| syme a întrebat:

Care sunt cativa pasi practici pe care credeti ca i-am putea face pentru a avea o dezbatere mai eficienta a opiniilor si credintelor diferite si in acelasi timp interlocutorii sa se simta iubiti, apreciati si respectati?

Răspuns Câştigător
| siwel a răspuns:

Foarte buna intrebarea!
Cred ca putem. Mai ales noi astia de ne credem credinciosi: tare bine ne-ar sta daca s-ar vedea un pic de dragoste si respect. Ca de la ceilalti nu ai ce sa te astepti pentru ca nu dau socoteala nimanui. Dar noi ar trebui sa ne intrebam pe cine reprezentam: pe Hristos sau egourile noastre umflate?

11 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

Syme,
După mine,(ca opinie) acesta ar fi planul:
1. Accesibilitatea celuilalt - perceperea(ex. stilurile pers.), respectul ca atare;
2. Lipsa de ostentaţie.
3. Lipsa abstracţiilor a anumitor factori.
Şi... încă ceva, că "Adevarata masura a valorii unui om întotdeauna este data de felul cum trateaza pe cineva"(a mai menţionat, fraza aceasta, şi în altă postarehappy ).

| syme explică:

Tepes,
Nu ai raspuns la subiect, dar totusi, legat de ceea ce spuneai tu. Ar fi o solutie pentru crestini sa renunte la orice denominatiune si sa traiasca pur si simplu o viata crestina precum cei din Biserica primara?
Pentru ca nu am inteles exact ceea ce vrei sa spui.

| Razvan a răspuns:

In realitate, cand vorbesti cu cineva fata in fata e destul de usor sa te faci inteles si automat respectat si apreciat. Dar avand in vedere ca aici putem fi oricine, putem sa ne contrazicem unii pe altii bazandu-ne pe vechi sicanari automat obiectivitatea se ofileste. Daca nu iti plac raspunsurile cuiva ii vanezi constant greselile si le taxezi.Nu e corect.Nu toti stim sa ne facem placuti, dar nici atat de rai nu suntem.Pasi practici nu exista pentru ca totul aici e pur teoreticwinking

regis
| regis a răspuns:

Nu cred ca vom ajunge vreodata sa evoluam din punctul asta de vedere. Limita dintre a-ti sustine propria opinie si a jigni pe cei care au opinii contrare este prea fina pentru a fi identificata de majoritate, chiar daca ne referim strict la utilizatori de internet.
Astfel, opiniile contrare genereaza conflicte personale, dar eu unul am inceput sa ma obisnuiesc cu astfel de atitudini, chiar daca uneori, cand se intrece foarte mult masura, se intampla sa mai fiu si surprins. Ma bucur in schimb atunci cand intalnesc useri ca liviu00, HepHap sau mg (sunt cateva exemple, mai sunt si altii, din pacate destul de putini), useri cu care poti dezbate inclusiv subiecte sensibile, fara a ajunge la acuze nefondate, injuraturi sau jigniri.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Cred ca iubiti e un cuvant prea puternic. Nici macar nu ne cunoastem personal. Ma rog, cu o exceptie si fiind vorba de un prieten din adolescenta, ne stim de peste 17 ani.
Apreciat si respectat esti in functie de cum iti percep ceilalti raspunsurile. Dezbaterea credintelor diferite nu este eficienta, sunt altii mai priceputi ca noi care se cearta de sute de ani si n-au ajuns la nici o concluzie. Este o pierdere de timp care uneori te captiveaza. Tu crezi ca cineva de aici va putea convinge pe altcineva ca propria convingere este mai buna, mai corecta, mai justificata? Suntem aici sa socializam, sa ne amuzam, sa dam sau sa primim un sfat, o parere, nu sa ne cautam religia.

| hominid dreak a răspuns:

Ca sa ajungem la ce zici tu, ar trebui ca fiecare sa-si spuna parerea fara ca altii sa i-o comenteze, insa in acest fel se pierde sarea si piperul

| BeT a răspuns:

@syme, acest lucru l-am intrebat si eu chiar din primele zile, raspunsurile au fost foarte"colorate". A vorbi este usor, practica este foarte grea?! Eu locuiesc in inima ardealului dar mi-as sacrifica 2-3 zile pentru. o intrunire oriunde ar fi ea(in tara bineinteles, nu am bani suficienti pentru. o calatorie in olanda, franta, etc). DAAAR, sa privim atent lucrurile-Romanul a devenit foarte comod asa ca lasate pagubas syme.

| SturmirCloudKeeper a răspuns:

Se incepe cu toleranta si acceptare. Chestiile astea 2 trebuie sa le ai, daca nu le ai ti le formezi, le cumperi de la Carefour, nu ma intereseaza. Apoi trebuie sa stii sa asculti. Putina lume stie sa asculte. Nu este greu, ai nevoie de rabdare si atentie. Ca sa devii mai bun in ale comunicarii trebuie sa investesti timp in aptitudinile tale sociale. Asta inseamna sa vorbesti cu oameni cat mai diferiti si diversi. Si daca oamenii n-ar fi din cale-afara de plictisitori poate m-ar fi interesat si pe mine sa fiu mai sociabil.

| bnj a răspuns:

Simplu: trierea persoanelor, exclusivismul, punerea accentului pe cat este de greu sa intrii in cercul nostru de dezbateri.
Sa se subinteleaga anumite aspecte, printre care cel mai important este cel ca oricare din cerc este acolo pentru ca are ceva bun in cap, si nu pentru ca suntem liberi sa zicem ce vrem oricand.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

O sa vina si acela care va putea syme.si ne va aduna pe toti intr-o singura religie. o singura inchinareva cere sa ne inchinam lui. dupa ce va reusi isi va arata adevarata fata, dar multi dintre noi vom fi fost deja vanduti lui, si nu vom mai putea da inapoi. vor scapa doar un mic numar.nu trebuie sa facem mici pasi.se fac pasi mari si repezi spre implinirea celor ce trebuie sa se intample.nimeni nu doreste dar acestea se intampla.tot ce se intampla, social, politic economic, toate duc spre acel deznodamant.si cum toate sunt bune si frumoase, si se vad in roz, deduc, ca si deznodamantul va fi foarte negru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vreau sa spun syme, ca deocamdata prea multe valuri intr-o galeata cu apa.incet si sigur se va implini profetia asa cum este scris. deci nu putem noi sa dezbatem nimic fiindca totul este dezbatut.foarte eficient.si se merge spre rezolvarea problemei. iar cu iubirea, respectu si aprecierea nu cred ca se va intampla decat in alta viata.nu ca nu as vrea eu sau nu am vrea toti. dar nu putem si nici no sa fim lasati.in lume. nu pe TPU.aici pe TPU, m-am lamurit de un an de zile.nu se poate.