| AvalohAlyn a întrebat:

Care este opinia voastra? Cei mai mari ganditori ai lumii,din trecut credeau ca aproape sigur exista un Creator pentru Univers,o Fiinta Inteligenta(! Nu neaparat Dumnezeul crestin),o Putere Superioara care a existat dintotdeauna si a dat drumul la sirul de cauze si efect.

Pentru a ieși din această regresie la infinit a justificării unei existențe prin alta și tot astfel, gânditorii trecutului au presupus existența unei cauze prime, a unui agent creativ de eveniment care nu provine din altul anterior.

Filozoful grec Platon a sugerat existența unui demiurg, a unui creator al universului, care le face pe toate conform unei concepții a perfecțiunii, necesității și binelui absolut.

Aristotel alt mare metafizician grec, a introdus ideea de 'cauza prima', sau 'motor creativ universal', cel care le face-mișcă pe toate fără a fi el însuși în mișcare -devenire, prin altă cauză.

Toate acestea presupun existenta unui Dumnezeu,nu Dumnezeu crestin,dar ceva mult MAI SUPERIOR decat NOIO PUTERE SUPERIOARA noua.

Eu personal cred in argumentul cosmologic,sunt adeptul creationismului, cred in argumentul cosmologic si in plus sunt si crestin.

Voi?

25 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

Ok, sa presupunem ca Universul a fost creat de o cauza necauzata, de o entitate fara inceput. Cum iti explici tu existenta acelei entitati necauzate? Unde este... si ce este acea entitate de existenta ei nu este dependenta de absolut nimic? Cum poti explica informatia fara nici-un suport detinuta de entitatea fara inceput? Omul are informatii din realitate, din Univers, gandeste si isi imagineaza in functie de ceea ce a vazut, auzit, simtit. De unde gandirea si imaginatia creatorului fara nicio sursa de inspiratie? Ce l-a determinat sa creeze, ce l-a determinat sa iasa din amorteala lui eterna?

El exista in "nimic", nu are nevoie de absolut nimic ca sa existe, gandeasca si ca sa fie potent, dar totusi creeaza totul? Ti se pare logic?

Eu personal nu prea pot accepta acest "argument". El este un rationament simplu, preconceput. Daca lipsesc din datele problemei rezultatul nu poate fi bun.

| AvalohAlyn explică (pentru Alphawolf):

Daca citeai pe acele linkuri care le-am pus in intrebare, la unele intrebari care mi le-ai pus iti gaseai raspuns.Si cum imi pot explica ce ai zis tu? Pai e ilogic si absurd sa crezi ca ai aparut la intamplare si nu exista nimic SUPERIOR tie. Dupa tine, cine ne-a creat? Ce a facut posibila existenta Universului? Asta e problema ca sunt absolut 0 dovezi sa credem ca am aparut la intamplare.Pentru mine asta e ilogic, ce am zis eu si ce scrie-i in intrebare si articolele din link mi se par foarte logice.Ce va place voua ateilor sa faceti dintr-un argument logic, dintr-un rationament bun si sa ziceti rationament simplu doar pentru ca nu va convine.Si sa -l puneti in ghilimele.Asta m-a amuzat.Nu poti accepta? Eh, fiecare cu opinia lui dar despre ignoranta ce zici? Despre ''inchiderea ochilor''? Spuneti de crestini sau credinciosi ca noi inchidem ochii la dovezi, dar 100% SIGUR si voi inchideti ochii la argumentele care imbratiseaza existenta unui Creator.De ce? Simplu.Fiindca nu va convine,preferati sa stati foarte frumos in ignoranta,in nepasare,sa duceti o viata dupa bunul plac fara sa faceti multe sacrificii,fara sa va mustre constiinta cand faceti ceva rau(nu ma refer la un rau major ca acolo poate va mustra din cauza ca sunteti pedepsiti,fara indatorare, recunostinta etc.
Bun, nu vi l-am bagat pe gat pe Dumnezeu Doamne fereste desi unii ''destepti'' imi spun asta, dar eu incerc doar sa aflu argumente pro si contra, sa le comentez etc.Sa discutam.Si nu cred ca a degenerat o discutie de-a mea in injuraturi etc.
Bun,vi l-am dat pe Sfantul Nectarie,v-am dat articole, v-am dat fel si fel de site-uri voi pur si simplu inchideti ochii si spuneti ''lasa ca nu-i asa, ca-i asa etc''Bun e optiunea voastra.Dar vi l-am dat pe Aristotel, pe Platon si am dat intr-o intrebare multe personalitati, oameni inteligenti care au crezut in Dumnezeu.Nici asa nu e bine.Mi se pare mie sau voi ziceti de crestini si cei care cred intr-o divinitate ca sunt asa si pe dincolo,ca inchidem ochii,ca suntem incuiati sau ca suntem habotnici, fanatici etc. dar voi sunteti la fel. Fara suparare dar 'inchideti ochii'' la fel, ba mai mult intr-un MOD AGRESIV promovati ideile ateiste dar nu asta e raul cel mai mare ci faptul ca exista BATJOCURA fata de CREDINTA A ZECI DE MILIOANE DE OAMENI!

TristDar fecare are libertatea de exprimare, libertatea de a alege, e democratie. Aici e 100% adevarat si sunt 100% de acord cu asta.Dar cand intervine batjocura sora cu rautatea, sora cu viicile lucrurile se schimba si arata ce fel de ateu este ateul(ce fel a iesitlaughing )
Numai bine iti doresc!

| Alphawolf a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Care link-uri? La intrebarea asta nu ai dat nici-un link, link-urile date de tine le-ai pus la alta intrebare, pe care eu am citit-o ulterior raspunsului dat la asta.

Acele adrese date de tine nu-mi raspunde la intrebari, ele explica "argumentul"(in ghilimele) cosmologic. Daca tu ai vazut la acele adrese sau oriunde altundeva raspunsuri pertinente la intrebarile puse de mine chiar te rog sa le prezinti.

Este ilogic si absurd pentru tine ca existenta sa fie pura intamplare(nici nu ma mira), dar pentru mine este ilogic si absurd sa existe o fiinta fara inceput, omniscienta si omnipotenta, o finta absoluta. Eu imi pun intrebari si incerc sa raspund la ele, eu nu dau cu piciorul in ele spunandu-mi: Eu nu am de unde sti, eu sunt limitat. Dumnezeu stie!

Degeaba aduci acuzatii, alea nu imi va schimba modul de a gandi, eu am nevoie de argumente bune, de raspunsuri logice la intrebarile mele. Subiectivismul tau nu ma ajuta!

| AvalohAlyn explică (pentru Alphawolf):

Pai nici eu nu cred in Dumnezeu fara sa caut dovezi.Eu,poate e rau asta, dar o zic sincer, am cautat dovezi cu nemiluita si le-am gasit.In carti de filosofie,psihologie, teologie dar mai ales cele duhovnicesti.A si am trait o experienta in trecut, problema de sanatate destul de serioasa dar care am trecut peste ea cu ajutorul Creatorului, a lui Dumnezeu.Mi-a aratat destul de clar ca exista, ca ma iubeste.EU sunt genul de crestin care cauta dovezi, citeste, se documenteaza, cauta pareri si ale ateilor si ale crestinilor.
Si nu sunt nici pe departe fanatic religios.Ma pasioneaza multe,fac multe, fac o gramada de lucruri etc.Un fanatic e super obsedat si exagereaza, habotnic, eu chiar am o antipatie fata de habotnici.
a si la faza cu, mie mi se pare ilogic asta si tie ti se pare ilogic asta mi-a placut.Inseamna ca fiecare are dreptul la opinie, la credinta lui si mai ales nimeni nu detine adevarul absolut, nici eu, nici tu.Mai avem multe de aflat.

| Liviu a răspuns:

Sa fac putin misto? eu cred in zana maseluta.
Sa fiu serios putin mai mult?
Ok,cum sa credem in ceva ce nu exista? e pur noroc.
E legata de perceptia omului,daca crede ca ii va merge rau,ii va merge rau.
adica,daca tu incepi si devi negativist (cum eram eu o data)
Asa iti va merge mult timp numai pe dos,devino pozitiv,vei vedea.
Poate sa fie si de la autoconvingerea ta.
Adica daca tu esti mereu cu o falca-n cer si una in pamant,e normal sa iti mearga pe dos tot laughing
Eu unu cred doar in ceea ce vad.
Suntem trasi din maimute,adica nu vad altfel cum.
adica acum nu stiu cate milioane de ani mi-a fost suflata viata pe nas de un prieten imaginar?
Ok Ok Ok cam e nevoie de un psiholog sa va destreseze oameni buni, nu exista dumnezeu,nu exista nimic de genu ' putere supranturala ' si eu credeam pana de curand ca exista,acum insa am 'facut ochii ' ca sa ma exprim asa.
Daca exista,unde e 'el' cand toti sufera, violuri, omoruri, jafuri, si multe altele.

| Thunderstruck a răspuns:

Majoritatea marilor ganditori au crezut ca Pamantul e plat.Cine esti tu sa-i contrazici?

| Mădă0611 a răspuns:

Tu amesteci crestinismul tau cu agnosticismul, imi suna a disperarea disperata. :))
Uite diferenta dintre filosofie si religie, si dintre albele si stiinta: http://i.imgur.com/pp5aIJA.jpg

Da, si eu cred in creationism, adica zeii au fost creati dupa chipul si asemanarea oamenilor.

| Danut_Popa_1961 a răspuns:

Bravoooooo,Alan! Ai pus in miscare un univers.Atata timp cat punem si ne punem intrebari, cat avem pareri contradictorii si totusi le analizam si pe ale celuilalt, suntem in regula, avem un motiv sa ne ridicam dimineata din pat.In privinta credintei mele, in existenta sau inexistenta unui Dumnezeu, nu ma pronunt. Poate am sa mai revin.Dar important este sa realizam marea diferenta dintre religie si credinta.O zi buna tuturor!

| Lizzu a răspuns:

"o Putere Superioara care a existat dintotdeauna si a dat drumul la sirul de cauze si efect."

Dar ma intreb... De ce daca a existat dintotdeauna, a hotarat sa creeze lumea intr-un anume moment fix? Adica, de ce lumea nu a existat dintotdeauna si ea?

| AvalohAlyn explică (pentru Lizzu):

Parerea mea este ca nu stim daca Dumnezeu a mai creat si viata pe alte planete, nu stim daca exista extraterestri si nu stim raspunsul multor intrebari dar stim sigur ce CEVA MAI INTELIGENT SI MAI SUPERIOR noua exista. Exista o forta inteligenta.Nu eu am zis-o ci oamenii de stiinta, numerosi.Si nu ma refer la Dumnezeul crestin ci la un Creator.Personal cred si in Dumnezeul crestin.La intrebarea pe care ai pus-o nu putem sti dar putem sa ne dam cu parerea. Daca El a creat lumea si absolut tot ce exista inseamna ca El are PUTERE, INTELIGENTA, PERSONALITATE si sa nu uitam ca Dumnezeul Crestin este IUBITOR. IUBIREA lui Dumnezeu e infinita.Nu putem sti planurile si gandurile lui Dumnezeu.Sa nu uitam ca crestinismul spune ca Dumnezeu este intreit in PERSOANE,TATAL,FIUL SI DUHUL SFANT! El are personalitate,iubire,mila dar este si DREPT! Eu cred ca nu vom sti niciodata exact planurile Creatorului dar putem si avem voie sa CERCETAM, SA NE DOCUMENTAM SI SA-L CAUTAM PE DUMNEZEU! Sa incercam sa-L facem sa fie in inima noastra.O zic eu, parerea mea umila, a unul crestin ortodox care imbratiseaza argumentul cosmologic dar adauga ca Mantuitorul Iisus Hristos este Calea, Adevarul si Viata!

O zi placuta sa ai!

| Lizzu a răspuns (pentru AvalohAlyn):

"Eu cred ca nu vom sti niciodata exact planurile Creatorului dar putem si avem voie sa CERCETAM, SA NE DOCUMENTAM SI SA-L CAUTAM PE DUMNEZEU!"

Imi place asta. happy

Mersi

| AvalohAlyn explică (pentru Lizzu):

Te intreg si eu ceva, daca vrei sa imi raspunzi bineinteles.Tu personal in ce crezi? Esti crestin, credincios, teist, ateu etc? Nu ma intereseaza religia ci credinta ta.De curiozitate.Merci :*

| Lizzu a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Nu,atee nu sunt si nu stiu daca voi fi vreodata, prin absurd.
Cred in ceva Superior, o forta, o energie ..si stii de ce? --Pentru ca simt ca in noi e un suflet, e ceva oricum s-ar numi el.Nu cred ca suntem simple gramezi de carne.Simt ca e ceva mai mult si ca se cere sa fie descoperit si analizat cumva. Mereu am simtit si voi simti.

Nu sunt fanatica religioasa, cu tot ce presupune asta, cu Biblie citita si memorata, cu citate de acolo, cu mers des la biserica si impartasit, cu spovedit si tot ce presupune viata de crestin.Nu ma agit.

Dar am ajuns la un punct cand simt ca trebuie sa ma intreb de tot ce exista si daca tot ceea ce omenirea a crezut de atatea generatii si atata timp, chiar e real.
Sigur ca oricat am discuta noi aici pe TPU si oricat ne-am stresa nu vom demonstra vreodata ca ceva exista sau ca nu. E imposibil, asta cred eu. Acum tine de fiecare, sa creada sau nu. Si de ceea ce iti transmite constiinta sa faci si sa simti.

Nu stiu ce sunt si cum sunt, referitor la termenii pe care tu i-ai amintit.Nu vreau si nu simt sa ma incadrez in ceva anume, sa fiu limitata cumva ci vreau, pentru ca asa e corect, sa "gust" din tot cate putin happy

Răspuns utilizator avertizat
| Havok83 a răspuns:

Persoanele acestea au avut comunicari cu divinitatea sau cu alte entitati. Dumnezeu stie ce lea mai trecut prin cap.

| donnie112 a răspuns:

Eu cred ca sunt lucruri normale universului si ca nu le-a creat nimeni, puri si simplu se formeaza in functie de zona sau de coditii, spre exemplu copacii cresc singuri si exista o explicatie de ce, scoarta terestra se misca cu 2-3 cm pe an spre nord si exista o explicatie, cu siguranta exista extraterestri care au fost pe pamant inainte cu o tehnologie mult avansata noua si oamenii din vremea aceea i-au considerat zei etc. cred ca sunt pur si simplu fenomene naturale, si eu imi pun nenumarate intrebari la care deocamdata nimeni nu imi poate raspunde

| EleonorM a răspuns:

Eu cred ca totul tine la domeniu stiintific iar omul ii e frica de ce nu cunoaste asa ca aproba 'divinitatea' sau posibilitatea unui Dumnezeu pentru a umple golurile necunoasterii.