| UnderPressure a întrebat:

Care este pana la urma cea mai mare stea?
Am cautat pe internet si rezultatele sunt diferite, unele o dau pe UY Scuty, altele pe VY Canis Majoris, altele Steaua Pistol, in altele am gasit R136a1.
Am cautat si pe TPU, si am gasit zeci de raspunsuri care nu ma ajuta.

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Am vazut si eu listele, voi mentiona aici doar trei inadvertente, si anume:
Realizatorii clipurilor (in special de pe Youtube) NU stiu care termen este mai mare dintre "super" si "hyper", multe montaje video si "liste" intrebuintand de-a valma notiuni ca UY Scuti, VY Canis ca fiind "super-gigante", in alte liste trecand la "hyper-gigante".
Ca sa lamuresc odata "problema", HYPER, este mai MARE decat super!
2. Neconcordante intre masuratorile efectuate de GAIA vs alte observatoare, precum si diametrul unghiular si distanta unghiulara masurata.
3. Toate aceste Liste (deci si a ta de pe wiki, precum si a userului Sierra1) specifica in enunturi: "one of the largest known stars". (banuiesc ca puteti cu totii sa traduceti "una dintre cele mai...", adica NU "CEA MAI").

Oricum, cea mai mare stea care ar putea sa fie vreodata observata prezinta un ordin de marime peste cel Hyper-gigantic, se cheama quasi-stea, pleaca de la un diametru minim de 10.000.000.000 km si poate merge catre un maxim de o zi-lumina. (a nu se confunda cu termenul quasar [quasi-stellar radio source]).

Concluzie:
Pana se lamureste problema diametrului lui UY Scuti, ea ramane "una dintre cele mai mari" NU "CEA MAI MARE".
Tocmai am aratat de ce...

7 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Scuti e cea mai mare ca volum, R136a1 e ce mai masiva (in sensul greutatii). Depinde ce intelegi prin cea mai mare.

| RAY a răspuns:

Omul nici 2% din univers nu a descoperit dar noi stim care e cea mai mare, sigur

| Nemessys a răspuns:

Zilnic descoperim noi corpuri ceresti. Daca la momentul actual ne gandim ca cea mai mare stea pe care am descoperit-o noi este X, peste cativa ani o sa mai descoperim steaua Y care este mai mare decat X... apoi una Z care este mai mare decat Y. Deci. cine stie cand au fost publicate acele informatii. Oricum, sunt foarte mari sansele ca ele sa nu mai fie valabile, deoarece steaua probabil ca a murit si a mai ramas doar lumina de la ea. Deci nu poti sa spui ca cea mai mare stea din universul observabil este X, daca ea este moarta.

| NorNegru a răspuns:

Salut! UY Scuti, actualmente, este considerată ca fiind cea mai mare stea din Universul observabil, depășind VY Canis Majoris.

| UnderPressure explică (pentru NorNegru):

Asta am vazut si eu dar tot pe Wikipedia am gasit lista asta.
Lista celor mai mari stele
Nume Diametru (Soarele = 1)
VY Canis Majoris 2100
VV Cephei 1900
UY Scuti 1708
Care e deci?

| NorNegru a răspuns (pentru UnderPressure):

Salut! Cauta pe Wiki doar UY Scuti si iti va aparea exact informatia preluata de mine, mai sus. In plus, celelalte stele deja mentionate poarta deja titlul de hipergigantice, doar ca niciuna nu este "CEA MAI".

| sierra1 a răspuns (pentru UnderPressure):

Scuti e plasat (bine) inaintea lui canis, uite aici;
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_stars