Https://www.youtube.com/watch?v=36GT2zI8lVA&ab_channel=firewalker
Gasesc interesant faptul ca legile care guverneaza Universul permit dezvoltarea unor sisteme atat de complexe. In definitiv se poate concepe un Univers ale carui legi sa nu permita formarea a ceva mai complicat decat un electron.
La un anumit nivel exista un "de ce?" ce nu poate primi raspuns.
Intrebarea ta nu cred ca este la acel ultim nivel. Problema inca poate sa fie divizata suplimentar.
Pe scurt electronul este o sursa de particule virtuale: fotoni. Care sunt responsabili de existenta fortei electromagnetice.
Asa cum doi oameni, aflati in barci diferite, daca incep sa arunce cu o minge de la unul la altul incep sa se indeparteze, doi electroni tind sa se respinga.
Electronul nu arunca cu mingi, "arunca" cu fotoni virtuali. Interactiunea dintre acesti fotoni virtuali concretizandu-se ca o forta.
Fizica teoretică m-a atras întotdeauna mai mult decât cea aplicată. Un electrician poate rebobina un motor sau îţi poate face instalaţia electrică într-o casă nouă. Dar eu am vrut să înţeleg cum funcţionează acel motor şi ce se întâmplă mai exact în interiorul sârmei de cupru prin care trece curent electric. Pentru profesorul Feynman am o mare admiraţie. Nu am citit multe din scrierile lui, dar atât cât am citit a fost de ajuns să-mi dau seama de genialitatea lui. Nu numai că ştie el, dar ştie şi cum să explice ca să înţeleagă şi alţii.
Mai întâi, să ne imaginăm cum ar arăta şcolile noastre dacă ar avea profesori cu un talent pedagogic de nivelul profesorului Feynman. Bineînţeles, nici el nu cunoaşte totul, pentru că niciun om nu ştie totul. Dar, atât cât ştiinţa a aflat până la ora actuală, el explică foarte bine.
Şi da, mă refer la electricitate, la magnetism şi la electromagnetism.
Ehe, sunt câţiva ani de când am citit articolul scris de el despre electricitate. O să încerc să văd dacă mai dau de acest articol, să îmi reîmprospătez felul lui de a explica. Când trec nişte ani, iar între timp suntem zilnic bombardaţi cu un potop de informaţii noi din toate domeniile, e musai să mai uităm din cele vechi ca să facem loc la astea noi. Tot ce îmi amintesc este felul cum explica el, parcă se adresa unor şcolari de clasa a 7-a, deci nu cu termeni dificili, cum se discută în cercurile ştiinţifice.
Oricum, pentru mine electricitatea/electro-magnetismul rămâne un mister, cu toate explicaţiile care se dau prin şcoli şi prin tot felul de articole. Prima mea întrebare cu care mi-am făcut intrarea pe forumul ăsta (în 2012) chiar la electricitate s-a referit:
https://www.tpu.ro/......rienteaza/
Ulterior am mai revenit la aceast subiect, din nou întrebând ce este electricitatea:
https://www.tpu.ro/......-pregatit/
Ok pai de ce nu spui man asa iti explic eu sa priceapa nu aia dea 7a ci aia de la gradinita .
Deci nenea ala sigur nu explica ca mine.Chestia este ca ar trebuie sa vorbim on cumva in direct sa te intreb una alta,daca stii chimie,daca stii cei ala un atom,daca stii ces alea legaturi intre atomi si de cate feluri sunt si chestii de genul asta.
Electricitatea o poti pricepe doar daca ai cateva informatii de genul asta.Dar caut sa iti spun,apoi ce nu-i clar tu intrebi ok?
Deci sa stii cum apare curentul electric trebuie sa stii cei ala un atom si legaturile dintre atomi.,Mai exact exista o legatura numita legatura metalica,daca nu stii poti cauta.
Atomii se leaga uni de altii pentru a forma molecule,sau se pot lega atomi diferiti pentru a forma mai stiu eu ce composi.
Deci atomii pot fi legati uni de altii acelasi tip de atom,caz in care se numeste element,asa cum avem toate elementele din sistemul periodic, Alea sunt elemente, adica atomi singuri legati intre ei ce nu pot fi descmpusi prin reactii chimice.
Apoi avem compusi, care sunt o combinatie de elemente.Dau un exemplu apa este un compus pentru ca are in alcatuire 2 elemente.
Compusii au doua sau mai multe elemente si poti fi desfacute prin reactii chimice.
Cred ca intelegi ce zic.
Deci pana aici e clar zic eu,avem elemente si compusi.
Elemetele alcatuite doar din aceiasi tip de atomi,doi sau mai multi atomi.
Compusii doua sau mai multe elemente.
Pe noi ne intereseaza acum elementele,deci un singur tip de atom.
Aceste elemente,mai exact grupari de atomi de acelasi fel stau gramada pentru ca sunt legati intre ei prin anumite legaturi ok?
Am ajuns la legaturi atomice,adica cum se leaga un atom de altun sa formeze un element, adica o grupare de atomi care da un material, ca de exemplu cupru, aluminiu etc.
Legaturile intre atomi sunt de 3 tipuri si anume:
1-Legaturi ionice
2- Legaturi covalente
3- Legaturi metalice.
Acum nu stau sa arat la fiecare cum si ce se leaga intre atomi.Pe noi ne intereseaza electricitatea asa ca trecem direct la subiect. Electricitatea apare doara la elementele care au atomi legati prin a 3a legatura si anume LEGATURA METALICA OK?
LEGATURA METALICA aici e aici,asta da electricitatea.
Acest tip de legatura,adica cum se leaga atomii uni de altii,are loc la tomii metalici,adica cei care se leaga uni de altii intr-un anume mod si care au o anumita caracteristica.
Mai exact ca idee atomii nu sunt toti la fel,multi asa cred ca sunt la fel dar nu sunt la fel.
Sint atomi la care electronii se pot misca liber,adica se duce de colo colo,de la un atom la alt atom,se misca de la un atom la altul.
Ei acesti atomi sunt numiti atomi sau elemente metalice,pentru ca au aceasta caracteristica a electronului dea se misca de la un atom la alt atom.
Acesti tip de atomi sunt de fapt ioni pozitivi,pfff nu vreau sa intram in detalii ca nici eu nu stiu atat de bine aprofundat.
Asa trebuie sa spunem ces aia ioni,mai exact in cazul nostru ioni pozitivi.
Ionii is tot atomi dar care nu au aceleasi nr de electroni si protoni.
Atomul cauta de regula sa devina stabil,adica sa aiba acelasi nr de electroni si protoni.
Cand cedeaza sau primeste devin ioni,asa se numesc,iar ionii pozitivi au mai multi protoni decat electroni.
La atomii metalici asta avem ioni pozitivi,deci mai multi protoni in atom decat electroni si electroni care se misca de la un atom la altul.
Acum de ce sau ce anume face acest tip de legatura una f puternica vedem altadata
Ce e de retinut este ca atomii la care electronii se misca liber is numiti metalici,acestia formand o retea metalica uriasa si f greu de rup.
Sa rupi o legatura metalica ai nevoie de forta f mare. Exemplu sa rupi o sarma.
Deci cam asa apare electicitatea,adica o miscare a electronilor intr-o retea metalica,electronii atomilor metalici se misca de la un atom la altul.
Acum cand spunem atom sau element metalic nu trebuie sa ne gandim efectiv la fier, la otel, elementele metalice sunt acei artomi la care electronii se misca cum am zis, de aia sunt numiti metalici.
Asa avem si sodiu sau Na si ala tot metal este.Tot ce se afla in sistemul periodic cu galben is metale,adica au aceasta caracteristica electronii se misca de la un atom la altul.
Deci cam asta este electiricitatea, este vorba de chimie, apoi venim cu ceva fizica si producem curent electric
Avem sirme de cupru de aluminiu, etc.Astea atat timp cat nu se adauga electroni stau la locul lor nu se intampla nimic.
Dar daca pe acea sirma bagi un electron? Atunci avem o miscare de electroni,elelctronul bagat in sirma impinge electronu alaturat,alantu impige pe urmatoru si tot asa, avem o curgere de electroni in acea sarma, ceva semanator cum ar curge apa intr-un furtun.
Nu stiu daca ai inteles pana aici.Dar asa avem electricitate, noi bagam de fapt electroni in sirme si daca electronii au unde merge atunci se formeaza o circulatie.
Mai exact.Bagam electroni in sarma si la capaul alantu nu avem nimic, atunci electronii stau pe loc, nu au unde se misca mai departe, pentru ca ei se misca de la un atom la altul dar nu haotic.
Asta am uitat sa zic.Cum se misca acei electroni.Atomii respctivi au pe ultimu strat stiu si eu cati electroni,sau in total au X electroni.
Ei aceasta miscare a electronului are loc DOAR daca un alt electron este babgat in sistem.
Electronul bagat intra sa simplificam intr-un atom,acel atom nu poate primi electronu si sa ramana asa, ci un elecron de la el pleaca la atomul vecin, ca urmare tot timpul acesti atomi raman pozitivi, primesc un electron dar in acealsi timp unu pleaca si tot asa.
Sa revenim la electronii bagati in sarma noastra.Bagam un electron ala impjnge un electron si asa mai departe,dar asta Doar daca avem consum,adica cineva sa opuna rezistenta.
Hai ca daca continua asa facm varza cu rata dar asta se intampla de fapt cand spunem consumatori,,consumatorul este de fapt o piedica in fata sau in miscarea electronilor,piedica ce face ca ei sa se disipeze,sa dispara,sa se transforme in altceva in sincer nu stiu in ce in caldura de regula.
Atunci cand spunem ca avem un consumator,de fapt acel dispozitiv sal numim asa se opune acestei miscari a electronilor si ca urmare electronii se consuma,se evapora in caldura,dispar,sau zii cum vrei.
De exemplu avem un element electric,o rezistenta cum zic romanii din aia de resou.
Ei acel metal sau ce mai este se opune miscarii electronilor,dar nu total,lasa sa treaca,tine cat poate,electronii bombardeaza acea rezistenta,vor sa treaca mai departe,rezistenta se opune si asa ei se transforma in caldura,se consuma mai exact.
Dar alti electroni vin din urma ii bagam noi in sarma sde la centrale electrice si aia rtot vin si tot vin.
Aceleasi lucru se intampla in orice aparat electrocasnic,in radio, in tv etc intr-un motor si asa mai departe.
Asta este electricitatea. Puteam f simplu sa zic ca este o miscare a electronilor intr-o sarma dar asta este definitia standard, ceva scurtat care trebuie explicat in amanunt.
Nu stiu cat de bine am explicat, daca ai intrebari spune.
Mai avem si alt tip de electricitate si anume aia din fulgere.Asta este de fapt si motivul pentru care am ajuns eu aici pe webistele asta.Cautam ceva despre fulgere,am dat o cautare cu google si am gasit si webistele asta,unde bineinteles nu am afalt nimic despre ce cautam.
In cazul fulgerului,treaba sta altfel,dar tot electricitate e si aia,doar ca nu mai is implicati atomi metalici ci atomii din aer.
Sa zic si despre asta? Nu stiu daca ai rabdare sa citesti si nici daca eu am expicat chiar asa pentru tot poporul,asta pentru ca nici eu nu stiu chiar toate amanuntele.
Daca e iti zic si de fulgere,dar doara daca esti curios, acolo e mai simplu, nu-i mult de scris, dar tot la atomi se refera si mai exact la ioni.
Astept intrebari de ai nelamuriri
Cine il baga? Omu cine altcineva Omul folosind o masinarie care se numeste generator de electroni, de fapt este un magnet care se roteste si forteza electronii dintr-o bobina sa se deplaseze in sensul dorit de acel magnet spre sarma noastra.
De undes acei electronii,asta urmeaza sa zic alta zi poate ca nici eu nu stiu,sau poate ca nu stiu acu pe moment sa explic,asta pentru ca la mine e miezul noptii, asa ca ma bag la somn si vorbim alta zi.Numai bine
Mergem la academie, relian. Ne facem academicieni. Tu că ai descoperit secretul electricităţii şi eu că te-am descoperit pe tine Mai glumim, sper să nu te superi. Lăsând acum gluma, explicaţiile mi se par bune. Mulţumesc. E aşa cum ai spus, să înţeleagă chiar şi unul de a 2-a, nu doar ăla de a 7-a. Sigur, dialogul faţă în faţă ar fi incomparabil mai bun în chestiuni atât de complexe. Deocamdată zic că ne putem opri aici, să ne rezumăm la cât se poate face pe un site ca acest TPU.
Am revenit cu ceva corectii, am mai bautut si gardurtile la explicatiile de mai sus, deci trebuie sa corectam.
Vorbim de curentul electric.aRaman valabile chestiile legate de atomi,legaturi si elementele metalice la care electroni se misca liber.
Treb sa stergem balaria cea ziso eu,asa cred,daca aduc bine aminte cam zis ca noi consumam electroni fals,total aiurea,cum de am putut sa zic o balarie ca asta,electronii nu poti fi consumati cum ai fuma o tigara ,deci gresit.
Ce este curentul electric mai simplu?
Stiind ca elementele metalice pot misca electroni,sau mai exact spus la aceste elemetnte electronii poti fi miscati,se pot muta de la un atom la altul daca li se aplica o forta,DOAR daca sunt foratati,altfel stau linistiti.
Cine poate misca electronii intr-un cablu? O forta,mai exact un camp magnetic.
Generatorul de curent este de fapt un camp magnetic care forteaza electronii din bobinele acelui generator sa se miste de la un atom la altul.
Acem generator sa formeze camp magnetic,trebuie sa aiba un magnet,deci are un magnet asezat intr-o anume pozitie,cineva roteste rotorul acelui generator care impreuna cu magnetul formeaza acel campmagnetic.
Campul magnetic apoi forteaza electroni sa se miste.
Acum fctie de cum is montati magnetii pe rotor sau in acel generator vom produce curent electric alternativ sau continuu.
Stim ca un magnet are o parte cu - si una cu +.
Electronii din bobinele generatorului au electroni ce pot fi miscati,deci electronul este -.
Cand rotorul se invarte si vine cu partea magnetului -,atunci - cu - se resping,adica campul magnetic respinge sau impinge electronul din boninele generatorului inainte sau intr-un sens.
Apoi vine partea cu + si electronul este atras de campul magnetic inapoi,ca urmare are loc un dans inainte inapoi,atat timp cat rotorul se invarte si avem campul ala magnetic,avem acea forta.
Asata este curentul alternativ ce la descoperit Tesla.
Curentul continuu,are magnetii asezatii in pozitia la care mereu imping electronii din bobine,ceea ce face ca electronii sa curga ca apa intr-un furtun.
Deci am gresit,asta pentru ca nici eu nu stiam recunosc,ca introducem electroni in sistem,introducem pe naiba,nu sintem capabili de asa ceva deocamdata,deci noi practiv doara miscam electronii din cabluri,aia e tot ce facem.
Deci curentul electric ar fi sa fac o comparatie,o miscare a electronilor in cabluri,asa cum circula apa intr-un motor,sau cum circula apa intr-un sistem inchis.
Comparativ,avem o pompa care misca apa,intra pe o parte este impinsa pe alta parte,deci in acelasi furtun si avem o circulatie atata timp cat functioneaza acea pompa.
Exact asa se intampla si cu curentul electric,miscam electronii intr-un sistem inchis,ii circulam ori linear -curent continuu,ori du-te vino-curent alternativ.
Practic noi de fapt nu consumam din cablurile electrice nimic avem doara o miscare a electronilor,miscare obtinuta de aia de la centralele electrice,
Noi de fapt platim acel camp magnetic care face ca electronii sa circule in sistem si angajatii,plus materiale.
Asa functioneaza orice aparat electrocasnic,,se misca prin ele sau prin firele ce le au electronii si aia e tot,aia radiaza ori caldura,ori lumina dupa caz.
Cum se misca un motor electric de exemplu de la aspirator,de la o pompa etc?
Ala are un stator si un rotor,statorul are pe el asezate la anumite unghiuri bobine din fire cupru.
Cand electronii circula se duc de la o bobina la alta s face un cerc,,obtinem astfel o miscare de electronii care se roteste,aceasta miscare de electroni creeaza un cimp magnetic,o forta invizibila.
Acum acea forta creata ce face? Se roteste,avem un camp magnetic rotitor,care in invartirea lui ia cu el si rotorul acelui motor,asa obtinem miscare la acel motor ok?
Alta piesa,un element electric sau rezisteta cum zic oamenii,aia de,la resou.
Aia este facuta dintr-un material care se opune miscarii electroniilor prin acea sarma.
Ca urmare noi tot miscand electronii,acestia bombardeaza acea sarma,vor sa treaca mai departe iar acest bombardament face ca sarma respectiva sa se incalzeasca,asa obtinem caldura
Si tot asa cu piesele de la un radio,tv etc.
Deci asta este curentul electric,o miscare a electronilor in cablu intr-un sistem inchis,practic electronii aia se pot misca la infinit prin cablu atata timp cat cineva ii forteaza.
Am citit si eu ca Tesla ar fi spus ca ar putea d a curent free la toata planeta.
Dupa cum observi din explicatia de mai sus,cred ca am explicat destul de simplu,deci nu are cum,cineva sa faca asa ceva,sa dea moca energie,pentru ca asa ceva nu exoista,cineva trebuie sa aplice o forta sa putem avea energie,cine sau ce anume ar putea fi moca sa faca ca electronii sa se miste?
Ca de ar fi fost asa de usor,am fi vazut sin natura electricitate asa de una singura la tot pasu
Cam asta este curentul electric asa si cum spune si definitia,o miscare dirijata a electronilor intr-un conductor, doar ca trebuie inteles ce se misca, de cer si cum.
Multumesc ca ai pus intrebarea si ca eu eu am vazut-o, sincer nu eram lamurit total, a trebuie sa mai ma gandesc si sa mai caut cateva info sa pricep.
Pricep cam greu dar si cand inteleg m-am dat dea dura Dar cel putin stiu ca singur m-am facut sa inteleg.
Aptopoo am vazut ce spune nenea ala ce ai zis tu, pai aia stiam de cand aveam 5 ani adica ca trebuie sa stii "why" de ce se intampla,cum se intampla,ca unia nu sunt multumiti doara ca se intampla.
Normal asa ar trebuie sa se invete la scoala,asa ar trebuie profesorii sa faca elevii sa inteleaga,dar asta e nu prea gasesti pedagog bun la orice colt.
Ok daca ai nelamuriri le rezovam,eu nu prea mai am in legatura cu chestia asta.
Bine ca nu le stiu pe toate,ce face fiecare piesa dintr-un radio,sau cum is asezati acei magneti, sau electromagneti intru generator, aia nu mai conteaza, tot ce conteaza este ideea baza, cum se misca si de ce.
Deci nimeni n-a descoperit nimic. Apropoo cred ca Faraday a descoperit chestia asta cu electricitatea, adica daca treci un magnet peste un metal faci ca electronii sa se miste in acel metal.Deci nu tesla nu Edison.
Inca ceva si gata, am scris deja prea mult, sper ca nu te plictisesc.
Am auzit si citit multi spunind ca uite datorita lui Tesla toate se misca prin casa peste tot, datorita curentului lui.
Nui adevarat si nu stiu de ce lumea vrea sa ridice in slavi pe unu si sal coboare le altul
In afara de motoare tot ce intra in aparate este curent continuu nu alternativ.
Orice tv radio etc functioneaza cu curent continuu nu alternativ, deci nu e asa cum zic unia.
Treb sa recunoastem meritele fiecaruia.
"am vazut ce spune nenea ala ce ai zis tu, pai aia stiam de cand aveam 5 ani"
Despre ce nenea am zis eu, că nu mai ştiu. Am discutat cu mai mulţi.
"Deci asta este curentul electric, o miscare a electronilor in cablu intr-un sistem inchis"
Cu ce viteză crezi că se mişcă electronii? Cu viteza luminii?
Electronii se misca cu viteze diferite,atat in atmosfera pamantului cat si intr-un cablu.
In atmosfera se misca cu viteza luminii sau pe acolo,in cablu are viteze diferite,asta pentru ca intimpjna rezistenta din partea cablului,asa cred, desi poate gresesc.
Dar stiu sigur ca se misca mai mult la suprafata cablului si mai putin in adancime, adica in material, tocmai ca intim; ina rezistenta mare.
De aia cablurile litate cum zic oamenii is mai bune ca cele care au doara o singura sarma, pe mai multe sarme circula mai eficient.
Dar si in cablu la suprafata cred ca se misca cu viteza aproape de lumina.
Cred in Dumnezeu.
Dumnezeu nu e niciodata o explicatie stiintifica. Stiinta nu se ocupa cu Dumnezeu/zeii.
Te-am înţeles. Întrebarea mea, însă, nu era dacă cineva crede sau nu crede în Dumnezeu. Ci, cum se explică faptul că electronul continuă zi şi noapte, fără încetare, să respecte nişte legi, adică să acţioneze în felul în care o face el, acolo în interiorul atomului.
Tu nu erai ateu? Sau te confund
Nu, nu eram ateu decat in copilarie. Cred in Dumnezeul lui Einstein si Spinoza.
Probabil electronii sunt piese al unui intreg, iar atata timp cat primeste ceva de undeva, isi face treaba.Ce primeste nu stim, cand o sa aflam o sa stim, desi n-o sa mai fie cazul.
Dar cu siguranta respecta legile pentru ca ceva ii face sa le respecte altfel nu sar obosi prea mult
anonim_4396 întreabă: