"Lucid dream" - dormi şi în vis eşti conştient că visezi (ai şi un anumit control asupra visului; devii un fel de actor-regizor, doi în unu).
"Sleep paralysis" - te trezeşti din somn, dar muşchii încă îţi sunt blocaţi şi pentru o scurtă perioadă de timp nu poţi să te mişti, eşti paralizat (nu mi s-a întâmplat, dar am înţeles că poate fi destul de creepy, mai ales când nu ştii care e cauza şi cum se explică ştiinţific fenomenul).
A, deci nu e intentionat sleep paralysis-ul?
Nu. Este un fenomen involuntar.
Cand, si de ce se-ntampla, totusi?
"Cand apare paralizia in timpul somnului?
Paralizia in timpul somnului nu se manifesta de obicei, consecutiv. In cazul in care apare atunci cand o persoana adoarme, poarta numele de paralizie de somn hipnagogica sau predormitala. Daca se manifesta cand o persoana este treaza se numeste paralizie de somn hipnopompa sau postdormitala.
Ce se intampla in cazul paraliziei in timpul somnului hipnogogice?
In timp ce o persoana doarme, corpul se relaxeaza lent. De obicei, va fi mai putin constienta, iar schimbarea va fi dificil de observat. Totusi, daca o persoana ramane sau devine constienta cand adoarme, va observa ca nu poate sa se miste sau sa vorbeasca.
Ce se intampla in timpul paraliziei in timpul somnului hipnopompe?
In timpul somnului corpul trece alternativ din starea de somn REM (miscarea rapida a ochilor) in cea NREM (fara miscare rapida a ochilor). Un ciclu de somn REM si NREM dureaza aproximativ 90 de minute. Somnul NREM apare primul si reprezinta pana la 75% din timpul total de somn.
In timpul somnului NREM corpul se relaxeaza si se reface. La sfarsitul somnului NREM, are loc trecerea catre somnul REM. Ochii incep sa se miste rapid si apar visele, dar restul corpului ramane foarte relaxat. Daca o persoana este constienta inainte de somnul REM este posibil sa observe ca nu se poate misca sau vorbi.
Cine poate manifesta paralizie in timpul somnului?
Patru din zece persoane pot avea paralizie in timpul somnului, iar prima data conditia apare, de obicei, in timpul anilor adolescentei. Paralizia de somn poate fi intalnita mai ales in cadrul aceleiasi familii.
Alti factori care pot fi legati de paralizia de somn includ:
- privarea de somn
- un program de somn care se modfica
- tulburari mentale cum ar fi stresul sau tulburarea bipolara
- dormitul pe spate
- alte probleme de somn cum ar fi crampele musculare sau narcolepsia pe timp de noapte
- utilizarea anumitor medicamente
- abuzul de anumite substante."
...şi mai multe aici:
- http://www.sfatulmedicului.ro/......ului_10298
- http://bit.ly/ZQ5EJL
Si mai ales poti avea halucinatii atat auditive cat si vizuale
Eu am avut asa ceva, si o sa-ti dau un raspuns care nu-i luat din carti sau de pe nu stiu ce site-uri de doi bani. Parerea mea e ca poate fi autoprovocat, prin autosugestie. Adica... daca te tot gandesti la asta si ti-e frica sa nu se repete, te autosugestionezi automat sa intri in aceasta stare. Iar creierul iti va juca festa. Solutia e sa nu te mai gandesti la asta si-o sa vezi ca experientele de acest gen or sa devina tot mai rare.
anonim_4396 întreabă:
DeeaDLove12 întreabă:
LisaJulie întreabă: