Mulți oameni se complică în mod inutil. Aș zice că se bagă din proprie inițiativă slugă la stăpân. În loc să-și trăiască viața simplu, natural; să se bucure de libertate; de lumina pe care o vede la începutul fiecărei zile; de fiecare nou răsărit de soare; să urmeze o carieră în acord cu propriile talente sau înclinații; să se bucure de natura din jurul lor; de tot ce e frumos în lume; de fiorul unei îmbrățișări...ei se gândesc cum să-și complice viața; cum să devină din om liber slugă. Dacă începe să consume un drog, în curând va ajunge slugă, drogul fiind stăpânul. Ăsta e un exemplu așa, mai pe înțelesul tuturor, dar poți deveni slugă în multe alte feluri. Practicile alea spirituale din Orient sunt apă de ploaie.; e doar pierdere de timp și de energie. La fel și cu celelalte lucruri menționate de tine. Ei citesc cărți motivaționale crezând că se aleg cu ceva; nu se aleg cu nimic.; dimpotrivă, își dau seama că problemele cu care se confruntă acum au devenit mai multe decât cele pe care le aveau înainte de a începe să citească acele cărți. Din nou, apă de ploaie și pierdere de vreme. Studiază psihologia? Din cărți scrise de cine? De niște oameni care la rândul lor sunt anxioși și depresivi? Păi dacă un orb se lasă călăuzit de alt orb, la ce te poți aștepta?
Eu le-aș spune la toți aceștia să-și trăiască viața; simplu și natural; nu ca niște oameni beți, ci ca niște oameni echilibrați.
Dap, adeseori nu e nicio legătură intre comportament si ideologie.
Si tehnic nu psihologia vindeca ci psihoterapia. Sau psihiatria (ca practica medicala).
Ideile influențează în principal doar idei, pentru a deveni comportamente este nevoie de acțiune. Poți să citești toată ziua cărți de meditație dacă nu pui și în practică. Ideile abstracte influențează foarte puțin comportamentul pentru că creierul nu are un șablon, un model pe care să-l urmeze, acesta trebuie inscripționat prin voință. Dacă de fiecare dată când ai anxietate folosești o anumită tehnică de meditație, dacă îți impui să faci acest lucru pentru câteva zile la rând acest comportament va deveni o parte din tine și după un anumit timp chiar un reflex.
Când acționăm lumea interioară a gândurilor este estompată, ideile abstracte se mută pe locul din spate. Așa cum, fulgerător, prinzi paharul de apă care e gata să se verse așa și instinctul fiecăruia e să-și urmeze firea. Dacă ești un om rău și ursuz din fire atunci primul tău răspuns la o interacțiune cu cineva necunoscut va fi să te retragi nu să abordezi. Firea, personalitatea omului este ca un sistem de operare, controlează toate funcțiile vitale și e extrem de greu de modificat. Ce vreau să zic e că eu cred că se poate modifica comportamentul prin idei însă este nevoie de un efort conștient și susținut.
Pentru a învăța să sculptezi te uiți la tutoriale și aplici. Poate prima dată nu-ți iese perfect dar cu timpul îți vei îmbunătăți tehnica. Ai privit un comportament, ai urmat niște instrucțiuni dar ai acționat pentru că ai vrut asta. Ideile abstracte însă nu au instrucțiuni clare, a fi bun e un concept atât de vag încât nu știi de unde să începi și revi mereu la ce îți dictează personalitatea.
Aici pe TPU nu discutam persoane ci idei.
Faptul ca tu faci legaturile astea ma face sa cred ca lucrezi in SISTEMUL DE SECURITATE si de intereseaza mai multi Vigilanta lor decat Ideile lor.
O persoana poate sa fie saraca insa poate sa vorbeasca despre bogatia intelectuala.
Poate sa fie foarte bogata insa sa vorbeasca despre folosul saraciei.
Stii tu versiunea originala sau punctul de la care trebuie sa porneasca? De unde stii tu de la ce punct porneste fiecare? Si de unde stii ca punctul actual ii reprezinta cel mai mult? Multe persoane care sunt intr-un anumit punct poate sa fie in toate punctele. Víata este cu multe puncte. Oamenii nu sunt un punct ci multe puncte. Nu ai de unde sa stii de unde vine cineva si unde se duce. Ce vrei sa ne incadrezi? EU sunt si bogat si sarac. Si orb si vazator. Si tanar si batran. Etc. La vedere pacatos si la inima Drept.
AvalohAlyn întreabă: