Eminescu si Einstein nu pot fi comparati.Cel putin Einstein in comparatie cu Eminescu era sa-i spunem asa pantaloni scurti.Un geniu, acum din pctul meu de vedere NU este un individ inteligent, este mai degraba un individ dotat de natura cu o anumita inclinatie.Nu putem spune despre Einsten ca era un tip inteligent, sau despre un matematician, ori mai stiu eu ce alt individ ce exceleaza doar intr-o singura directie, sau domeniu. Eminescu era intr-adevar inteligent, deci dupa mine nu era geniu.Acum daca fiecare crede in felul lui apar enspe mii de defintii, cauza pentru care sau stabilit care sint alea genii.Un geniu poate fi foarte bine si un tigan, lautar care pur si simplu te lasa cu gura cascata prin felul cum interpreteaza la vioara sau mai stiu eu ce instrument o apartitura sau orice ii trece prin minte.Deci asa s-a nascut cu acest talent, cu aceste aptitudinii.Altii sint inteligenti, adica vad lucrurile asa cum sint, stiu sa le lege si asa mai departe.Acum care dinre aceste doua categorii au adus mai multe benefici umanitatii nu stiu, dar sar parea ca geniile, adica indivizii dotati de natura cu anumite aptitudini.
Nu inteleg expresia "era pantaloni scurti in comparatie cu Eminescu". Lamureste-ma.
Si ce mai inseamna la tine : "Nu putem spune despre Einsten ca era un tip inteligent". La tine definitia din dex a cuvantului inteligent este alta?
A fi inteligent este una si a fi dotat cu ceva aptitudini altceva.Inteligenta nu e tot una cu talentul, care este ceva inascut, cu care te nasti, deci este ceva mai mult automat decit sa construiesti, asa cum cere inteligenta."Pnataloni scurti"adica era slabut in comparatie cu Eminescu asta vrea sa zica expresia.Inteligenta nu inseamna ochelari de cap, adica sa vezi doar pe o li ie si in rest nimci.inteligenta presupune mult mai mult, actioneaza pe o scara larga nu doar intr-un anumit domeniu.Deci Einstein era bun doar intr-un singur domeniu si atit ceea ce arata ca de fapt el poseda un talent, asa cum unia se nasc cu anumite abilitati, cum am mai spus tiganii se nasc talentati de cind se nas incep sa cinte la diverse instrumente.Nu vreau sa compar pe nimeni cu nimeni dar am bagat chestia asta ca model de comparatie.Un matematician tu crezi ca esti inteligent? Te inseli, il poate bate si un cioban daca ar face un test de inteligenta.Ca el are capacitatea dea intelege numerele cu f mar usurinta aia nu inseamna ca este inteligent ci mai degraba ca are un talent in acest sens.Cind spui de cineva ca este inteligent acea persoana rumega, proceseaza orice informatie din orice domeniu si rezolva o problema.Iti pot arata f multi matematicieni, pe unia i-am cunoscut personal, vorbesc de profesori de matematica, fizica etc dar ei altceva habar naveau sa faca, ori sa proceseze.Doar matematica aveau in cap, in rest cam paraleli.Deci pentru mine nu stiu ce spune dexul dar pentru mine inteligenta este una si o aptitudine,talent zii cum vrei este cu totu altceva. Daca pentru tine este altceva fiecare are dreptul sa creada ce doreste. Eminescu nu era doar poet.el era folosof, era fizcian, era cate nu era. orice cred del puneai sa rezolve putea cumva rezolva. Eminescu a pus teoria relativitati in versuri, del puneai pe Einstein sa faca macar o poezie oricare era, putea? Te asigur ca nu.In sf de aia consider eu ca Eminescu era un tip inteligent si plus era si dotat cu aptitudini, adica cu talent balamuc.Astfel de oameni rar se nasc, adica si inteligent si talentat. Talent pentru mine nu inseamna cum am spus inteligent. Talentat e ceva ce vine din tine, ceva ce deja ai si nu trebuie sa procesezi asa cum trebuie sa faca cineva inteligent.
Cred ca aberezi. Poate cineva sa-mi confirme ca abereaza?
"Ca el are capacitatea dea intelege numerele cu f mar usurinta aia nu inseamna ca este inteligent ci mai degraba ca are un talent in acest sens." Cred ca incurci termenii.
