anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce anume cauzeaza mutatiile genetice?

Răspuns Câştigător
cristian
| cristian a răspuns:

Poluarea si mediul toxic, radiatiile de la Cernobîl, campurile electromagnetice si electostatice.

5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sunt o multitudine de factori: radiatii, medicamente, substante toxice, substante radioactive, traumatisme la femeia insacinata, sau pur si simplu o greseala de transcriere a mesajului genetic. Practic e ca si cum ai copia un text dintr-o parte in alta. poti face greseli provocate dar si greseli pur si simplu de transcriere, fara motiv.

Bula
| Bula a răspuns:

Se incurca caile Domnului!
Se agata "un pic" adn-ul si se modifica la... altceva.
Gaza mutatia.

cami
| cami a răspuns:

Aproape tot ce ne inconjoara.pacat.fiindca probabilitatea ca un copil sa aiba o mutatie genetica este poate de 10x mai mare decat acum 5ani sa zic,, radiatii, chimicale, pana si un simplu antibiotic luat in perioada sarcinii poate determina anumite modificari in structura cromozomiala a omului...ba dispare unul, ba apare altul dand nastere la tot felul de sindroame. off trist

| juniper a răspuns:

Uraniul, in orasul meu, ei bine nu chiar, langa el cu cativa km s-a gasit o mina de uraniu, acela te poate modifica genetic.

| giulia_6563 a răspuns:

Genele, ca si cromozomii, sunt de obicei constante; totusi de mult s-a constatat ca apar, din cand in cand, la diferitele organisme, variatii bruste, mai mult sau mai putin evidente. Aceste variatii, denumite mutatii, se datoreaza fie schimbarii unei singure gene, fie schimbarii cromozomilor intregi sau a unor segmente ale acestora. Unele dintre aceste schimbari bruste, devenite imediat ereditare la urmasii directi, s-au observat inca de multa vreme. Din exemplele mai vechi de mutatii merita a fi citate urmatoarele:

a) Oile pitice de Ancona. In 1791 a aparut la ferma lui Seth Wright din Massachussetts in Statele Unite un berbec remarcabil prin trupul lung si picioarele scurte. Deoarece oile din rasa comuna, neameliorata sareau adesea tarcurile lor, pricinuind din aceasta cauza certuri intre vecini, crescatorul Wright a folosit aceasta mutatie in incrucisarile cu rasa comuna si a reusit sa creeze o noua rasa de oi pitice denumite de Ancona, care a fost folositoare din punct de vedere practic, pana cand a devenit de prisos prin introducerea in regiune a blandei oi din rasa Merinos. Mai tarziu aceeasi mutatie a aparut din nou, fiind descoperita de Wriedt in Norvegia.

b) Chelidonium laciniatum, planta cu foile adanc penate, aparuta dintr-o data din Chelidonium majus in anul 1590 in culturile farmacistului Sprenger din Heidelberg; forma noua s-a dovedit constanta si se gaseste azi reprezentata in toate gradinile botanice. 14592kru36uzb1r

c) Graul Squarehead. Intr-un lan de grau din Anglia a fost observata o planta de grau cu spicul mare si de o forma foarte ciudata; in timp ce spicele celelalte se subtiau catre varf, spicele acestei plante erau foarte dese la varf si de forma aproape patratica; inmultita si urmarita separat planta aceasta a dat nastere soiului Squarehead, care s-a dovedit ca foarte productiv si s-a raspandit in tot vestul Europei.

d) Datura inermis (ciumafaia fara spini) gasita de Gordon in anul 1871 si aparuta ca mutatie din Datura stramonium. Cele mai multe mutatii s-au intalnit, insa, la plantele ornamentale; ele au fost de asemenea observate in numar mare la pomi fructiferi, vita de vie, legume precum si la arbori. Astfel Korschinski (1900) citeaza cazuri de aparitia varietatii "pendula" la numeroase specii de arbori ca de exemplu: Sophora japonica, Gleditschia triacanthos, Prunus Mahaleb, Prunus padus, Quercus sessiliflora, Larix europca, Fraxinus excelsior. Mutatii au fost observate de-a lungul secolelor, inca din antichitate si anumite animale domestice, la caini si porumbei mai adesea, mai rar la bovine, ovine si porcine, cele mai putine intalnindu-se la cai. Prezenta numeroaselor rase de animale domestice este o dovada certa a inaltei frecvente a mutatiilor.