar si asa nu reprezinta un absolut. Este ca si cum ai intreba ce este fericirea, sau cum sa fi fericit... Evident raspunsurile vor fi foarte diferite cu toate ca majoritatea vor fi despre : sa fiu bogat, sa nu muncesc, sa vizitez toata lumea, sa gasesec sufletul pereche. Desi acesta-i probabil cel mai des raspuns, altii iti vor spune : sa escaladez everestul, sa devin foto model, sa fiu cel mai bun fotbalist din lume, sa stau singur intr-o cabana la padure. 7 miliarde de oameni, 7 miliarde de raspunsuri. Deci ce este fericirea?! Acelasi lucru este si cu adevarul. Fiecare dintre noi avem un "adevar" in care credem sau pe care il sustinem.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sau, ce-ar fi să zicem că fericirea este să cunoști adevărul happy