INTELIGÉNȚĂ, inteligențe, s. f. 1. Capacitatea de a înțelege ușor și bine, de a sesiza ceea ce este esențial, de a rezolva situații sau probleme noi pe baza experienței acumulate anterior;
TALÉNT, talente, s. n. Aptitudine, înclinare înnăscută într-un anumit domeniu; capacitate deosebită, înnăscută sau dobândită, într-o ramură de activitate, care favorizează o activitate creatoare.
Deci Eminescu avea talent si Einstein era inteligent.
Asta ca asa vrei tu sa crezi. Eminescu a pus in versuri ceva ce gindise inainte, adica teorii la care Einsten nici nu visase.In sf daca le stii pe toate nu vad la ce mai intrebi,de ce mai pui intrebari,doart asa sa te afli in treaba sau ce interes ai? Ori esti atit de bun, sa nu zic inteligent, geniu si vrei sa vezi cum gindeste sau daca gindeste prostimea? Deci nu veni si sa spui ca eu aberez, ar trebuie sa spui doar atit multumesc pentru ca ai dat un raspuns, pentru parerea ta si chestii de genul asta.Se pare ca esti si taran pe linga faptul ca esti si ingimfat. Pune si invata sa te porti apoi intreaba pe aici si asta doar atunci cind nu stii ceva, nu asa doar sa iti faci simtita si tu pezenta sa arati ca exististi si tu.Nu am putut sa vad ce oameni frate,stai incerci sai scrii,chiar ii scrii,iti spui parerea,spui clar ca asa crezi tu, deci ca e o parere personala si uite ce fac genul asta de oameni iti dau si in cap dear putea. Aberez, is prost ce mai urmeaza hai dale drumu, ca de fapt cred ca de aia si pui intrebari pe aici sa ai cu cine te certa, or sa cauti persoane care sa accepte sa va certati.Nu imi da mie definitia din dex ca aia ma puteam si eu ita.Cu alte cuvinte ma faci si prost, adica asa am ajuns incit nu-s capabil sa caut un cuvint in dictionar sau cum? Du-te ma baiatule si tergeti mucii si dupa vino pe aici si discuta.Deci Eminescu a gindit acea teorie, a vazut in mintea lui cum stau lucrurile nu deja le avea si doar lea debitat.Sa fii filosof nu inseamna sa ai talent, dar pentru tine probabil asta inseamna.Se pare cauti si adepti, sa vina sa iti sustina injuriile sau jignirile la adresa altora.Deci cam asa trebuie sa te porti mai ales deci mai ales atunci cind tu esti persona care pune intrebarea.Sa vorbesti frumos tuturor celor care iti raspund, indiferent cum iti raspund, ca e bine ca e rau, atita timp cit nu te jignesc nu vad reactia ta la teoriile, la ideile sau parerile altor oameni. Spui multumesc pentru raspuns si treci mai departe.Nu esti tu pe aici sa inveti pe altii si nici nu esti in masura sa faci asta.Nu te mai chinui sa imi raspunzi ca nici nu meriti nimic.
E rau ca iti spun ca gresesti?
Nu sunt total in dezacord cu tine,spre exemplu,stiu ca nu trebuie sa ai talent ca sa fii folozof, ci o anumita inteligenta, o anumita cultura si un anumit nivel de cunostinte. Deci, nu doar inteligenta, ci un ansamblu de idei si de calitati.
Te intreb doar atit :de ce Einstein nu a primit premiul Nobel pentru faimoasa lui teorie a relativitatii? Raspunde la intrebarea asta si dupa poti sa vii si sa spui ca Einstein era foarte inteligent.Parerea mea si poate sia altora este pentru ca el a copiat de fapt acea teorie,deci am putea spune ca este un plagiator asa mai academic vorbind, ca luat acea teorie de la altii, ori ca sa fim mai cu obraz, ca altii inaintea lui enuntate acea teorie si el doar a reactualizato in timpul lui, motiv pentru care nu putea primi nici un premiu pentru ceva ce altii spuse inaintea lui.Acum ca asa am invatat la scoala, si pentru ca in continuare asta se tot spune e alta poveste.Omenilor li se spune nu adevarul ci ceva ce trebuie sa auda. Einstein asta era evreu si evreii nu mai spun tot timpul sau plins si se pling cau fost pedepsiti, cau fost prigoniti bla bla si cind apare undeva un evreu si spune ceva lumea gata nu mai spune nimic.Asta e lumea asta cu susul in jos. Einstein a ajuns cel mai mare fizician din ce spun multi, desi cea mai tare teorie a lui n-a fost niciodata premiata.Pai cum adica vine asta eu fac descoperirea lumii si nu mi se recunoaste asta? Deci ceva ne spune ca lucrurile nu stau exact asa cum le invatam noi la scoala.Ok scuze ca ma departai de la subiect dar inteligenta se pare este privita sau definita de cine face legile asa cum vor ei nu asa cum ar trebui.Normal ca pina la urma ne supunem majoritatii chiar daca majoritatea spune timpenii, dar nu avem ce face.Adevarul ca e cam complicat acum sa imparti, ori sa definesti clar daca inteligenta e ceva, geniu e altceva, astia se pare ca nu mai stiu ce denumiri sa dea, ca doar cu asta se ocupa cu inventarea de denumiri si povesti.Am plecat de la intrebarea ce e geniu.Pai e un cuvint invetatat sau atribuit probabil anumitor insusiri ale unor persoane sau insusiri alea mintii omenesti.Dar asta nu arata ceva clar.Cam asa vad eu, deci parerea mea, asa vad eu lucrurile astea.I se atribuie lui Eminescu ca era geniu, desi el excela daca am putea spune asa in mai multe domeniii, ori cel putin asa se vede.Sa enunti in versuri teoria relativitatii si plus alte chestii fizice nu stiu daca mai tine doar de talent.
Toate intrebarile tale depend de felul in care este definit cuvantul "geniu". In mare parte te poti lamuri aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Genius
Geniu-Cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului, caracterizată printr-o activitate creatoare ale cărei rezultate au o mare însemnătate; persoană care are o asemenea înzestrare.
Nu cred că pot spune mai multe.Cei caracterizați de genialitate sunt puțini.Ei vor să facă lucruri memorabile și reușesc asta.De ce nu ni-l amintim pe nea` Nicu din Ardeal?
Nu cred că-i cazul să-ți spun cum era în trecut.Mă gândesc la grecii antici, care doreau să prospere în toate domeniile.Erau oamenii ăia buni la toate. După aceea,arta se cam pierde,apoi urmează o perioadă de înflorire în Renaștere,când omul ideal era educat,intelectual,inteligent,artist,diplomat și politician,se revine la „omul bun la toate".În perioada lui Eminescu, astea erau poveste.El a fost un geniu al literaturii, el n-a inovat știința.În schimb, Einstein putea oricând să se-apuce să scrie o poezie, chiar dacă n-ar fi reușit să scrie ceva „genial".Să spunem că avea o minte limpede.Cred că poți recunoaște un geniu, dacă-l vezi.Ar trebui să fie ceva mai special...
1.Geniu=persoana care face lucruri memorabile.
2."Ei vor să facă lucruri memorabile și reușesc asta"
3.Geniul este o persoana care vrea sa fie geniu.
Cam asta ar rezulta din cele spuse de tine. Si acum intreb:chiar crezi ca ei au ca scop acest lucru? Sa fie catalogati drept genii?
"Ei vor să facă lucruri memorabile și reușesc asta"
Ți se pare că Einstein n-a vrut deloc să facă ceea ce a făcut sau că nu a vrut ca lumea să știe că el a făcut asta? Ceea ce
voiam să spun este faptul că ei nu s-au mulțumit cu ceea ce au făcut ceilalți, au vrut să facă și ei ceva.
„Geniul este o persoana care vrea sa fie geniu." Faci să pară nașpa fraza asta. Think a bit more. Să zicem că ești un geniu, dar nu știi asta. Vrei și speri că poți face ceva pentru omenire. Spui cumva că știi destule și te oprești pur și simplu? Îmi dau seama de faptul că nu m-am făcut înțeleasă, dar mi-e greu să cred că asta e tot ce ai putut înțelege din ceea ce am spus.E părerea mea și m-aș bucura să știu ce-i greșit în raționamentul meu.Iar răspunsul la întrebările tale este : nu.Cine ar vrea asta? Este un simplu titlu, de care n-au nevoie.
Hmm, ce-i greșit la definiția mea? Dă-mi voie să o corectez pe a ta. Poate au existat genii rămase în anonimat. Poate au făcut ceva memorabil, dar nimeni nu-și amintește de ei.Un lucru memorabil a făcut și primul om care a folosit o piatră pentru a vâna etc. Era oare un geniu? Depinde cum vezi tu lucrurile.
Doar am facut o mica corectura. Si anume, ai zis ca:"Ei vor să facă lucruri memorabile și reușesc asta." In istorie sunt multi oameni care au "facut lucruri memorabile". Dar nu toti au fost catalogati ca fiind genii. Intelegi, deci MULTI, iar tu putin mai inainte ai spus "Cei caracterizați de genialitate sunt puțini".
Doar am semnalizat si eu.
^ ^ lol, în comparație cu populația planetei, îs destul de puțini.
Mno,înțeleg ce zici tu,dar nu asta am zis eu. Așadar,nu mi se pare că toți oamenii care au făcut lucruri memorabile erau geniali/caracterizați de genialitate,deci geniile sunt mai puțin întâlnite decât oamenii care au făcut ceva memorabil.Tu ești ghidat de acea definiție care supune că un geniu este un om care a făcut ceva memorabil(așa cred).
Revenind la fraza atât de controversată("Ei vor să facă lucruri memorabile și reușesc asta."),să vedem ce înseamnă.Ți se pare că prin această frază eu am susținut definiția ta? Ei bine,nu.Mi se pare prea generală definiția aceea,deci din punct de vedere logic,n-are cum să fie corectă. Geniile sunt o categorie restrânsă a oamenilor care fac lucruri memorabile. După cum știi,au făcut lucruri memorabile,dar nu doar ei au făcut asta.
Dacă ești geniu,ești genial, deci una dintre însușirile tale este genialitatea. „In istorie sunt multi oameni care au "facut lucruri memorabile". Dar nu toți au fost catalogați ca fiind genii. Întelegi, deci MULȚI, iar tu putin mai inainte ai spus "Cei caracterizați de genialitate sunt puțini"."Mulți? Oamenii geniali sunt mulți? Sau cei care au făcut lucruri memorabile sunt (mai) mulți?
Sper doar că nu am înțeles greșit ceea ce ai spus.
Oricum, discuția devine interesantă, deși-în cazul în care va continua-fiecare va încerca să demonstreze că are dreptate, când e foarte probabil ca amândoi să ne înșelăm. (E unu dintre cazurile acelea, în care doi oameni se contrazic). Toate lucrurile astea mi se par relative, dacă încerc să gândesc „și mai subiectiv"(dacă pot spune asta), decât o făceam deja, s-ar putea să-mi schimb părerea.Nu mai insist asupra acestui aspect, deoarece este foarte posibil să te fi plictisit deja. ^ ^
Nu ne contrazicem, doar incercam sa ne completam.
Geniul - niciodata nu a fost recunoscut in timpul sau. A recunoaste un geniu in viata inseamna a arata lumii intregi valoarea acestui om, ceea ce nu ar fi benefic contemporanilor. De ce ar fi fost recunoscut Mihai Eminescu ca geniu, in alte conditii ar fi trebuit ridicat la rang de arta suprema in fata altora de la puterea din domeniu si nu se poate intampla acest lucru. Exemplul se poate continua la Van Gogh, sau G. Enescu, N. Balcescu, Galileo Galilei etc.
Se stie ca geniile au trait si au murit in mizerie.Pentru ca pe scara lor de valori nu era masina de lux, vila, hainele de firma.Adevaratele minti luminate au vrut sa ramana mai mult decat praful in urma lor dupa trecerea prin aceasta lume.
Stephen Hawking se poate spune ca este un geniu, in domeniul lui, desigur. Ca daca-l pui sa scrie beletristica sunt sanse foarte mari sa dezamageasca.
A scris o carte==> `A brief history of time`...Ar putea reuși să scrie beletristică.
"A scris o carte==> `A brief history of time`...Ar putea reuși să scrie beletristică." Totusi este un alt tip de scriere, cu caracter stiintific, care nu vrea neaparat sa impresioneze, ci mai mult sa lamureasca.
Poti sa fii geniu in diferite domenii. Mihai
Eminescu a fost un geniu deoarece la moarte sa i s-a luat creierul si a fost cantarit.Era f.greu chiar daca fusese lasat in soare.
A fi Geniu inseamna a avea o "sclipire"
prin care poti sa realizezi adevarate capodopere literare, muzicale, arhitecturale, plastice.
Marinea si greutatea creierului nu inseamna inteligenta superioara. Conteaza mai mult raportul masa creier/ masa corp.
Mihai Eminescu, G. Enescu au fost genii.M.E in Literatura, iar G.E s-a facut
remarcat prin vioara(A avut primul concet la 4 ani era supradotat) si
a fost la Viena si Paris!
AvalohAlyn întreabă: