Psihanaliza este în continuare foarte respectată. O carte foarte actuală a lui Irvin D. Yalom, anume "Minciuni pe canapea" se învârte în jurul psihanalizei din prezent. Teoriile lui Freud au conţinut adevăr însă au conţinut şi neajunsuri, motiv pentru care am luat şi am păstrat numai "ce era bun" din ele. După moartea lui Freud le numeam neo-freudiene, astăzi le-am integrat în psihologii ce poartă nume diferite.
Depinde ce înseamnă "corect". Nu cred că mai există cineva care se practice şi să afirme freudismul aşa cum se făcuse la începutul secolului 20.
In Romania- foarte putini!
Efectiv s-a ajuns ca, la facultati "consacrate" de psihologie sa nici nu sa aminteasca de parintele psihoanalizei! Sau si mai mult, profesorii vorbesc cu un dispret extrem despre el.
Si atunci ne miram ca, nu avem psiho-analisti pregatiti, care sa rezolve nenumaratele cazuri ce urmeaza socurile psihice!
Mai bine dam si acum (ca pe vremea "comunismului") tot felul de calmante, anti-depresive etc. Si poate si socuri electrice, pe ascuns... Ca doar asta se "invata", este la moda.
Si totusi, cine intreaba? Din moment ce chiar si atunci multe au fost contestate si neintelese+neacceptate, iar socieatatea a evoluat accelerat si exponential, raspunsul este evident! Meritul incontestabil al strabunicului meu Freud a fost acela de pionierat, asumarea riscurilor blamarii de catre societatea inchistata si refractara, descrierea importantei inconstientului, visului si psihanalizei, cat si departajarea sexului primar/juvenil/clitoridian, VS cel matur, vaginal, corelat ulterior si cu efectul fantastic al descoperirii celebrului Punct G, descoperit si descris de Dr. Ernest Grafenberg, intr-o celebra si revolutionara lucrare, in 1948! Multumit(a)?! Sper! Daca nu, navigheaza si mai afla...
Nu mai este nevoie... Avem asa multe specialiste psiholoage de televiziune si deasemeni nenumerate astroloage... ce ne mai trebuie' psihanaliza bre?!
Dvxy97rulov întreabă:
Birjaru întreabă: