Este intr-adevar trist. Sincerele mele regrete pentru cei ce au incercat sa raspunda.
Se numeste "inertie". Traim intr-un Univers in care orice corp tinde sa isi pastreze starea de miscare sau de repaus. De ce? Nu stiu, asa functioneaza legile fizicii.
Daca ai crea un intreg Univers din piese LEGO identice, am putea spune ca fiecare piesa doreste sa isi pastreze starea de miscare sau de repaus. Doua piese LEGO prinse impreuna doresc sa isi pastreze starea de 2 ori mai mult fata de o singura piesa. Destul de intuitiva treaba.
O coada de balena din 100 de piese LEGO va tinde sa isi pastreze starea de 2 ori mai mult comparativ cu o coada de balena construita din doar 50 de piese.
Acum, dragi useri ce v-ati straduit sa raspundeti: Inlocuiti "piesa lego" cu o intreaga gradina zoologica de particule fundamentale si deja ar trebui sa constatati ca a sosit momentul sa va ascutiti sulitele si sa faceti focul, caci urmeaza sa ne luam ramas bun. De aici drumul va este inaccesibil.
Foarte puține răspunsuri sunt aproape corecte. E foarte simplă chestia, și singurul care e pe aproape e zuzu. E vorba de raportul dimensiune/forță. Cu cât greutatea va fi mai mare, cu atât forța scade. O explică mai frumos Neil https://youtu.be/pqa2dC5Tmb8
Exact aceleasi motive pentru care se fac avioanele din aluminiu
raportul fortelor necesare pentru miscare si rezistenta oaselor este un lucru critic
de exemplu elefantii au cel mai mare procent de oase din animalele de uscat, iar balenele sunt asa de mari pentru ca traiesc in apa si legea lui Arhimede le ajuta serios sa nu trebuiasca sa invinga gravitatia la fiecare miscare cum fac animalele terestre
Asta tine de biologie si de ce performanta poate avea o celula. Gandeste-te la pistolarii aia texani care trag intr-o sutime de secunda. Ce ne opreste din a face mai multe miscari de genul? probabil ca nu isi pot face energie celulele si nu se pot oxigena destul. Desigur insectele au si rezistenta materiala mai mare
Din cauza fortelor gravitationale. Fiind mai greu, esti atras mai puternic catre centrul Pamantului, astfel fiindu-ti din ce in ce mai greu sa exercitii o forta dinspre centrul Pamantului.
Este vorba de raportul dintre atracția gravitaționala și greutatea unui corp. Cu cât un corp este mai mare si mai greu, cu atât este mai mult atras de pământ.
Mai întâi să lămurim ceva: să facem diferența între masa unui corp și greutatea unui corp.
1. Cu cât corpul este mai mare rezistența la înaintare este mai mare, deoarece apare frecarea cu aerul ( sau cu mediul mediul înconjurător corespunzător)
2. Orice corp (parte a corpului în cazul nostru) are o anumită masă și un volum. Astfel în mecanică apare o mărime numită moment de inerție, care (în termeni simpli) arată distribuția masei unui corp față de un reper. De exemplu se poate determina momentul de inerție al unui braț față de articulația din umăr într-o anumită poziție. Ei bine (conform principiului lui D'Alambert) cu cât corpul este mai mare și masa lui este mai mare, atunci momentul de inerție este mai mare și acel corp are o forță de inerție mai mare, iar cu cât forța de inerție este mai mare cu atât este nevoie de o forță mai mare ca să pui acel corp în mișcare.
Ca să simplificăm treburile, de exemplu, să zicem că aripile unei albine cântăresc 1 gram pe când brațul unui om cântărește 2 kg. Asta înseamnă că noi trebuie să mișcăm un obiect cu o masă de 2000 de ori mai mare, în condiția în care nu suntem de 2000 de ori mai puternici decât o albină.
Teoretic am putea și noi să dăm din mâini de 50 de ori pe secundă, dar nu suntem destul de puternici în raport cu masa pe care o avem. Evoluția s-a orientat în conservarea energiei cu cât corpul este mai mare.
Un raspuns foarte bine documentat,
forate bine explicat
ramane sa vedem cine poate intelege
adica are cunostinte despre cele scrise,
oricum eu care dau foarte rar funda as da aici fara sa ma gandesc
bravo IOANE