Https://youtu.be/vFNgd3pitAI?si=PVccll-mlGQJ1wSQ
În teorie vezi cum spațiul se dilată, începe să aibă tot felul de distorsiuni, timpul se dilată pentru cei care sunt în navă, călătoria lor va fi rapidă, vor ajunge la destinație într-o clipită, oriunde în univers. Instant. Asta ar simți cei de pe navă.
La viteza aia nu cred ca iti poti tine ochii deschisi sau admira privelistea de la fereastra.
Ai răspunsul detaliat aici.
https://youtu.be/b_TkFhj9mgk?si=WtnLh2XYZ1hKdpFY
Ipoteza de la care se pleaca este că astronautul se afla pe o navă capabilă să accelereze constant cu 10m/s (1g). Adică viteza creste in fiecare secunda, iar aceasta accelerație se menține constantă pe termen nedefinit.
E un video foarte interesant și extrem de bine scris și narat. Enjoy.
Supoziții, odata ce din start stim ca nu exista nava spatiala care sa fie capabila de viteza luminii ceilalti fiziceni pot doar abera.
E ca in povestea cu drobul de sare... daca, daca si iar daca!
La viteze apropiate de cea a luminii spatiul se contracta (si timpul se dilata.). Adica un tunel lung de 1 km (pentru cineva in repaus) are o lungime de numai 1 m pentru cineva care are o viteza apropiata de viteza luminii. Ceasul observatorului care are viteza apropiata de viteaza luminii ramane in urma (comparat cu ceasul observatorului in repaus)
Ar fi un efect asemanator ca si la depasirea sunetului: o "bubuitura" de lumina (foarte intensa), chiar daca afara ar fi intuneric.
Cum ai vedea lucrurile de pe o nava care se deplaseaza cu viteaza aia? Care lucruri? Daca cumva sitn lucruri in jurul navei, atunci nu te mai poti deplasa cu viteza aia, pentru ca risti sa intri in coliziune cu acele clururi, asa ca nu vei vedea nimic, o sa fei intuneric, daca te deplasezi cu viteaza aia si nu-i nimic in drumul tau.