Cred ca voiai sa spui " ce anume face o parere mai credibla decat fantezista" pentru ca realitatea nu e afectata de parerile nimanui.
Eu cred ca increderea cu care este spusa si cat de des este spusa.
Daniel Kahneman spunea " Un mod sigur de a face oamenii sa creada lucruri neadevarate este repetitia frecventa, deoarece familiaritatea este greu de deosebit de adevar".
Pe principiul asta functiona propaganda lui Hitler, ca tot a vorbit cineva de el.
Tot pe principiul asta functioneaza si religia.Cand esti crescut de mic copil cu un crez, devine greu sa-l mai schimbi de-a lungul vietii, mai ales daca esti ignorant.
O părere din definiția ei, este opinia cuiva despre ceva anume, subiectiv, gen un film, unora le place altora nu. Părerea nu trebuie confundată cu o realitate, spre exemplu nu putem spune că pământul este plat, aceea nu este o părere.
Trei sferturi (dacă nu cumva mai mulți) din populație, afirmă că dumezeu e sus și veghează.
Asta face ca afirmația să fie (bazată pe o existență) reală?
Da, cred ca ai dreptate. Dar despre lucruri subiective din viata cuiva, de exemplu un psiholog, cum isi poate da cu parerea ca ele sunt cumva sau altfel? Aia nu e tot o parere? Ca realitate nu are cum sa fie.
In general oamenii cred in ideea de divinitate, nu in Dumnezeu. Nu-s asa multi stai linistita...
Daca oamenii majoritatea, nu cred in Dumnezeu, asta inseamna ca El nu exista? Nu. Inseamna ca deocamdata asta e pozitia lor. Daca sunt unii care cred, dar ar fi majoritari, ar insemna neaparat ca Dumnezeul in care cred ei e cel adevarat? Nu.
Incerc sa spun ca lucrurile despre care noi ne tot dam cu parerea se poate sa nu fie de competenta noastra sau pur si simplu sa adoptam parerea majoritatii fara sa o verificam. De ce? Pentru ca e mai simplu asa.
Fiecare persoană are dreptul la o proprie părere și acest drept îl avem pur și simplu.Acest drept nu ți-l dă și nu ți-l ia nici o lege sau constituție sau alte hotărâri ale oamenilor. Părerile, ideile oamenilor pot ajunge să fie realizate, îndeplinite sau pot fi doar ficțiune.Problema nu ar fi asta,adică faptul că fiecare este diferit în gândire,pricepere,percepere a vieții și a tot ceea ce ne înconjoară. Problemă ar fi atunci când ideea este acceptată de mai multe persoane și este pusă în aplicare. Apoi fie că acestea o înțeleg și împărtășesc același gând cu inițiatorul,sau poate nu au capacitatea intelectuală de a o înțelege și sunt păcăliți de cei care vin cu aceste propuneri,sau poate că sunt forțați,șantajați, obligați să o accepte.Și un astfel de exemplu când o idee, un gând, o părere a cuiva poate aduce suferință, durere, distrugere este Hitler.Și se pare că omenirea nu a învățat nimic din acea perioadă catastrofală și ultimii 2 ani ne demonstrează că fără înțelepciune dacă vom continua așa și nu ne "trezim" ne vom autodistruge.
Un psiholog este ceva ce chiar nu avem nevoie în această lume.Și ei se confruntă cu aceleași probleme cu cele ale celor care le calcă pragul cabinetului sau poate sunt și mai grave.Și atunci cum îmi ajută el mie când nu se poate ajuta pe el.Dr. Cristian Andrei este un asemenea exemplu, el fiind divorțat, nu doar o dată, cum ar putea să ajute alte cupluri să se împace și să ajungă să se înțeleagă când el nu și-a putut salva propria căsnicie.
El a făcut o școală, a studiat toată viața lui această meserie, și este o părere avizată, bazată pe cunoștințe și pe ședința respectivă.
Vad ca multi oameni vorbesc despre Dumnezeu aici.Ce va face pe voi sa credeti ca nu exista? Stiinta?
Răspunsul la întrebarea ta: https://ro.wikipedia.org/wiki/Epistemologie
Bine, ca să studiezi epistemologia e chestie de ani de zile.
Stiinta demonstreaza lucrurile. Religia doar le propaga, deci este o parere. Eu merg pe ce zice Arghezii in Psalm VI: Vreau să te pipăi şi să urlu: "Este! "
Poate ca ceea ce spui este adevarat, dar asta rezuma din traditie mai mult.
Cand a fost la referendumul pentru famiie cati au votat?
Un exemplu ca nu tot ce se afirma, chiar daca acea afirmatie este sustinuta de majotitate, este evolutia prescriptiilor morale de-a lungul vremi. Morala este formata din norme sustinute de majoritate - de cele mai multe ori influentate de biserica - care erau considerate normale la acea vreme, dar unele din ele cu consecinte grave.
Cu tot respectul pentru alegera si credinta ta, iti spun din surse sigure, ca niciun om nu a ajuns pe luna sau la capatul lumii.Asa ca, iti sugerez sa te bucuri de viata, fi cat mai simplu, cat mai bun si vei avea de castigat.Nu aspira la mai mult decat ti se ofera.O inima de aur nu poate fi inlocuita de toate diamantele pretioase de pe planeta.
"niciun om nu a ajuns pe luna" este psihoza sau prostie crasa.
E adevarat ca nu trebuie sa ne complicam viata inutil, dar nu vad de ce ar fi gresit sa ne dorim mai mult mereu. Sa stim mai mult sau sa intelegem mai mult.
Partea aia cu inima suna de parca ar fi scoasa dintr-o manea Dar sincer da, daca ar fi sa aleg intre oameni super destepti cu inima de gheata si oameni cu inima buna dar prosti, probabil ca i-as alege pe aia cu inima buna. Dar de dorit e sa fie amandoua. Mai ales daca se poate. Nu as accepta in jur decat fortat oameni care au cap si refuza sa il foloseasca spunand ca inima e mai importanta.
Sunt de acord ca nu trebuie sa fim limitati.
Nu se cheama neaparat nici prostie nici psihoza. Se poate chema uneori si frica de necunoscut, si alteori bun simt. Depinde de situație.
Aici vorbim cam in abstract, oricum. Deci nu prea putem trage o concluzie.
Ba da, poti sa bagi mana-n foc ca el are deficiente intelectuale severe.
,,Ce anume face o parere sa fie reala si nu fantezista?'' -> Nu conteaza daca altii vad ceva ca fiind bun iar acesta nu merge dupa o logica universala, acel ceva nu va fi bun. Ceea ce este real este logic, este palpabil, este demonstrabil.
Nu stiu cati ani ai, dar s-a demonstrat ca lumea - adica globul pamantesc, daca la ea te referi - nu are capat, deoarece un glob (o sfera) nu are capete.
Ca au ajuns oameni pe luna este demonstrat. A contrazice acest lucru este o blasfemie chiar si pentru biserica, recunoscand si ea, dar mai tarziu ca globul pamantesc este rotund.
Daca omenirea nu ar fi aspirat la mai mult dcat avea, astazi traiam in epoca de piatra.
Sunt de acord sa ne bucuram de viata aici pe pamant, sa nu aspiram la bunatatile promise de religie in viata de apoi.
Nici una, nici alta: este bigotismul religios care a ramas la nivelul cunostintelor din era epocii de piatra.
~ Taniae : oamenii cred in ideea de divinitate, nu in Dumnezeu. Nu-s asa multi ~
sunt părererile tale, nu le impărtășesc. Ia caută pe net să vezi cât de religioși se dau românii - in procente. Te sperii
Da, ceva de genul am vrut sa spun. Multumesc pentru reformulare.
Nu cred: nicio biserica n-are dogma ca omul n-a ajuns pe Luna.
Pentru un copil Mos Craciun există. A existat cazul când verisoara mea de 7 ani a venit la mine si m-a intrebat ingrijorată știind că-i voi spune adevărul: Valentin, mos Crăciun, există, nu-i așa? Eu ce era să fac? Să-i distrug visele, copilăria? Ei bine, gândiți-vă că multe astfel de minciuni sunt lansate și doar anumite persoane știu că sunt neadevărate! De exemplu sunt foarte multi care recomandă masturbarea, dar întâmplarea face că eu știu că provoacă nebunie dacă e practicată în exces!
O altă chestie este că atunci când eram mic erau diverse vorbe: eu nu am voie să mănânc mere, ne zicea bunica, că am copii morți, sau: vaaai, ia uite, de ce sughit eu? cine o vorbi de mine? Acum poti sa verifici: iei telefonul și suni! Ia zi mă, vorbeai de mine? Deci? Unde e validitatea acestor lucruri? Dacă nu s-au făcut studii, dacă nu s-a observat statistic și științific un lucru, cum poți să zici că e adevărat? Ca un lucru să fie adevărat, trebuie să existe dovezi!
"De exemplu sunt foarte multi care recomandă masturbarea, dar întâmplarea face că eu știu că provoacă nebunie dacă e practicată în exces!" -- este delir, probabil mistic.
Dap, "masturbarea m-a făcut chel/bolnav" este delir; este motiv pentru a prescrie antipsihotice.
"Such people don't endorse objectivity and the objective truth" We are talking about fundamentalists here. I have met people with a better grasp of reality in the psychiatric ward of the local hospital. Dimadick (talk) 14:10, 25 December 2021 (UTC)
Eu nu am spus ca dogma vreunei religii spune ca omul n-aajuns pe luna. Dar sunt secte care sustin asa ceva, iar la inceput chiar unele biserici so sustineau.
Dar trebuie sa facem deosebirea intre dogma si bigotism. Eu am spus despre bigotism.
Ca exemplu de bigotism"emancipat" urmareste spusele parintelui Calistrat Chifan. Are mai multe videoclipuri deosebite, unde acesta critica bigotismul religios ridicat uneori la norme.