| 非有神论者 a întrebat:

Cateva din drepturile omului sunt libertatea si dreptul la viata dar.
Intrebarea este: Avem dreptul la moarte? Avem dreptul sa decidem cat timp traim?
Doar pentru ca ne-am nascut suntem obligati sa traim?

Răspuns Câştigător
soothe
| soothe a răspuns:

Nu esti obligat sa traiesti. Poti sfarsi oricand doresti, doar ca va trebui sa platesti. Cum? Incerc sa explic ce cred.
Unii spun ca viata ne este data ca noi, ca entitati, sa ne desafarsim si sa urcam inca una sau mai multe trepte pe scara devenirii (ai auzit de nemuritori, daca tot amintesti de chinezi? poate gasesti sa citesti despre Sun Simiao).
Daca renunti inainte de a-ti indeplini menirea, in fericire sau in suferinta, va trebui sa reiei ciclul de mult mai de jos, daca ti se va permite si poate la un pret mult mai mare.
Faptul ca religia nu te intereseaza este dreptul tau, dar daca vorbim de relatia noastra cu Divinul atunci este alta socoteala.
Nu ai dreptul sa iei ceea ce nu poti da, sa strici ceea ce nu poti face. In plus, sunt atatea de facut in viata asta.
Poetul copilariei noastre ne spunea ( perimat probabil pentru tine):
"O lupta-i viata, deci te lupta
Cu dragoste de ea, cu dor".
Unii folosesc cuvantul "looser" pentru cei care nu reusesc bine in viata sau care sufera neputinciosi pentru una sau pentru alta. Multi, cei mai multi dintre ei, sunt de admirat (eu cel putin ii admir) pentru ca incearca in fiecare zi sa se autodepaseasca, traind, cerand sau asteptand ca viata sa le mai dea o sansa.
A plati cu viata este una, insa a fugi din viata este alta. Pentru mine, este cea mai mare lasitate posibila si cel mai mare pacat.
Daca alegi sa traiesti, maine poate vei avea posibilitatea sa salvezi omenirea, sa gasesti pentru tine sau pentru cei dragi piatra filozofala, sau mai stiu eu ce minune. Exista o speranta.
Dar fugind, intorcand spatele vietii ai pus punct si in clipa aceea intreg Universul iti intoarce spatele. Cred ca acesta este un pret prea mare, cel putin pentru mine; vorbesc doar in numele meu. Din dragoste pentru tot ceea ce ma inconjoara, nu pot face asta.
E dreptul tau sa alegi. Nu incerc sa gasesc argumente si nici macar nu incerc sa te conving. Incerc doar sa explic cat mai simplu care este convingerea mea, indiferent de ce spun olandezii sau grecii.

13 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Din punct de vedere religios, numai Dumnezeu are drept de viaţă şi de moarte.
Din punct de vedere al exprimarii ' ne-am nascut ' este greşit, pentru că nu noi ne naştem ci părinţii noştri contribuie la acest lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cunosc oameni care traiesc si la 1000 de ani dupa moarte. Tutankamoun.

| mariaw a răspuns:

Nimeni nu are dreptul sa decida cat traieste. Fie ca privesti dintr-o perspectiva reliogioasa sau morala. Un exemplu in acest sens ar fi eutanasia(moartea accelerata in cazul in care persoana in cauza sufera de o boala incurabila, ce provoaca dureri insuportabile=ceea ce ar putea fi numita curmare a suferintei), care la noi in tara este ilegala. Poate nu exista un suport legal bine pus la punct pentru toate situatiile extreme, dar moartea ramane pana la urma un fapt pe care nu-l poti influenta(excluzand suicidul)

| anad a răspuns:

Da, este dureros sa amintesc faptul ca unii oameni se sinucid si deci au decis ca au dreptul sa isi ia viata.Nu are dreptul sa iti ia viata altcineva.

| raisssa a răspuns:

Avem dreptul la moarte, dar nu avem dreptul de a decide noi CAND.suicidul este condamnat de societatea in care traim si este considerat de biserica un pacat capital, o condamnare eterna a sufletului.si da, suntem obligati sa traim doar pentru simplul fapt ca ne-am nascutwinking

| devilll a răspuns:

Doar tu decizi cat vrei sa traiesti! maximul til ofera viata!

| 非有神论者 explică:

Multumesc tuturor care au raspuns.
@BitterSweet: Nu prea ma intereseaza religia si nu vreau sa deviez de la intrebarea initiala, ceea ce ai zis tu: "Din punct de vedere religios, numai Dumnezeu are drept de viaţă şi de moarte." este gresit pentru ca religia nu este definita prin credinta in Dumnezeu. FYI exista aproximativ 10, 000 de religii in lumea asta si daca te nasteau parintii tai prin China nu cred ca il mai slaveai pe Dumnezeu. Cat despre felul in care m-am exprimat eu "m-am nascut", conform dexului, printre altele inseamna "A căpăta viață, a veni pe lume, a începe să trăiască".

@ioanaw: eutanasia are originea in limba greaca (eu - bun, bine si thanatos - moarte) si inseamna moarte buna. un articol interesant ce l-am gasit pe internet se gaseste la http://www.crestinortodox.ro/morala/eutanasia-70855.html din care am sa extrag doar un mic fragment:
Olanda a legalizat eutanasia pe motive de "compasiune". Drept conditii ale efectuarii ei au fost stabilite urmatoarele:
a) Existenta unei boli incurabile sau a durerilor insuportabile.
b) Aducerea la cunostinta pacientului a tuturor solutiilor alternative.
c) Formularea unei a doua opinii de catre specialisti.
d) Cererea eutanasiei de catre pacientul insusi, in deplinatatea facultatilor sale.
e) Interzicerea faptului ca propunerea sa vina din partea medicilor curanti.


Nu prea am gasit un raspuns care sa fie castigator. unde sunt argumentele? Daca suntem obligati sa traim, de ce suntem obligati? De ce nu avem dreptul sa decidem cat traim?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu... esti EMO? doar Dumnezeu poate stii asta deci na

| 16.laura.16 a răspuns:

Nu, nu esti obligat sa traiesti! Se presupune insa ca trebuie sa apreciezi fiecare clipa, fiecare moment alaturi de cei dragi, sa te bucuri de fiecare realizare dar sa culegi si invataturile fiecarui esec!
Din punct de vedere filosofic, exista opinii dinstincte legate de eutanasie opinii subiective as adauga eu.
Problema nu se pune,, suntem oblogati sa traim,, fiindca a trai este insasi un dar!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare raspunde din prisma convingerilor, experientei lui.Am vazut filme legate de modul in care apartinatorii sau medicii au fortat consimtamantul solicitantilor, care m-ai pus pe ganduri.Am auzit ca sunt batrani care s-au mutat din statele in care e legala eutanasia de teama ca la senilitate, neputinta sa nu ajunga cumva acolo.In privinta oamenilor carora le e usor sa dispuna de viata mea, chiar la cererea mea, care nu considera viata in sine valoroasa, pentru mine nu exista nici o garantie ca se vor crampona de falsificarea unei semnaturi in cazul in care ei o considera o solutie buna. Daca ma razgandesc imediat ce incepe procedura si ei au semnatura mea? Multi am avut ganduri de sinucidere dar pe urma ne bucuram ca nu le-am dat curs.
Ca si crestina, cred ca avem dreptul la moarte printre celelalte drepturi de a gresi.
Legat de China, sunt statistici ca acolo sunt in jur de 150. 000. 000 de crestini care petru aceasta isi risca zilnic viata in contextul regimului comunist.

| ania a răspuns:

Fiecare raspunde din prisma convingerilor, experientei lui.Eu am vazut filme legate de modul in care medicii sau apartinatorii au fortat consimtamantul sau au falsificat actele care m-au pus pe ganduri.Am auzit si de batrani care s-au mutat din statele in care e legala eutanasia de teama ca la senilitate, neputinta sa nu aiba parte de asa ceva. Pentru mine, in privinta peroanelor care considera ca au dreptul sa dispuna de viata mea, chiar la cererea mea si nu considera viata ca fiind valoroasa in sine, nu exista nici o garantie ca se vor crampona de falsificarea unei semnaturi intr-o situatie pe care ei o apreciaza ca fiind o solutie buna. Daca ma razgandesc imediat dupa inceperea procedurii si ei au semnatura mea? Multi am avut ganduri de sinucidere si ulteior ne-am bucurat ca nu le-am dat curs.Si Hitler a crezut ca face bine eliminand persoanele cu handicap.
Ca si crestina, chestie care tine de esenta identitatii mele, consider ca avem dreptul la moarte printre celelalte drepturi de a gresi.
Legat de China, am citit ca s-au facut statistici ca sunt in jur de 150. 000. 000 de crestini, care isi risca zilnic viata pentru aceasta in cadrul regimului comunist, rata de crestere a Bisericii subterane chineze fiind comparabila doar cu Biserica primara.

| florin_7920 a răspuns:

Eu o sa spun un lucru daca parinti teau conceput, te-ai nascut, de ce am avea dreptul sa decide cit traim, mai pune in calcul si suferinta celor care teau crescut, parintii sufera cel mai tare in astfel de imprejurari, poate sint si excepti dar eu nu leas aproba.

| 非有神论者 explică:

La final, pentru informatia voastra: nu am de gand sa ma sinucid. Intrebarile mele au venit pentru ca cineva cunoscut a incercat sa se sinucida si a fost salvat de la moarte, dar isi continua existenta la fel ca si pana acum. Calitatea vietii nu s-a imbunatatit, necazurile si framantarile au ramas. Deci pana la urma a fost ajutat sau nu?

Eu personal cred ca fiecare are dreptul sa ia decizii asupra vietii sale: fie ca vrea sa traiasca sau sa moara. Daca necazurile, suferinta, dorinta de a muri sunt mai mari decat dorinta de a trai? Il salvam? nu cred ca avem dreptul de a obliga pe cine sa traiasca in mizerie, suferinta.