După moartea lui Napoleon, sau poate chiar mai devreme, imperiul s-ar fi destrămat. Era prea întins ca să poată fi ţinut sub control mult timp. Popoarele stăpânite ar fi început rând pe rând să scuture jugul (vezi modelul Spania).
Păi uite, în timp ce Napoleon era în Egipt, toate cuceririle lui din Italia de nord s-au dus de râpă. După ce a plecat din Egipt, n-a mai trecut mult si a rămas si fără cuceririle de acolo. Portugalia, parcă o cucerise si pe ea într-o vreme, dar a pierdut-o mai târziu în favoarea englezilor. În Spania trebuia să facă un du-te-vino ca să ţină cât de cât în frâu revoltele. Şi era Napoleon! Ce ar fi urmat însă după moartea lui, cu fiul minor pe tron si cu regenţa mamei?
S-au revoltat numai spaniolii, ibericii, poftim. Toate celelalte probleme le-a avut cu celelalte state, nu cu populatii revoltate. Iar acum, nu mai avea inamici care sa ii invadeze imperiul. Ori, tu spuneai ca popoarele supuse s-ar fi revoltat. Nu exista inca ideologia nationala, motivatia ideologica lipseste. Tot motivatia ideologica a mobilizat populatia spaniola, dar era vorba de o ideologie ultraconservatoare, atavista, regalism si catolicism. Doar nu avea imperiul mare nevoie de Spania. Pentru multi europeni cucerirea franceza a adus avantaje, codul civil, justitie impersonala, posibilitati economice si de cariera, in defavoarea nobilimii autohtone. Daca ar fi existat macar o stare de nemultumire accentuata, as fi zis. Presa independenta nu, partide politice nu, nimic nu te apara de o represiune oricat de severa; de ce sa mori pentru o ideologie din viitor, si ca sa pierzi codul civil?
Nu mai crestea imperiul rus si noi vorbeam limba franceza. Pe englezi nu cred ca-i invingea.
Asta e parerea mea si nu intreb pe nimeni. Asta-i rolul acestui site: unul intreaba si ceilalti isi spun parerile.
Acelasi lucru care s-ar fi intamplat daca Hitler castiga WW2, am fi vorbit limba invingatorului si totul ar fi fost mai civilizat.
VecinaDeLa3 întreabă: