Gandeste-te cate practici spirituale avem care exista deja de mii de ani. Spiritualitatea nu e ceva care sa fie influentat de tehnologie, deci argumente precum "lumea se mai schimba" nu functioneaza aici. Avem deja variante care stim sigur ca functioneaza, iar apoi avem miscari de genul acesta care nu au nici un fel de origine sau dogma concreta, care imprumuta exclusiv aparenta altor practici ignorand (sau neputand sa inteleaga) esenta lor si care pretind sa ofere ceva revolutionar doar de dragul de a vinde postere cu mandale si betigase parfumate.
Hai sa comparam putin mai punctual New Age cu ceva precum Crestinismul. Te uiti la un crestin practicant, acesta se roaga cel putin odata pe zi, iar duminica merge la biserica. Un practicant New Age asculta "afirmatii" sau "mantre" odata pe zi si merge in weekend la yoga sau participa la un webinar despre proiectie astrala sau mai stiu eu ce. Crestinul practicant tine post pe baza unui calendar foarte bine stabilit, cel new age "face fasting" o perioada ca asa a auzit intr-un podcast apoi se lasa. Crestinul practicant are Biblia ca si carte sfanta, pe care o citeste constant, si mii se ani de filosofi si teologi care au venit cu comentarii pe baza ei. Cel new age ce are? "Puterea Prezentului" de E.Tolle si TikTokuri . Crestinismul are institutia bisericii care are o traditie si o istorie de doua milenii, New Age are branduri si influenceri care acum 20 de ani nici nu existau.
New Age e o caricatura a practicilor spirituale adevarate, cele care s-au dovedit a fi utile fiind centrale pentru civilizatii ce au dainuit secole. Fundamental, ce are in plus este o strategie de marketing mai buna.
Cumva stiu de ce te atrag astea si propria religie nu. Biserica ti-a facut promisiuni si nu s-a tinut de cuvant. "Roaga-te la Doamne-Doamne si te va apara de rele", iar tu te-ai rugat si tot nu te-a aparat. Cauti un alt set de promisiuni acum, dar New Age te va dezamagi in exact acelasi fel. "Cumpara-mi cursul despre meditatie vipassana si intr-o luna vei scapa de stres". Vina este a celor care ti-au explicat religia, nu religia in sine. Daca vrei sa cercetezi ceva de genul, incearca macar sa nu te iei dupa oameni dintr-o industrie facuta doar sa vanda cursuri si seminarii si cauta raspunsuri in religiile care exista de cand lumea si pamantul (Crestinism, Islam, Hinduism, Paganism)
Si vreau sa mai adaug ceva legat de partea cu "de ce nu funcționează nicio practica după părerea voastră"
Nu e ca nu functioneaza neaparat. Chestii precum meditatia sau exprimarea recunostiintei isi au meritul, iar unele carti din zona asta au cateva idei bune. Problema e ca toate practicile utile se regasesc deja in religiile mai vechi, si isi pierd mult din "potenta" daca o poti numi asa in momentul in care le separi de context.
Uite, iti dau un exemplu. Am fost o perioada in cultul Hare Krishna, pe care sa zicem ca-l poti incadra in miscarea New Age. Acolo exista practica asta de a repeta o mantra de multe ori ca forma de meditatie. Stateam in pozitia de meditatie sau in genunchi si ziceam "Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare". In misticismul crestin exista de mii de ani practica in care faci asta, doar ca in loc sa ii dedici cuvintele lui Krishna, i le dedici lui Iisus ("Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!"). Aceasi idee, stai pe jos si repeti fraza asta ca forma de meditatie. In Islam exista, de asemenea, aceeasi practica, doar ca spui "Allahumma Salli ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin".
Acuma, nu te opreste nimeni sa te rogi la Krishna, dar ce stie un om oarecare despre Krishna? Si nu ma refer la "Krishna" din Hinduism, ci la cel care exclude 99% din textele hinduse si se conformeaza viziunii pe care o are grupul Hare Krishna. Daca te-ai pune tu acum in genunchi si ai recita mantra aia, nu ar avea absolut nici o valoare pentru tine. Iisus, pe de alta parte, stii cine a fost, si iti este si mult mai accesibil sa afi mai multe despre El si sa intelegi de ce i te rogi Lui. Cuvintele in sine sunt doar cuvinte, la fel de bine poti sa stai sa repeti si "in padurea cu alune" daca nu au nici o valoare pentru tine personal. Crestinismul, in schimb, iti ofera un context atat de larg in care sa poti pune acea rugaciune incat, daca l-ai studiat, nu are cum sa nu influenteze.
Deci nu e ca nu functioneaza practicile, e doar ca exista alte variante care sunt perfectionate continuu de mii de ani. De ce ai alege sa faci ceva de proasta calitate cand ai optiuni superioare?
Mda: din punct de vedere stiintific este pseudostiinta. Din punct de vedere medical este escrocherie. Din punct de vedere religios este sincretism (amalgam de religii diferite). Adica este o conceptie neortodoxa, indiferent despre ce religie traditionala vorbim.
De exemplu, "Isus e Dumnezeu" sau "Allah e singurul Dumnezeu" nu sunt asertiuni testabile. Stiinta nu are nimic de spus despre ele. Pentru ca nu se poate imagina niciun experiment stiintific prin care ele pot fi dovedite adevarate sau false. Dar New Age-ul e plin de asertiuni testabile, deja dovedite false in mod obiectiv. Si plin de afirmatii care din punct de vedere stiintific nu sunt doar neverificabile, ci pur si simplu vorbit lipsit de sens. De exemplu, "camp de energie" este un concept lipsit de sens. Adica nici macar nu e fals, pur si simplu nu are niciun sens stiintific sa vorbim de campuri de energie.
Fiind o tara libera, poti crede in New Age. Dar nu ma poti sili pe mine sa cred in New Age.
Huh? Ia breh si detaliaza un pic. In ce vrei sa credem? Eu cred in ceea ce e probat stiintific. In rest, discutam de povesti si presupuneri inca nevalidate.
In ziua de astazi mai poti crecde in cineva sau ceva? Ia gandeste nitel, nu mai crezi nici in ce vezi, sau auzi, poate sa fie minciuna, povesti
Mai crezi astazi in sistemul medical, in scoala, in religie, stiinta? Toti umbla numa cu magarii, sa faca bani, iar tu daca ai nitica minte analizezi si o sa iti dai seama ca greu poti avea incredere in cineva sau ceva.
Iar nu ți-ai luat tratamentul? Ești obosit! E timpul să mergi la culcare.
Noapte bună!
Nu iau tratament! Ce ai împotriva New Age-ului?
Nu exista, nu este dovedit stiintific, este doar o poveste iar oamenii profita de asta ca sa faca bani pe spatele credulilor, nu este nimic adevarat
New Age (noua era) este un curent sau o gama de practici si credinte spirituale sau religioase aparuta sau a capatat proportii in a doua jumatate a secolului 20, mai precis la inceputul anilor 70 in societatea vestica.
New Age contine credinte, practici care apartin de pseudostiinta cum ar fi: astrologia, videcarea spirituala, anumite cristale si pietre pretioase au puteri miraculoase, etc.
Continand practici si credinte pseudistiintifice plus ca nu ma atrage in general, eu nu sunt adeptul curentului new age.
Pentru că e o tampenie inventata recent să prosteasca lumea. E ca o filozofie sau ca o religie fara sa fie nici una nici alta. Daca vrei filozofie sunt milioane mai bune. Iar daca vrei religie idem.