| oprescudorin11 a întrebat:

Care este perceptia despre LOGICA? Foloseste sau nu stiintei? In ce mod? Care model de 'logica ' considerati ca e mai economica? Sau poate de viitor?(logica binara, ternara, etc.).

Răspuns Câştigător
| suffarstar a răspuns:

Sunt de acord, filozofia pretinde valori tertiare. Creierul nostru este compus din trei parti: reptilian, mamifer si uman. Partea reptiliana, daca nu ma insel, foloseste logica binara. Of, arta. Nici acum nu m-am dumirit exact. Este subiectiva si ea, asta e singura varianta care ramane. Nu exista ceva frumos absolut, totul tine de felul in care ne raportam la obiectul expus. Fir-ar, logica e peste tot. Foarte interesant este faptul ca avangardistii si expresionistii cautau un fel de arta pura, care sa nu aiba nevoie de reprezentari, raportari subiective etc. Un astfel de tip de arta, cred eu, este cu adevarat transcendentala. Un astfel de tip este muzica clasica, ambientala. In spatele ei nu exista logica, ego sau reprezentare. Ne loveste din plin. Ea este dincolo de conceptele bine, rau, binisor.
Stiinta pura nu se ocupa cu Dumnezeu, parerea mea. Ea este cea mai sincera forma gandire, admite ca nu stim nimic de fapt. Putem doar sa credem. Este, de fapt, acea linie dintre Dumnezeu si Om.
Da, cred ca viitorul va apartine mai multor dimensiuni, acelora ale relativitatii fiecaruia, negand conceptele absolute. Daca este ceva absolut, este dincolo de ego, dincolo de bine si rau, este arta pura.

Mersi de complimente!big grin

16 răspunsuri:
| suffarstar a răspuns:

Logica este esentiala stiintei. Ceea ce ma frustreaza la filozofie este faptul ca are lacune de ordin logic. Logica absoluta este aceea ca totul este subiectiv si, prin urmare, relativ. Nu stiu ce inseamna logica binara sau ternara.

| oprescudorin11 explică (pentru suffarstar):

Esti un Dragut! Nu vreau sa castig pe nimeni pe motive sentimentale. Care sunt trecatoare!
Logica este esentialmente binara! Daca nu m-ai fi intrebat, nu realizam asta.
Adica : Da sau NU
Frumos - Urat
Bine -rau
etc.
Filozofia foloseste logica binara instinctiv, dar pretinde valori ternare. Poate gresesc, de aia supun judecatii tale!
Logica este un formalism. Ca si matematica!
Incearca, prin ceea ce pare viabil, frumos, sa justifice anumite convingeri arbitrare(initial).
Eu ma gandeam ca Arta nu are nevoie de logica, in fapt FRUMUSETEA!
Poti sa-mi demonstrezi 'logic' cum ca PIETA de MICHELANGELO este frumoasa?!
Ca LUPUL de STEPA a lui Hermann Hesse e Frumos, din punct de vedere logic?
Ca Biblia e logica!
Ce nerozie, ma gandeam.
Dar in stiinta este necesara!
Dupa mintea mea, probabil gresita, stiinta este incercarea de a iesi din complexul DUMNEZEU-OM.
In afara artei.(uneori uzand si de arta).
Logica ternara ar fi si posibilitati ale artei: Bine -BINISOR SPRE RAU_ Rau.
Sau ZERO, NEDEFINIT_UNU
Logica binara este cea folosita in Biblie, Arta si Stiinta.
Cea ternara ar fi folosite in comportamentul uman real(da, poate, nu).
rezi in aceasta situatie ca viitorul poate avea mai multe dimensiuni (in logica macar)?

Desi te-am intuit :'M-ai SPART!". Nu cred sa mai fi citit un discurs asa de echilibrat, intelept! Sincer, nu-mi gasesc locul de fericirea de a constata ca exista si oameni ca tine! Sper sa nu fii singurul! cred ca raspunsul tau plin de comprehensiune, este cadoul cel mai pretios primit de mine de Craciun!

| suffarstar a răspuns (pentru oprescudorin11):

WOW, nu ma asteptam! Iti multumesc, ma bucur ca ti-a placut!

Tu ce crezi?
Michelangeo, dupa ce a scos marmura inutila din jurul PIETA s-a mirat de apreciere?

Eu cred ca pentru Michelangelo a contat gestul, cred ca asta conteaza la un artist, dincolo de expunerea obiectului. Gestul de a produce. Cand opera este terminata, gestul este consumat, piesa avand valoare strict estetica. Un indiciu in sensul asta ne da Marin Sorescu in prologul piesei Iona, cand, intrebat fiind ce simbolizeaza intreaga piesa, acesta spune ca a uitat. El nu putea reproduce ceea ce a simtit, secretul artistului cred eu ca consta in acel moment de glorie cand este fata in fata cu bucata amorfa si o prelucreaza. Nu stiu, nu sunt artist, dar cred ca e un secret in asta, arabii aveau o stiinta a scrisului, punand "ceva" in fiecare cuvant. Odata gestul incheiat, in urma lui ramane relicva, iar noi, idolatrici incurabili, o divinizam. Poate ca ma insel totusi, e o idee de moment.

Ceea ce dovedeste, ca orice OPERA de ARTA, isi are copia (oglinda) consumatorului de arta, altfel de ce atata truda si uitare(cum spui tu justificat)din partea creatorilor?
Dar aici ma pui sa ma intreb : De ce uitare?
Uitarea este embrionul viitoarei creatii! As zice! Neuitarea inseamna moartea creatorului, caci nu poti trai din singura recolta. Mai trebuie sa semeni iarasi grau, ca sa ai ce manca si anul viitor!
In fine!

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Sigur nu s-a mirat. Poate crezi ca l-a apucat intr-o zi asa un spirit creator care i-a condus mana pana a terminat lucrarea.
Nici nu-ti imaginezi cat de logica si de calculata e "frumusetea" ei.
Citeste despre proportia de aur si despre folosirea ei in arta (inclusiv pentru realizarea acelei sculpturi).

| oprescudorin11 explică (pentru anonim_4396):

La 25 de ani? Scuza-ma ca te contrazic:Frumusetea precede stiinta.Este adevarat, un arhitect de azi are programe care respecta regulile grecesti (antici) sau renascentisti! Proportia de aur! Poate ca egiptenii sa fi descoperit-o, dar legile sunt 'descoperite'!
Hai ca sa nu devin prolix:
Brancusi, habar nu avea de proportia de aur.
La varsta cand a creat Coloana infinitului.Sau masa tacerii.Sau Poarta sarutului.Asa cred.
daca a respectat insa aceste proportii, a facut-o pri inspiratie, talent, dumnezeire, caci nici computer nu avea, nici 3D sau alte parghii care azi par banalitati!
Piramidele din Egipt?
Daca ai sa te uiti la anumiti renascentisti, descoperisera proportia de aur, au teoretizat-o, uita-te la Albreht Durer.
Un savant si creator excelent.
Dar ceilalti s-au folosit de duh, de inspiratie.
Ce argument sa-ti mai aduc?
Cand vezi o femeie pe strada, spui ca 'e frumosa'!
De ce? are toate proportiile FIX perfecte! Nu te duci sa o masori cu sublerul!
Sa faci, sa simulezi imagini 3d cu ea. Stii clar, mintea ta deja stie si calculeaza perfect! Daca esti artist!
Poti vedea o femeie ca un burlan, poti vedea o femeie ca un cazan, grasa, fara forme.Stii ca e ceva in neregula, nu stai sa te uiti pe DEX, Pe wiki, ca Inferno, sau gaia, sa te intrebi: mai nenica, corespunde normelor europene? Apoi sa folosesti subler electronic sau altceva.
Ca sa nu cadem in derizoriu:
Ai dreptate: a fost 'calculata frumusetea', dar sa nu-tti imaginezi ca de altceva decat de talent sau intuitia geniala a ARTISTULUI! Si o tara de divin.
Ti s-ar bloca si calculatorul cu 1 milin de Tb, ca sa faci sa proiectezi in toate amanuntele as CEVA.

Am uitat sa-mi punctez Concluzia : Gestul creatorului de arta precede logica, stiintele exacte, artistul se foloseste de HAR.(are in softul creierului lui asta).
2. Daca apare stiinta sa explice? E prea tarziu, stiinta se MIRA, cauta reguli si intr-adevar le gaseste (proportia de aur etc.)

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Michelangelo stia foarte bine de proportia de aur si a folosit-o chiar foarte mult in lucrarile lui, nu numai la Pieta. E clar ca era un geniu si ca talentul lui era imens, dar e la fel de clar ca era constient de ce face, a facut calcule si masuratori si nu s-a apucat sa faca vreuna din lucrari fara un proiect.
Brancusi n-avea habar de numarul de aur? Total gresit. Nu numai ca l-a folosit (inclusiv la Coloana infinitului), dar a si zis cat de important este acesta.

Ai totala dreptate. Eu altceva voiam sa punctez, ca despre reguli poti sti, dar daca nu le si intuiesti, nici macar nu te apuci sa creiezi, si chiar daca te-ai apuca si faci proiecte, aplicand regulile deja stiute acum si din antichitate o sa faci ceva cum e statuia din fata Muzeului de Istorie.Crezi ca 'creatorul ala ' nu stia de proportia de aur? Dar daca nu are har?! Cade in ridicol!

Sunt de acord, filozofia pretinde valori tertiare. Creierul nostru este compus din trei parti: reptilian, mamifer si uman. Partea reptiliana, daca nu ma insel, foloseste logica binara. Of, arta. Nici acum nu m-am dumirit exact. Este subiectiva si ea, asta e singura varianta care ramane. Nu exista ceva frumos absolut, totul tine de felul in care ne raportam la obiectul expus. Fir-ar, logica e peste tot. Foarte interesant este faptul ca avangardistii si expresionistii cautau un fel de arta pura, care sa nu aiba nevoie de reprezentari, raportari subiective etc. Un astfel de tip de arta, cred eu, este cu adevarat transcendentala. Un astfel de tip este muzica clasica, ambientala. In spatele ei nu exista logica, ego sau reprezentare. Ne loveste din plin. Ea este dincolo de conceptele bine, rau, binisor.
Stiinta pura nu se ocupa cu Dumnezeu, parerea mea. Ea este cea mai sincera forma gandire, admite ca nu stim nimic de fapt. Putem doar sa credem. Este, de fapt, acea linie dintre Dumnezeu si Om.
Da, cred ca viitorul va apartine mai multor dimensiuni, acelora ale relativitatii fiecaruia, negand conceptele absolute. Daca este ceva absolut, este dincolo de ego, dincolo de bine si rau, este arta pura.

Mersi de complimente!big grin

| Taduic a răspuns:

Avand in vedere ca suntem programati cu o minte binara, in mod indirect alegem aceasta logica chiar daca vrem sa ne contrazicem.

| oprescudorin11 explică (pentru Taduic):

Chiar crezi ca toti sunt programati pe 'logica binara"? Vad ca tendinta de acum este sa extrapolam binele si raul, acum se promoveaza Penibilul! Asa imi pare! Ca pe varianta preferentiala!

| Taduic a răspuns (pentru oprescudorin11):

Logica este arta de a da greş cu încredere. - Joseph Wood Krutch
Analizeaza citatul cu emisfera dreapta a mintii.

| oprescudorin11 explică (pentru Taduic):

Esti un dragut! Am sa incerc, desi o separare completa a emisferelor ar presupune lobotomie sau asa ceva sau un defect genetic (natural). Intai sa-l studiez pe amicul tau! JWK