| rockid a întrebat:

Care sunt cele mai tari paradoxuri care le stiti?[eu le stiu pe al barbierului al bunicului si al lui zenon cu sageata]

8 răspunsuri:
| Laura a răspuns:

Paradoxul copacului în pădure: Dacă într-o pădure cade un copac, fără nimeni/nimic în preajmă ca să îl poate vedea/auzi căzând, el scoate vreun sunet când cade? În general lucrurile se întâmplă la fel în absența noastră?
Referitor la ăsta, când eram mai mică credeam că în absența mea oamenii pun la cale planuri despre ce să facă atunci când sunt prezentă pentru a mă face să cred că ei sunt oameni și nu roboți care vor să mă păcălească laughing.

Un cretan spune: cretanii mint mereu. Adevărat sau fals?

| AlexC a răspuns:

Paradoxul hotelului:
Sa presupunem ca un hotel are un numar infinit de camere, toate fiind ocupate. Acum, exista locuri vacante? DA!
Desi tot hotelul este ocupat mai exista locuri libere: Pe cel din camera 1 il muti in camera 2, pe cel din camere 2 in 3 si asa mai departe. Nu poti sa bagi pe cineva in camera un infinit+1 laughing.
Sau pentru a creea un numar infinit de locuri libere ai putea sa muti la fel dar in dublul numarului camerei anteriare: 1 in 2, 2 in 4, 3 in 6, etc.
@Laura: Eu si acum am problema asta, si nu ma incred in nimeni. Nu cred ca sunteti roboti, doar ca sunt eu nebun...

| Malphas a răspuns:

Citeşte biblia, şi găseşti acolo câte vrei şi câte nu vrei.

| NoChanceForUs a răspuns:

Paradoxul TPU: Toți afirmă că au o viață în realitate, dar de fapt stau aici pe TPU non-stop să-i critice pe alții cum n-au viață.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oul sau găina este o dilemă a cauzalităţii, de obicei exprimată prin întrebarea: „Ce a fost mai întâi, oul sau găina?". Filozofii antici, prin această întrebare, îşi puneau întrebări legate de apariţia vieţii şi, în general, despre originile universului.
Referinţe vechi la această dilemă se găsesc în scrierile filozofilor clasice. Scrierile lor indică faptul că problema propusă a fost uimitoare şi a fost discutată frecvent şi de către alţi oameni din timpul lor.
Aristotel (384–322 î.Hr.) a fost derutat de ideea că ar fi putut exista o primă pasăre sau un prim ou şi a concluzionat că atât pasărea cât şi oul au existat întotdeauna:
Dacă a fost un prim om el trebuie să fi fost născut fără tată şi fără mamă - ceea ce este incompatibil cu natura. De aceea nu a putut fi niciun prim ou la început din care să fi ieşit păsări, sau ar trebui să fi fost o primă pasăre ca să facă primul ou; pentru că o pasăre iese din un ou. — '
Acelaşi lucru a avut loc pentru toate speciile, credeau Platon şi alţii, şi că totul înainte de a fi apărut pe pământ prima dată a fost în spirit.
Geneticianul John Brookfield a afirmat că „oul a existat înaintea găinii". Teoria sa se bazează pe faptul că materialul genetic al unui organism viu nu evoluează pe parcursul vieţii sale. Concluzia reiese din faptul că materialul genetic al oului şi al găinii este identic. Profesorul David Papineau de la King's College din Londra crede că primul pui a ieşit dintr-un ou al unei specii diferite, probabil o specie de reptile.

regis
| regis a răspuns:

Exact la cel amintit de Laura cu cretanii ma gandeam si eu, doar ca il stiam ca si "paradoxul mincinosilor".
Paradoxul hotelului este cunoscut ca paradoxul lui Hilbert, mie mi se pare cel mult o gluma de ciclu primar, dar ma rog... Pe tema asta mi se pare mai interesant paradoxul lui Galileo.
Alte paradoxuri care imi vin acum in minte sunt paradoxul atotputerniciei divine, paradoxul lui Epicur (oarecum asemanator), paradoxul gemenilor.
Foarte interesant este si "Paradoxul vremurilor noastre", o frumoasa poezie de Octavian Paler, care se trimite uneori insotita de mesajul "trimite la x prieteni, altfel te asteapta y ani de ghinion", dar acesta intra la alta categorie. happy

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Paradoxul lui Epicur: http://img444.imageshack.us/img444/771/epicurusquotejt5.jpg

Sau... desigur, poţi citi Biblia. Ai acolo mai multe paradoxuri decât pot gândi filozofii.

Alekum salam.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Paradoxul calatoriilor in timp: daca te intorci si iti omori mama inseamna ca tu nu te-ai naste deci nai putea sa o omori; deci ea e vie si te naste; tu te intorci in timp; o omori; nu existi; ea te naste... dar care e varianta corecta? e un paradox;
legat de paradoxul padurii: nu e un paradox un sunet nu are nevoie sa fie auzit ca sa existe; auzi cum a explodat o stea la o distanta de 14 mld ani lumina? nu dar ea explodat