Laura, etica deontologica a lui Kant e fix de aruncat. Neamtul a uitat ca oamenii sunt dominati de emotii.
Dar, ca sa nu divagam, omul are drept la viata. Dar, pe langa dreptul la viata, el are si dreptul la libertate si la nazuinta spre fericire. Ceva aici devine putred, fiindca ii dai dreptul la viata, insa o astfel de persoana nu va mai fi niciodata libera sau capabila sa atinga fericirea. Ceea ce e mult mai chinuitor.
Andre999, Dumnezeu mai si greseste. Ne-a dat apendice, a dat menstra la femei...
Una peste alta, daca faci o treaba, fa-o bine. Nu suport sintagma ''viata e un dar''. Si chiar de-ar fi dar, daca e dar, inseamna ca-mi apartine si pot decide ce fac cu ea. Sau cum: Dumnezeu imi da viata in dar, dar tot el are drept deplin asupra ei?
Daca viata e un dar, e un dar nepretins. Tie cum ti-ar conveni sa-ti ofer ceva si sa-ti reamintesc mereu si mereu ce mare favor ti-am facut, de parca mi l-ai cerut tu? Nu obositi sa folositi aceleasi expresii obosite?
Tyana, pur si simplu, aceasta e o practica. Felicitari tie si tot respectul si mult noroc copilului tau, insa multi parinti care nasc copii cu deficiente grave hotarasc sa-si lase pruncii sa moara efectiv. Sigur, e o practica inumana, e ceea ce se numeste eutanasie pasiva, dar sunt sigur ca stii, ca si cadru medical.
Pentru cei care nu stiu, eutanasia pasiva consta in retragerea sau neacordarea niciunui fel de tratament care sa-i prelungeasca viata suferindului.
De aceea, se pledeaza pentru legalizarea eutanasiei active, care presupune interventia directa a medicilor, pentru a nu lungi agonia.
Eutanasia pasiva e, cum am spus mai sus, inumana, mult mai inumana decat cea activa, dar cea folosita este tot prima.
Luana1, nu intelegi nimic. Mai bine taci, ca esti total pe dinafara. Ai citit macar ce-am scris eu p-aici? Sunt chiar asa greu de inteles? Citeste de 10 ori, pana esti sigura ca ai prins ideea, apoi vino cu o sinteza in care-mi expui ce-ai inteles si, abia dupa, putem purta o discutie.
Ca sa-ti dau un avant: ''Pai cum, tu legi fericirea de capacitatea individului de a rationa? De a gandi? Pai atunci, cum explici aparitia sentimentelor de iubire? Mai intai gandim si dupa aceea iubim in functie de concluziile la care am ajuns anterior?''
Daca ai fi citit si ai fi facut analiza pe text la ceea ce am mai scris eu p-aici ai fi vazut ca: ''Laura, etica deontologica a lui Kant e fix de aruncat. Neamtul a uitat ca oamenii sunt dominati de emotii. ''
Ca sa fie clar pentru toata lumea, eu nu ma pronunt nici Pro, nici Contra. Eu doar am ridicat o problema, si nu-s eu primul, si incerc sa privesc din dubla perspectiva.
Am fost nevoit sa zic asta, vazand ca apar unele persoane care-s total alaturea cu drumul si cu tot ce se discuta aici.
Luana1, am inteles, nu esti de-acord cu eutanasia. Gata, eu atat am intrebat. Am cerut pareri. Ti se pare ca pledez in favoarea ei? Cum am spus, eutanasia se practica! Nu eu am introdus-o si nu eu sunt initiatorul ideii, ca sa intelegi si tu. In legatura cu eutanasia pasiva, cea in care bolnavul este lasat sa moara, intrerupandu-se sau neacordandu-i-se tratament, sunt contra. Mai exista cealalta alternativa, cea activa. Despre ea am vorbit mai sus. Nu am zis sa-i eradicam pe cei cu deficiente grave, ca asa vrem noi, am ridicat o problema care circula de mult. Dar tu te porti de parca n-ai fi auzit niciodata de asta. Poate acu' intelegi mai bine. PA!
Sunt pentru eutanasie. Suferinta este a tuturor : pacient, anturaj, medic, societate. Suntem incapabili sa luptam impotriva durerii.
Sunt proprietara corpului meu si sunt stapana vietii mele. Deci decid singura de ceea ce vreau sa fac cu corpul meu si « sufletul » meu. Sunt pentru demnitatea persoanelor muribunde. Nu vreau sa traiesc degradarea fizica sau mintala, nu vreau sa fiu o povara si sa « traiesc « cu impresia unei inutilitati sociale. Am sansa sa traiesc intr-o tara in care sunt mijloace de a practica eutanasia intr-un cadru legal. Daca ma voi gasi in situatia descrisa de tine, voi cere eutanasia. Daca persoana care mi-e foarte apropiata se va gasi in situatia in care va cere eutanasia, o voi insoti pana la sfarsit. Opozantilor eutanaziei le sfatuiesc sa nu se puna in pielea unui membru al familiei ci in aceea a persoanei care sufera. Alta perceptie…
In privinta sindromului Down, n-am cunostinte prea multe in domeniu dar mi se pare ca se pot face teste in timpul sarcinii care pot evita prin intreruperi legale de sarcina nasterea unui copil trisomic. Adica prin avort…
Marionel, impresionant. Dar e clar ca acei copii care sufera de acest sindrom si sunt aproape fericiti au avut noroc de niste parinti cu multa rabdare si pricepere, care le-au oferit multa dragoste si incredere. Unii n-au inteles asta pe aici: eutanasia in cazul copiilor suferinzi de Down se face la cererea parintilor, parinti care nu le pot oferi o sansa de a fi fericiti, considerand ca se impovareaza cu ei. Deci e clar ca acei copii nu vor avea din start o soarta prea fasta. Cum poti sa-mi spui tu mie ca un copil ce sufera de Down poate fi fericit, atata timp cat e crescut de niste parinti care-l considera o povara? Poate inteleg si altii chestia asta.
Sunt Pro eutanasie, acum ma pronunt si eu. Sunt insa impotriva eutanasiei pasive, care lasa bolnavii in agonie, prin intreruperea tratamentului sau neacordarea lui. Pledez pentru legalizarea eutanasiei active.
Intelegeti odata, niste parinti care nu vor sa creasca un copil cu aceasta boala, nu-i vor oferi atentia, dragostea si educatia de care are nevoie un astfel de copil.
NOname, tocmai problema copiilor Down e cea mai delicata si aia trebuia pusa, fiindca am spus: in astfel de cazuri ei sunt lasati de catre parinti sa moara in agonie, imediat dupa nastere. Stim cu totii, cred, ca in cazul lor, trebuie facuta o interventie chirurgicala, pe cord, la nastere. Parintii refuza sa li se faca aceasta interventie, lasand copilul sa moara in spital. Am spus si ca sunt impotriva acestui lucru.
Nu stiu cine a sarit pe mine, in afara de @Luana, care a ramas inchistata in propriile idei si nu prea a inteles multe din ce se discuta aici, toti au venit cu pareri pertinente, unele exprimate succint, altele elaborate.
Ca ai adus vorba de case de copii, te rog frumos! Ce asistenti au atata rabdare cu copiii aia, astfel incat sa le acorde o atentie si deagostea pe le-ar oferi-o un parinte?
Cred ca trebuie sa gasim o solutie sa facem viata fericita si lipsita de suferinte tuturor oamenilor, nu numai celor bolnavi. nu trebuie sa-i omoram.este o cruzime si o lasitate din partea oamenilor, daca s-ar intampla asa ceva. un om care a ajuns sa sufere atat de mult incat sa-si doreasca moartea, ar avea dreptul sa condamne intreaga omenire la eutanasie? am intalnit oameni suferinzi care tot mai doreau sa traiasca.nu sunt de acord cu eutanasia.trebuie sa fim solidari in fata suferintei, a bolilor si a mortii.sa luptam cu ele, si sa le invingem.
Contra. Nu mi se pare normal sa li se rapeasca viata! Exista cersetori, oameni care n-au din ce trai, si ei ar trebui omorati deoarece traiesc intr-un haus? Desi mi se rupe inima cand vad astfel de oameni, ma gandesc ca ei sunt printre singurii care se mai bucura de banalitatile vietii, si in acelasi timp de frumusetea ei. Poate pentru ei o adiere blanda a vantului si o raza de soare ii duce in al 9-lea cer, mai ales daca este insotita de o prezenta a cuiva drag. Trebuie lasati sa-si traiasca viata, indiferent de modul cum o fac. Stiu ca sufera cand sunt respinsi de societate si unii chiar nu realizeaza acest lucru, dar mie mi-ar face placere sa discut cu un asftel de om.
Sunt oameni complexati care in anumite momente isi doresc sa moara, cei care nu stiu sa scrie, dar au parte de portia lor de viata.