| ramona30 a întrebat:

Cat timp vom mai sarbatori Pastele? Adica "sacrificiul fiului lui D-zeu, Isus Hristos, si mantuirea adusa de el".
In raspunsurile d-voastra ineti cont de urmatoarele elemente:
1)„fiu al lui dumnezeu", un concept pe cât de amuzant, pe atât de lipsit de sens. Ganditi-va la conceptie, sperma si ADN.
2) pentru cine anume s-a sacrificat Iisus? Pentru Dumnezeu, adică pentru el însuși? S-a sacrificat pentru a se autoimpresiona? Cine anume i-a solicitat așa ceva, tatăl său care era tot el de fapt? Cam cum a decurs dialogul, dacă a existat? Dumnezeu-tatăl i-a spus ceva de genul „Sunt șucărit rău pe păcătoșii ăștia de oameni … cred că singurul lucru care m-ar îmbuna ar fi să te naști tu printre ei și să mori ca un criminal de drept comun … apoi cred că i-aș putea ierta". Are vreun sens?
3)Ce fel de sacrificiu este acela făcut de un individ cu puteri nelimitate? Și atunci în ce constă suferința sa? Chiar presupunând că a ales să nu-și folosească acele capacități magice, ce anume a realizat el prin suportarea unei dureri nenecesare? Vroia să-și demonstreze lui însuși că e un mare stoic?
4) La urma urmei, despre ce păcate este vorba? Ale stră-stră-stră-bunicilor noștri, familia Adam & Eva? Ale celor care trăiau acum 2000 de ani? Există oameni sănătoși la cap care chiar se simt cu musca pe căciulă pentru că o tanti curioasă a mușcat dintr-un fruct, la îndemnul unui șarpe șmecher?!
5) Întregul concept al răscumpărării propriilor păcate prin pedeapsa suferită de o terță parte este nu doar profund imoral, ci și ilogic.
6) Dacă Iisus este, așa cum se pretinde, de natură dumnezeiască, înseamnă că pentru el sacrificiul cel mai mare este viața pământeană în sine. Am putea spune că nașterea lui Iisus și viața lui au fost ceva neplăcut pentru domnia sa, în timp ce așa-zisul sacrificiu a fost de fapt eliberarea mult-așteptată.
Așadar, toate bune și frumoase cu teza centrală creștină a iertării păcatelor prin sacrificul mesianic … cu mici excepții: nu a fost un sacrificiu, nu e clar pentru cine a fost făcut și de ce, este profund imoral dacă chiar s-a efectuat cu un scop, nu și-a atins obiectivul propus ș. a. m. d. Singurul lucru bun în toată povestea asta este că e un basm, și încă unul de proastă calitate. Partea nasoală este că unii îl iau în serios.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vom sarbatorii pastele pana cand dumnezeu se va cobora din cer si va spune:
"Nu mai inrositi oua, inrositi tate!"apoi va pleca chicotind in...Vegas.
E gresita teoria cu marul! Eva a muscat din sarpe, ai vazut tu femeie cu mar in gat?
Lasand partea amuzanta a bibliei la care eu ma tavalesc pe jos de ras si de aceea n-am putut s-o citesc pana la capat, aceste sarbatori sunt plasate metodic in calendar incat noi sa nu uitam unde trebuie sa cotizam si la cine sa ne rugam.Singurul avantaj al credintei este starea de bine si satisfactia ca tu faci parte din gloata mafiota condusa de un cap foarte puternic, iar lucrul acesta iti da mai multa incredere in momentul in care scoti cutitul la un ateu, faci pe durul cu cruciulita la gat in intersectie pentru ca nu esti in stare sa faci o manevra etc, brb, dnfd.
Si sa aveti grija ca in noaptea sfanta toti credinciosii sa duca lumina acasa si sa o aseze intr-o candela, daca lumina se stinge pe drum te-ai fript! de aceea Sharky Inovation va prezinta noua lumanare cu acetilena si oxigen, poate sa bata vantul, sa ploua cu mercur caci tu vei sta nestingherit si vei flutura lumina sfanta pana acasa day dreamingbatting eyelashes

18 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Tu te auzi ce spui? Chiar asa tare ti-a impietrit cel rau inima? Tu chiar nu ai nici o idee despre nasterea Fiului lui Dumnezeu? Sa stii ca va veni o zi cand vei da socoteala pentru fiecare cuvant nefolositor ce l-ai scos.

| EmaS a răspuns:

Pastele(moartea si invierea Domnului Isus) il vom sarbatori pana cand va veni Domnul Isus.1)Domnul Isus S-a zamislit prin Duhul Sfant. Dumnezeu care este Creatorul nostru a creat si si venele si muschii si nervii, fiecare celula in parte, chiar si ADN-ul.2)Isus s-a sacrificat pentru toti oamenii.El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre; si nu numai pentru ale noastre, ci si pentru ale intregei lumi.Cum prin Adam a intrat pacatul in lume(prin neascultare de Dumnezeu), tot asa a venit iertarea prin Domnul Isus.3)Dar El era strapuns pentru pacatele noastre,zdrobit pentru faradelegile noastre,pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El, si prin ranile Lui, suntem tamaduiti.(Isaia 53:5). 4) Prin Adam a intrat pacatul in lume si oamenii s-au indepartat de Dumnezeu.5)Acolo la cruce Isus S-a facut blestem pentru noi luand asupra Lui toate pacatele noastre.Isaia 53:6,, Noi rataceam cu totii ca niste oi fiecare isi vedea de drumul lui dar Domnul a facut sa cada asupra Lui nelegiuirea noastra a tuturor,,.6)Dar tuturor celor ce L-au primit le-a dat dreptul sa se faca copii ai Lui nascuti nu din sange nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.Din pacate pentru tine vrea sa fii sigur ca nu este vorba de nici un basm.ESTE O REALITATE. DUMNEZEU EXISTA.Sunt multi crestini care Il au pe Isus in inima si in viata lor. Duhul Sfant este cu noi si in noi.Un crestin are o relatie personala cu Dumnezeu.Prin rugaciune. Dumnezeu transforma vieti.Din cel mai mare pacatos El face un copil de Dumnezeu.Din cel mai mare curvar, El face un om responsabil un parinte grijuliu si iubitor.Din vin, face incaltaminte copiilor desculti.Din camine distruse, El face un colt de rai.Pentru ca este puterea lui Dumnezeu. Ceea ce n-au putut face oamenii cu stiinta lor, a facut Dumnezeu.Vei avea o mare surpriza cand vei sta fata in fata cu realitatea. Exista Dumnezeu.Din dragoste pentru noi a dat ce a avut mai scump, pe Fiul Sau.Cauta-l pe Dumnezeu cata vreme se poate gasi.Venirea Lui este foarte aproape.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Ramonica, imi amintesti de Ileana Stan (oare unde o mai fi brainiaca noastra sri-sta?), si ea punea intrebari la care ne atentiona sa tinem cont de parerea ei si care nu generau decat polemici. Nu-i frumos, si, in plus, din ce ai insirat aici, e clar ca ai inteles gresit anumite notiuni de teologie. Tu nu vrei un raspuns efectiv, ci vrei sa dai un pic de vina.

Ti-am scuturat putin etica, nu convingerile. Interventia mea e complet off topic, nici crestina, nici ateista. Vreau sa ma asigur ca imi iau stupizi din ambele parti.

HepHap
| HepHap a răspuns:

@alpawolf

Nu notiunile contin mai mult subiectivism, ci libera interpretare. Cand vorbim de niste notiuni, sa tinem cont de autoritatea care le elaboreaza (o comisie lingvistica pentru probleme de limba, o echipa medicala pentru probleme medicale, un profesor sau un fizician pentru o teorie stiintifica, un for legislativ pentru probleme legale, un teolog sau un sinod pentru probleme teologice). La fel ca si legile, dogmele sunt clare. Intelegerea lor de catre nespecialisti e subiectiva, mai ales atunci cand sunt nefamiliarizati cu opinia oficiala, a autoritatii de care discutam. O critica a ideii incepe cu intelegerea deplina a ei si a punctului de vedere al emitentului. Problema este ca, in polemicile religioase, critica pertinenta a ideii e cel mai adesea nula. Creationistii re****aza evolutionismul fara a stii exact despre ce e vorba, ateii desfinteaza Biblia fara a citi-o.

Ramona, pe ileana stan poti sa o descoperi printr-un search pe TPU. Merita citita (postarile ei de TPU, cartile nu le recomand). In privinta lamuririlor, versetele lui wales sunt mai mult decat as putea eu sa aduc. Nu sunt toate pe fiecare intrebare punctuala, dar, la urma urmei, nici intrebarile tale nu cauta raspunsuri, ci formuleaza concluzii.

Robotelul asta imbecil nu inghite conjugarile verbului "a refuta"...

HepHap
| HepHap a răspuns:

@alphawolf

Nu am spus ca notiunile nu sunt subiective, ci ca libera interpretare, fara a acorda toata atentia notiunilor preliminare, implica si mai mult subiectivism. Dogmele (ca si legile, demonstratile matematice, teoriile stiintifice, manierele etc.) sunt clare pentru autoritatile emitente. Elaborarea lor implica un firesc subiectivism, dar interpretarea lor arbitrara, amatorista, implica si mai mult. Orice informatie e mai loiala ei insasi daca e transmisa de un cunoscator. Altfel, intre opinia unui fizician de prestigiu si a unui tinerel care a dibuit putina fizica cuantica pe internet nu ar fi nici o diferenta de valoare. Comparatia intre legi si dogme se opreste aici. Da, sunt tari in care necredinciosii religiosi predomina. Dar sunt si tari unde dogmele religioase sunt legi. Oricum, nu nuantele astea le urmaream.

HepHap
| HepHap a răspuns:

Discutia asta a deviat ca un cal beat. Tu crezi ca Bisericii nu i se scot ochii azi cu ambiguitati si contradictii biblice? Doar eu stiu cate intrebari as vrea sa le pun marilor fete bisericesti. Biserica si-a adaptat discursul la probleme actuale si are un arsenal de raspunsuri sablon care nu tot timpul se potrivesc cu intrebarea. Si e interesata sa caute raspunsuri in continuare, dar acestea vor tine cont intotdeauna de dogmatica Bisericii (fie ca e ortodoxa, catolica, penticostala etc.). Niciun preot nu ii va da dreptate Ramonei la intrebarea cu raspuns asociat: "Pentru cine s-a jertfit Iisus? Pentru Dumnezeu?" atata timp cat dogma ii serveste imediat, clar, raspunsul: "Pentru noi oamenii". Or, daca Ramona ar fi studiat putin mai mult, ar fi gasit exact acele intrebari cu care sigur l-ar fi bagat in balbaiala pe stimabilul preot. Eu inca am pe TPU intrebari cu critica religioasa la care nici un crestin nu mi-a dat un raspuns pertinent. Te-ai prins de ce.

| Alphawolf a răspuns:

@HepHap,
"e clar ca ai inteles gresit anumite notiuni de teologie" - Relativ, foarte relativ. Notiunile de teologie contin mai mult subiectivism...

@MadnessCaffe
"Totusi, religia are si o parte buna, gandeste-te ca fara religie (care este un mod de manipulare in masa) toti ar fura, ucide si ar face ce ar vrea ei, pentru ca nu e nimeni care sa ii pedepseasca."
De unde ai scos-o si pe asta? Ai auzit-o de la niste "copii"!? Mai trebuie sa si filtram ceea ce auzim.

@ramona, Biblia este o carte amuzanta... ne cam ia de prosti.
Cine vrea sa creada o sa gaseasca o explicatie tuturor contradictiilor, tuturor aberatiilor, si o sa mai gaseasca si multi sustinatori, indiferent de...

| Alphawolf a răspuns:

@HepHap, vrei sa spui ca teologii si sinogii nu sunt oameni, ca ei nu interpreteaza si ca pe ei subiectivismul nu-i poate ataca? Este vorba de religie. Religia este foarte interpretata chiar de conducatorii ei(sunt mii de religii). Totul in religie este relativ, iar ce este relativ nu poate fi decat interpretare si subiectivism. Spui ca dogmele sunt clare. Cum ar putea sa fie clare daca nu poate fi dovedit ceea ce se promoveaza? Clare doar pentru unii! Daca erau clare toti eram credinciosi. Sunt tari in care necredinciosii religiosi predomina. Intre dogme si legi este o diferenta mare. Legile, da, sunt clare. Avem realitatea ca orientare si ratiune pentru argumentare.
In rest sunt de acord cu tine, trebuie avute niste notiuni, atat opiniei oficiale cat si cele biblice pentru a se putea baga omul in seama.

| Alphawolf a răspuns:

@HepHap, dogmele nu pot fi clare nici pentru autoritatile eminente si am sa-ti spun si de ce. Tot ce inseamna o anumita religie este rezultata din interpretarea unei carti, iar atata timp cat sunt necunoscute nu poate fi clar pentru nimeni. Sunt interpretari ale unor pasaje biblice doar de dragul de a avea un raspuns. Daca eu vin si argumentez rational o contradictie, tu daca ai fi in postura de teolog, ce faci, cauti pana gasesti o explicatie contradictiei sau ramane contradictia fara raspuns sa pericliteaze credibilitatea religiei? Intelegi la ce ma refer!?

| Alphawolf a răspuns:

@MadnessCaffe, comparatia ta cu oile nu este buna. Omul are ratiune, oaia nu are. Iti spun de ce nu poate fi asa cum spui tu. Sunt tari in care predomina necredinciosii religiosi, iar asta nu face ca in acele tari sa fie rata infractionalitatii mai mare decat in tarile unde majoritatea populatiei este credincioasa religios. Nu credinta il opreste pe om in a fi imoral, ci propriul viitor, nu frica de Dumnezeu il opreste pe om de a fi imoral, ci propriul interes. Persoana care alege un drum imoral isi rateaza propriul viitor, isi ucide propria persoana. Stii cum este "Cum iti asterni asa dormi". Avem legi, nimeni nu vrea sa doarma prin puscarii, nici sa-si piarda anii fara folos, toata lumea vrea un viitor stralucit, iar pentru asta este nevoie sa invete, sa munceasca si sa aiba un comportament model. Fara scoala sau un comportament adecvat omul este exclus intr-o oarecare masura din societate. Din cauza lipsei studiilor si a unui comportament adecvat unii rromi sunt refuzati de unele institutii de munca. Credinta are un asfel de efect doar la indoctrinati, insa indoctrinatii sunt un pericol pe alta parte. Nu cred ca ti-ai dori o lume de indoctrinati.

| wales a răspuns:

Cat timp va tine harul Lui Dumnezeu:
'' Fiecaruia din ei i s-a dat o haina alba si li s-a spus sa se mai odihneasca putina vreme, pana se va implini numarul tovarasilor lor de slujba si al fratilor lor, care aveau sa fie omorati ca si ei. (Apoc.6:11)''.
1.'' Caci intelepciunea lumii acesteia este o nebunie inaintea lui Dumnezeu. De aceea este scris: "El prinde pe cei intelepti in viclenia lor." (1Cor.3:19)
Fiindca propovaduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzarii; dar pentru noi, care suntem pe calea mantuirii, este puterea lui Dumnezeu. (1Cor.1:18)''.
2.'' El S-a dat pe Sine insusi pentru pacatele noastre, ca sa ne smulga din acest veac rau, dupa voia Dumnezeului nostru si Tatal. (Gal.1:4)
Si dragostea sta nu in faptul ca noi am iubit pe Dumnezeu, ci in faptul ca El ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre. (1Ioan.4:10)''.
3.'' In El avem rascumpararea, prin sangele Lui, iertarea pacatelor, dupa bogatiile harului Sau (Efes.1:7)
Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu; (Ioan.1:12)''.
4.Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu. (Rom.3:23)
Marea a dat inapoi pe mortii care erau in ea; Moartea si Locuinta mortilor au dat inapoi pe mortii care erau in ele. Fiecare a fost judecat dupa faptele lui. (Apoc.20:13)
pentru ca a randuit o zi in care va judeca lumea dupa dreptate, prin Omul pe care L-a randuit pentru aceasta si despre care a dat tuturor oamenilor o dovada netagaduita, prin faptul ca L-a inviat din morti…" (Fapt.17:31)
inaintea Domnului! Caci El vine, vine sa judece pamantul. El va judeca lumea cu dreptate, si popoarele, dupa credinciosia Lui. (Ps.96:13)''.
5.'' Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in cunostinta lor, Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate, ca sa faca lucruri neingaduite. (Rom.1:28)''.
6.'' O, adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu! Cat de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui! (Rom.11:33)
Caci gandurile Mele nu sunt gandurile voastre, si caile voastre nu sunt caile Mele, zice Domnul.
(Isa.55:8)''.

'' Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti, tu si samanta ta, (Deut.30:19)''.
Dumnezeu te cheama azi la El, tu ce alegi?

| ramona30 explică:

HepHap eu ti-am dat vot de inteligent.
Habar nu am cine e Ileana Stan.
M-ai fi ajutat daca mi-ai fi spus ce notiuni de teologie am inteles eu gresit.

| ania a răspuns:

Nu stiu daca intrebarile pe care le pui reprezinta nelamuriri personale sau sunt idei luate de prin carti.
Daca chiar te framanta lucrurile astea, punele la persoana II-a si odata cand esti singura, spune-i-le direct ( ca noi crestinii credem ca Iisus a murit pentru pacatele noastre, ai remarcat deja si nu te impresioneaza) in genul Creatorul Meu, daca existi si daca cartea numita Biblie are vreo legatura cu Tine, uite, eu nu inteleg si mi se pare ilogic si irational si imoral...
In Biblie se vorbeste despre un tip Iov, care i-a pus lui Dumnezeu intrebari aparent impertinente si niste prieteni l-au mustrat ca e ireverentios si au incercat sa-l apere pe Dumnezeu, i-au dat explicatii la toate, invinovatindu-l in primul rand pe el pentru suferinta lui. Spre surprinderea tuturor, la sfarsit Dumnezeu intervine si desi nu raspunde tuturor intrebarilor lui Iov, spune ca el a vorbit drept si ca l-au maniat cuvantarile prietenilor lui.
In Biblie se mai vorbeste de un tip, David, care de asemenea isi spunea deschis dezacordul, nelamuririle, ( multe pastrate in psalmi) si e singurul despre care El spune ca era dupa inima Lui.
Eu cred ca daca i le spui direct le va primi ca fiind primul tau psalm.

| MadnessCaffe a răspuns:

Pai sa zicem ca exista deja niste raspunsuri date de teologie (daca crezi in ea, desi eu nu).

1) Fiul femeii alese de Dumnezeu, Maica Domnului, a fost ales ca si "fiul" lui Dumnezeu deoarece el a vrut ca acest fiu al lui sa se nasca printre muritori ca sa ii ghideze pe drumul cel bun.

2) Nu i-a poruncit nimeni lui Iisus sa se sacrifice. Iisus i-a iubit foarte mult pe oameni si Dumnezeu era foarte maniat pe pacatele oamenilor asa ca Iisus Hristos a luat pacatele asupra lui pentru a salva omenirea si s-a sacrificat.

3) Iisus putea sa simta durerea, acesta purtand o coroana de spini si pentru fiecare pacat se strangea mai tare.Este de fapt un sacrificiu faptul ca el a decurs la asa ceva pentru oameni, putea doar sa ne lase sa murim.

4) Nu sunt 2000 de ani ci cam 13.000 de ani daca nu gresesc. Oameni au pacatuit si dupa Adam si Eva, dar in special datorita pacatului stramosesc.

5) Pai stii, cam asta se aplica si in lumea de astazi, dar sub o alta forma.Incalci legile - la inchisoare."Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Fiecare plateste pentru ce greseli face, aici nu sunt de acord cu tine.

6) Da cel mai mare sacrificiu a fost viata pe pamant.Nu au fost ceva neplacut deoarece el traia ca sa ajute oamenii si era fericit cand ajuta oamenii.

Tot ce am zis mai sus a fost dupa ce stiu eu si prin cateva chestii de logica pe care le-am adaugat.Eu sunt ateu, sa nu crezi ca le stiu pentru ca sunt credincios sau altceva.

Fiecare face ce vrea cu viata lui, lasa-i sa creada.Totusi, religia are si o parte buna, gandeste-te ca fara religie (care este un mod de manipulare in masa) toti ar fura, ucide si ar face ce ar vrea ei, pentru ca nu e nimeni care sa ii pedepseasca.

Trebuie sa te mai informezi, bafta =)

| MadnessCaffe a răspuns:

Alpha nu am auzit de la nimeni nimic, e ceea ce am dedus eu.Din cate am vazut in ultimii ani multa lume nu face un anumit lucru de frica lui Dumnezeu ca il / o pedepseste.Daca s-ar afla ca Dumnezeu nu exista toata lumea ar face acele lucruri pe care inainte nu le faceau de frica "Lui". Se deduce simplu, nu trebuie sa fii un geniu sau un mare filozof. Poate ca nu toata lumea, dar sigur ar creste numarul uciderilor, violurilor, etc.

Si ca sa iti dau un ultim exemplu :

Gandeste-te la o turma de oi. Fara un cioban turma se plimba nestingherita oriunde vrea.

Oile - Oamenii
Ciobanul - Religia

| MadnessCaffe a răspuns:

Exemplele nu au nici o legatura cu ratiunea deoarece ele nu trebuie sa fie si reale ci doar sa demonstreze ce vreau sa spun, dar tu...hai ca sa nu insult, nu intelegi, eu doar am dat un alt cuvant pentru "om" ca sa intelegi tu la ce ma refer, dar vad ca nici asa nu intelegi.

Legile sunt facute pentru a creea o societate "normala", dar oare fara vreun Dumnezeu ar mai exista aceste legi? Probabil ca s-ar impune, dar nu s-ar mai respecta in aceeasi masura.

In ce tari spui tu de necredinciosi religiosi (nu zic ca nu exista), unii se dau drept ortodocsi desi ei habar nu au despre religie, doar ca e unu cu barba alba si cu un bat in mana care judeca lumea, basme.

Iti dai seama ca o ceata de cativa necredinciosi religiosi nu pot face fata catorva miliarde de oameni, deoarece nu au nici o sansa, asa ca se adapteaza desi nu le convin.

| Filip23 a răspuns:

Iti place filosofia numai la cornet sau faci si bazin? Manca-o-ar tata de fata desteapta...

| NoName_2639 a răspuns:

Ma amuza faptul ca voi care sunteti sceptici in privinta lui Dumnezeu, mereu va gasiti sa puneti intrebari ca acestea. Parerea mea este ca ai totusi macar o farama de indoiala in privinta celor spuse de tine si incerci sa te pacalesti singura. Chiar esti fericita cu viata pe care o duci, o simti completa? Analizeaz-o cu atentie, pentru ca iti spun ca sigur lipseste ceva si daca nu vezi acum, o sa realizezi mai tarziu.