Filosofia a aparut ca raspuns la intrebarile oamenilor, intrebari cum ar fi :
Ce este existenta?
Care este raportul dintre existenta subiectiva si obiectiva?
Cum se constituie valoarea de adevar bine, frumos, dreptate?
Care sunt cauzele nefericirii omului pe pamant?
Ce este fericirea?
In jurul acestor probleme s-a constituit filosofia incercand sa dea raspunsuri incat filosofia vizeaza raportul omului cu lumea, cu existenta. Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, de asemenea situatiile obisnuite si limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului si il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea.
AlanTigergerid,
Aşa este, "filozofia" ne e acea activitate a gândirii faţă de întrebările fundamentale şi încercarea de a elabora baze raţionale/logice pentru susţinerea unei poziţii sau a alteia. Şi luându-mă, după exemplele tale exmplific, şi eu că - în sec. al XVll-lea, filozofia îngloba totalitatea cunoştiinţelor; precum a lui Aristotel sau Newton, ori Bertrand Rusell, ce afirma :
"admiţând chiar că se poate pune la îndoială cunoaşterea în asamblu, căci fără asta nu ar fi posibilă nici o filozofie".
Daca ar fi sa descriu aceasta stiinta, as face-o cam asa:
Filosofia, este "boala" celor intelepti!
Filosofia este stiinta care studiaza lucrurile ce sunt ca fiind ceea ce sunt.
Exact! Bine a spus Rebreanu. Chiar are dreptate(din punctul meu de vedere). Este un joc de cuvinte care nu este inteles de toti, poate si asta este farmecul ei. Am citit Cioran - despre neajunsul de a te fi nascut, superb, mi-a placut, dar este foarte greu!
anonim_4396 întreabă:
NICKSOOO întreabă: