Poate nu stiai ca singularitatea big bang poate fi si evitata. Sa-ti explic. Din relativitatea generala, se stia ca timpul are o singura directie. Adica, venind de la big-bang catre noi lucrurile urmeaza unele dupa altele. Mergand de la noi spre big-bang, ele vin unele inaintea altora. Exact ca la sirul numerelor naturale (sau reale). Nu se poate schimba. Totusi, in cosmologia cuantica timpul a fost schimbat. Cam cum se intampla cu doctorul care propune vindecarea infectiei unui bolnav prin injectarea cu o alta infectie. Hawking a venit cu ideea cum ca, mergand in jos catre big-bang, un regim matematic (cel al numerelor reale) face cumva loc (numai el stie cum) unui alt regim (cel al numerelor imaginare). Cum ar putea un numar sa fie imaginar? Probabil s-a referit la numerele complexe (a + bi). Numerele complexe au avantajul ca nu pot fi ordonate. Ele te duc nicaieri. Daca timpul este masurat in numere complexe, nu mai exista un "inainte" si deci nu s-ar mai pune problema de a ajunge la big-bang. Pe masura ce ne indreptam spre locul cunoscut mai inainte ca "singularitate", timpul executa usurel o manevra (inteligent timp!), spatiul devine curb si uite asa singularitatea big-bang a disparut. Cam cum face si magicianul la circ. Hocus-pocus! si dispare. Si zic ei ca se ajunge intr-un alt loc, foarte obscur, un fel de sac, unde nu se mai poate prevedea nimic. Acolo timpul si spatiul nu mai au nicio directie.
Sper ca te-am lamurit bustean.
Nu-ti mai increti fruntea cu intrebari ce nu sunt de seama ta, cu nr reale si imaginare. priveste cerul, observa tot ce te inconjoara, oameni, natura si cred ca e lesne de inteles ca la mijloc e o mana divina dincolo de capacitatea noastra de a intelege.
Inainte de Big Bang Universul era concentrat intr-un punct, fiind extrem de dens si extrem de fierbinte.
Raspunsul de mai sus e total gresit,nu sa ciocnit nici o particula de nici o particula,parerea mea personala e ca a fost o lume cuantica mica de tot un punct singular care era strans de gravitatie apoi a aparut anti -gravitatia care a extenis acel punctul eliberand energie pura care sa convertit in masterie,ce a cauzat universul cuantic, sti ca totul vibreaza asa si universul a aparut din vibratie,ce a cauzat vibratia probabil gravitatia, mai sunt multe de descoperit dar cat de cat stim, asta nu-i argument ca un zeu a creat totul ca nu stim totul, ba din contra a nu sti te duce spre cunoastere, lumea din prezent e rezultatul curiozitati, sa stii ca si pc-ul tau la inceput cel care la creat nu stia ce face de fapt, stiinta are si parti amuzante ca descoperirea microundelor si multe altele
Inainte de BigBrother exista totusi ceva.Asa zic astia ce cauta sa afle una alta.Deci cam ce spun ei asa in mare. Exista un fel de camp cu floricele adica particule energetice sau de alta natura insa nici o particula cu masa.Printre aceste particule se afla si una mai buclucasa care se pare adera la altele sau se lipea de o alta particula si asa aparu ceea ce noi vedem adica masa.Adica sau combinat doua particule si ups aparu dinozaurul.Pentru ca acest BigMother de fapt se refera la materie, adica dupa BigBuf a aparut materia.Bigu asta nu arata ca inainte nu era nimic.Nici nu are cum sa arate asa ceva.El se refera la aparitia universului nostru cunoscut asa cum il vedem astazi.Dar poate universul exista si inainte de bigul asta, exact cum ai o camera goala apoi aduci mobila.Asta nu inseamna ca inainte de mobila nu exista nimic.Nimic nu are cum sa fi fost pentru ca din nimic nu are cum apare ceva.Problema este ce era inainte? Si daca gasim un raspuns apoi mergem tot asa inainte sau in urma pina la infinit. Vorba cuiva mai bine sa nu ne chinuim mintea cu ceva ce nu putem duce inca.
Bigbangul in sine, este o teorie. Se crede ca 2 particule s-au ciocnit cu viteze extrem de mari( ceea ce se cerceteaza acum pe pamant cu acceleratorul de particule.) Bigbang-ul nu e singura teorie care a creat universul. Mai exista si religia crestinilor, care spune ca Dumnezeu a creat totul (dar cine l-a creat pe el?). Mai este o teorie (putin ciudata) ca noi suntem "extraterestrii", am invadat planeta, dar am decazut si am ajuns intr-o epoca "primitiva". O alta teorie este evolutia. Acum toate sunt plauzibile dar nici una de crezut. Stiu ca suna ciudat, dar nimeni nu poate stii cu exactitate cum s-a creat universul. Cand au aparut primele telescoape spatiale s-a descoperit ca universul se extinde. Deci, acolo, undeva in spatiu mai exista nu una, sau 2, ci 1 urmat de 1 trilion de trilioane de zero-uri de alte planete asemanatoare cu Pamantul. Orice teorie pare imposibila pentru ca nu se poate stii exact ce s-a intamplat. Tot ce putem face este sa presupunem.