Hey. deoarece Pastele este o sarbatoare a evreilor care aveau un alt mod de calcul ( diferit de al nostru ). funda?
Pentru ca Pastele ortodox sa nu se suprapuna cumva cu cel evreiesc (Iisus era evreu), biserica ortodoxa a gasit un mod abracadabrant de a "calcula" Pastele: in prima duminica de DUPA prima luna plina de DUPA echinoctiul de primavara.
Cand a murit Iisus, Pastele deja exista (Pastele evreiesc).Se spune ca a murit in ajunl Pastelui! De aici au preluat crestinii sarbatoarea Pastelui, dupa calculul prezentat de @ardnaxur1961 si care difera la catolici!
De ce se calculeaza? Iata ce am gasit eu pe net, la catolici:
( sursa wikipedia)
''Data mortii lui Iisus nu poate fi determinata cu precizie, deoarece indicatiile din Evanghelii sunt sărace şi contradictorii.''
@mihaela31: Tind sa cred ca traditiile si sarbatorile astea sunt o mare abureala.
Pai "aburelile" astea de traditii, cum spuneai si tu, spun ca Gizas` a inviat duminica.
Deci Pastele trebuie sa fie duminica. :]
Nu ma intreba de ce.
Ai dreptate,dar facand abstractie de interese,traditie,si corespondenta a invierii mantuitorului,cu reinvierea naturii la noi{echinoctiul de primavara}spiritual vorbind, invierea ramane ca un fapt concret de implinire a planului divin,pentru omenire,si o implinire a scripturilor si a profetiilor. pietre de poticnire sunt pe orice drum, sau carare daca vrem sa le vedem.dar pentru a merge inainte trebuie sa trecem peste, pe langa ele.
In primul rand evenimentul important al Pastelor nu este moartea lui Iisus, ci dimpotriva, invierea. Cum acestuia nu i s-a eliberat un certificat de nastere si nici nu s-a mentionat in Registrul de Stare Civila decesul sau invierea lui, bisericile crestine au stabilit o zi in care sa sarbatoreasca aceste evenimente, zi care nu are legatura cu data calendaristica la care acestea s-au produs. La fel cum 8 Martie este ziua femeii, fara ca femeile sa se nasca toate in acea zi si la fel cum ziua drapelului nu este legata de o data importanta in istoria tricolorului romanesc.
Pastele la Ortodocsi se sarbatoreste in prima duminica dupa echinoctiul de primavara, dupa Luna Plina. Ortodocsii se iau dupa calendarul Iulian iar catolicii dupa cel Gregorian.
kamykaze88 întreabă:
Gigi777 întreabă: