Democratia este o practica care bazanduse pe incapacitatea poporului de a decide/alege(cum ai pune pantofarii sa decida cum sa se faca o operatie de apendicita, sa nu vorbim de transplanturi/etc) asigura asspune chiar garanteaza, politicianismului, accesul/uzuurparea Politticului.
Doar in cazul in care majoritateapoporului esteinteligenta deci/si capabila sa discearna/aleaga, dintre ce reprezentativi/eligibilli, teoria democratiei nu este ocapcana in care cadInteleptii( obligati sa se supuna inconstientei decizii a quantumului de "electori", in fapt incompetenti/incapabili sa discearna
Daca exista o capcana in democratie aceea e ca poate induce ideea ca oamenii sunt egali, cand prin insasi complexitatea fiintei, ei nu sunt egali. Dar democratia nu a cazut in aceasta capcana fiindca a emis Legea drepturilor omului.In fata legii toti suntem-sau ar trebui sa fim egali...
Democratia este o arma cu doua taisuri. Pe cata vreme in comunism unul hotara pentru toti - si asa cum era bine, rau, nu comenta nimeni ca nu avea curaj. Tot atunci erai obligat sa mergi la vot si in cabina de votare votai cam cum trebuia, ca oricum nu aveai pe cine alege - presedinte era doar un candidat, dar te duceai ca daca nu aveai probleme la servici, sau credeai ca vei avea... In democratie totul este la vedere - toata lumea comenteaza, dar nimeni nu ia nici o masura si asa ca tot comentariul este inutil. Cat despre alesii nostri - sa zicem ca oamenii plictisiti nu mai voteaza, siguri fiind ca orice partid ar fi la guvernare imparte acelasi ciolan si arunca cu resturi in populatie. In democratie oamenii sunt liberi si sa nu voteze. Ei utilizeaza din ce in ce mai des acest drept al lor. Democratia este definita ca participarea cetatenilor la guvernare. Daca ei nu voteaza nu sunt reprezentati si deci nu participa la guvernare. De votat voteaza cei implicati politic, dar nici aceia toti. Oamenii nu sunt maturi politic si nefiind pregatiti nu inteleg ce trebuie sa voteze - platforme program sau ce ar fi in avantajul lor. Democratia este posibila doar atunci cand cetatenii coopereaza. Pentru a coopera trebuie sa te implici, pentru a te implica trebuie sa ai cunostiintele necesare. Poate in unele tari unde exercitiul democratic are vechime sa se poata realiza ceva prin sistemul democratic (care este un sistem prost, dar se pare cel mai bun pe care il avem in momentul de fata) la noi, insa, neexistand aceasta forma decat in ultimii 20 de ani - sa zicem ca suntem inca necopti politic. Este regretabil ca oamenii nu inteleg ca votul este un drept castigat. Pe de alta parte sistemul de votare este aiurea - votezi pe cineva, castiga si totusi intra altcineva la redistribuiri. Am inteles de ce s-a facut acest sistem - pentru ca si asa - ca sunt doar 2 partide in guvern este foarte greu sa se inteleaga si sa voteze proiecte comune. Daca ar fi fost alesi doar pe nume cati politicieni atatea opinii si nu s-ar fi dat nici o lege la 3 luni de zile.
Cum am spus - posibil ca democratia sa functioneze mai bine in alta parte. Noi suntem ramasi cu sechele din comunism si asteptam sa fim indrumati de la centru (sa vina guvernul, sa faca presedintele...)
Orice forma de organizare are capcane pe care cei abili le intind celor ce cred si nu cerceteaza
Criza politica - incompetentza politicienilor din guvern si parlament care iau decizii in necunostintza de cauza
andreiboss31 întreabă: