Nu toate persoanele credincioase, fac asta.Noi ne inchinam lui Dumnezeu in Duh si adevar.Scrie in Biblie sa nu ne inchinam la idoli.
@Punisher, mentalitatea este data de propaganda a asfel de actiuni. Daca propaganda este pe placul omului, omul nu mai judeca destul, el se agata de speranta, si fiind egoist nu-l mai intereseaza alceva, ca tine cu el nu cu ursul. Conteaza cine incurajeaza o anumita actiune si numarul persoanelor care o sustine. Anormalul poate deveni normal daca este incurajat si sustinut. Convingerile voastre religioase ar trebui sa se limiteze doar la convingeri nu si la actiuni care sustin anormalul. Daca convingerile religiose provoaca anormalitate, de care depinde si alte persoane, toleranta si respectul cade.
Cea mai intreaga la minte persoana e cea care gindeste logic, si totodata merge la biserica, nu neaparat pentru a "linge mortaciuni", ci pentru a se intilni cu Realitatea Ultima, care doar ea da un adevarat sens vietii unui om.
Lasa linsul, lasa mortaciunile, lasa calcatul in picioare deoparte, incearca sa vezi mai departe de aceste lucruri, si vei descoperi ca cei ce merg pentru adevaratul motiv la biserica, gindesc mai logic decit cei ce nu au de-a face cu ea, pentru ca adevarata credinta iti deschide minteasi te ajuta sa gindesti, sa cauti, sa realizezi. Pacat insa e ca putini au descoperit adevarata credinta, si cei mai multi se rezuma doar la "lins mortaciuni".
Persoanele ălea chiar nu sunt întregi la minte... Chiar dacă lor li se pare că fac ceva bun, pe drum spre moaște ( dacă al asta te referi prin mortăciuni) sa mai înjură, calcă în picioare, scuipă, batjocoresc, așa că tot efortul lor de creștini s-a dus dracului.
Personal îmi e scârbă de genu ăsta de oameni, pupători de moaște, dar din păcate cum zice și numele unei melodii, trăim în țara pupătorilor de moaște.
Nu trebuie să le lingi,atingi sticla, faci o cruce, hai nu mai fi şi tu atât de sensibil.Credinţa lor la atingerea unui lucru „sfânt" e ceva pe care noi ateii nu l-am experimentat şi nu suntem în măsură să criticăm.Ca orice lucru ce aparţine de sacru are obiceiurile lui, mai diferite.
Chelstone: Asta face parte din caracterul românului. România a avut multe atacuri de suportat de-a lungul vremii, a luptat continuu apoi a venit comunismul unde iarăşi a mai rămas puţin în urmă.Eu cred că tipologia românului este una de infometat, zic bine infometat caci e in sangele lui un instinct prea mare de a supravietui. Sărăcia a educat oamenii să fie aşa
Birjarule dă-mi un paragraf o pagină o ceva căci cred că îl confunzi pe Seneca cu Huangbo Xiyun
Noi toți cerșim un semn de la bunul Dumnezeu; iartă pe frații tai care se rătăcesc în desert căutând "apa vie"...
Apostolul Pavel a spus ca...În ideal,noi suntem nebuni în ochii voștri, iar voi sunteți nebuni în ochii noștri, dar ne iubim oricum
N-as fi pus aceste intrebari daca n-as fi primit un astfel de raspuns de la Roky14: ''Ai innebunit cum sa nu existe dumnezeu esti nebun cred'', deci dupa gandirea lui/ei a crede in altceva decat dumnezeu inseamna a fii nebun. De aici si aceste intrebari cine o fi mai aproape de delir cei care se roaga la prieteni imaginari sau cei care incearca sa gaseasca si sa mearga pe un fir logic al desfasurarii evenimentelor?
''Ţie, dacă mama ta ţi-ar muri (ferească), nu ţi-ai "linge-o"?''
Vezi tu, nu este acelasi lucru, una este sa pupi mortaciuni crezand ca este bine si ca ti se iarta pacate si te vindeci, lucruri facute de oameni cu... si altceva este sarutul de ramas bun pe care il dai unei persoane dragi.
''Nu trebuie să le lingi,atingi sticla, faci o cruce, hai nu mai fi şi tu atât de sensibil.Credinţa lor la atingerea unui lucru „sfânt" e ceva pe care noi ateii nu l-am experimentat şi nu suntem în măsură să criticăm.Ca orice lucru ce aparţine sacru are obiceiurile lui, mai diferite.''
Sa inteleg ca tot din credinta se calca in picioare ca vitele sa ia aghiazma din butoaie si sa le dea popa cu mir pe frunte. Vei tu credinta asta nu prea implica ratiunea, ci, doar instinct format prin indoctrinare.
''iar cand te referi la moastele sfintilor afla ca dn cauza vietii sfinte si harului lor au buna mireasma de mir si tamaie,si puterea de a face minuni.''
Am vazut asa zisi sfinti care n-aveau miros, dar am vazut minunea calcarii in picioare, injuraturi si calcari in picioare pentru a ajunge la moaste sau la butoiul cu aghiazma, ori imbranceli cu jandarmii, ca de... unii nu inteleg sa stea la rand sau ii auzi pe unii chicoting:''bai, da' ala era in spatele nostru...'' si apoi sa vezi ce-i la gura lor, sa vezi babele la biserica cum te calca in picioare pentru ca esti tanar si ca nu le faci loc sa ajunga in fata altarului, toate lucruile astea imi par a dementa.
''daca vorbesti din experienta, nu esti in adevar, fiindca minti la fel ca al de-l slujesti.cat despre minte; urma alege.sa nu zici hop, pana nu ai sarit.''
Ce sa faci?! Asta se intampla cand credinta este ridicata la rang de adevar, logica este data la o parte iar superstitia intra in scena.
''Cand vei manca o friptura gandeste-te la ea ca la o mortaciune imputita''
Mancam mortaciuni, daca animalele pe care le mananci sunt moarte inseamna ca mananci mortaciuni, nu impuite ca nu-s bune... Daca mancai animale vii, mancai vietati, altfel mananci... mortaciuni.
Ambele sunt la fel de întregi la minte, îmi pare rău să-ţi zic. Cea de-a doua nu este cu nimic mai diferită de prima, crezând în altceva. Şi ea raţionează în viaţa de zi cu zi şi nu văd să lingă mortăciuni.
Ţie, dacă mama ta ţi-ar muri (ferească), nu ţi-ai "linge-o"?
Ce este mai rau este nu faptul ca ele ar credea in puterea (care ar putea sa fie sau nu in) moaste, ci faptul ca nu cauta o apropiere adevarata de Dumnezeu, pentru ei daca au facut acest lucru inseamna ca si-au achitat datoriile fata de divinitate si este suficient.
Si se vor trezi numai cand Isus le va zice: "am fost flamand si nu mi-ati dat sa mananc, am fost insetat si nu mi-ati dat sa beau...". Cine "nu iubeste pe Dumnezeu mai presus decat pe sine insusi" si "pe aproapele sau la fel ca pe sine insus" degeaba face matanii, plateste slujbe, etc. ca Isus tot ii va zice: "pleaca de la mine, nu te cunosc".
Referitor la puterea de tamaduire, in Biblie apare in mai multe locuri vorba despre asa ceva, intr-o parte scrie de un mort care a atins osemintele unui profet (Ieremia cred) si a inviat, in Faptele Apostolilor zice ca cei care atingeau hainele lui Petru si a inca unuia dintre apostoli se vindecau, dar asta nu inseamna ca toate moastele si icoanele care sunt numite "facatoare de minuni" chiar si fac minuni. Si axioma aceea "crede si nu cerceta" este gresita, a fost creata de mai marii bisericii ca sa poata sa conduca mai bine turma. Nu stiu daca ceea ce a zis Isus "orbi care conduc alti orbi", "scoate barna din ochiul tau si atunci vei vedea clar paiul din ochiul celuilalt" nu se potriveste si multor preoti si pastori din ziua de azi.
Asta e cum e, ca na, fiecare linge ce vrea dar cat de zdraveni sunt la minte cand fac pelerinaj, stau cate o zi intreaga pe langa ce zici tu si apoi se bat si se injura pentru un blid de mancare?
Seneca zicea ca religia e adevar pentru prostime, fals pentru intelepti si utila pentru politicieni, trage singur concluziile
Cred ca te referi la moaste nu?Fiecare linge ce vrea!
Si de aici o alta intrebare...crestini sunt necrofili?
Tu te referi la moaste (ramasite pamantesti ale sfintilor). Recunosc ca nici eu nu sunt prea incantat de partea cu calcatul in picioare, dar asta nu tine neaparat de biserica, asa e romanul, dezorganizat... Uita-te la stiri, atunci cand se deschide un magazin cu reduceri se calca toti in picioare, deci religia nu prea are de aface cu asta... e pur si simplu felul de a fi al romanilor.
Si in plus, cu ce te afecteaza pe tine? Fiecare om are convingerile lui religioase si mi se pare normal sa isi vada fiecare de treaba lui. Oameni intregi la minte nu prea mai gasesti in vremurile astea. De la o vreme, probabil din cauza saraciei, a disperarii, vad tot mai multi oameni pe strada, prin metrou, care vorbesc singuri. Mai bine nu mai judeca tu pe nimeni, asa mi se pare cel mai normal.
Cand vei manca o friptura gandeste-te la ea ca la o mortaciune imputita,iar cand te referi la moastele sfintilor afla ca dn cauza vietii sfinte si harului lor au buna mireasma de mir si tamaie,si puterea de a face minuni. daca vorbesti numai din auzite esti la fel de prost ca al de ti-a spus. daca vorbesti din experienta, nu esti in adevar, fiindca minti la fel ca al de-l slujesti.cat despre minte; urma alege.sa nu zici hop, pana nu ai sarit.
Sunt satanici, ma intreb unde ai vazut asta? PS:Crestini nu fac lucruri in genul si au mare respect pentru morții.
Am vazut mulți morții până acum si nu am lins vreo-unu, cat despre pelerinaje diavolul ii "impinge" sau foamea...