| Jackon a întrebat:

Ce credeti ca semnifica termenul "iluzia libertatii" in contextul unui univers condus de un asa zis creator? De unde stim ca avem acest liber arbitru, ci nu este decat o iluzie creata de limita mintii umane?

5 răspunsuri:
| TimberWolf a răspuns:

Daca pleci de la premiza ca exista un creator te minti din prima, libertatea iti e furata tot de oameni, inainte de '89 era furata de unii, acum de altii.

| StoicAnalysis a răspuns:

Habar nu avem de un "creator" anume, dar iti pot spune ca nu exista libertate 100%. Nimeni nu este cu adevarat liber. Fiecare om care spune ca este liber, se imbata singur cu apa rece.
Atata timp cat traiesti intr-o societate cu legi si reguli morale, nu vei fi niciodata liber.

| Seba2013 a răspuns:

In bible spune ca Adam chiar daca nu avea poruncile avea LEGEA LUI DUMNEZEU. Nu existau poruncile insa totusi aveau o lege spirituala. Legile spirituale sunt mai blande decat legile empirice. De aceea Kant este rationalist si spune ca poate sa aiba liberul arbitru si pesimist cu legile empirice. Energía eléctrica este mai cuarta decat energía chimica. Energía chimica ramane in timp, te conditioneaza (benzina contamineaza) pe cand cea chimica este pura nu isi dezvolta obiceiuri. Ceva electric nu are ce sa dezvolte ca nu se condenseaza. Apare si disparé cand vrea. Este o miscare indeterministica (incertitudine). Legile Spiritului sunt compatibile cu liberul arbitru ci nu incompatible. Determinismul spirtual este compatibil cu liberalismo. Pe cand determinismul material este incompatibil cu liberalismul. Iti controleaza vointa, te presioneaza, merg contra curentului râului.

Legea lui Dumnezeu este data prin diálog. Este o lege liberala. Nu este un determinism absolut. Chiar daca iti interzice numarul 22 mai ai optiuni la alte numeré.

Pe cand Legea pacatului suprima toate celelalte numeré si te conditioneaza doar de un numar. Una este Legea Liberala si alta Legea conditionata.

| adryang78 a răspuns:

Confunzi un pic termenii. Liberul arbitru, într-o definiție simplistă, înseamnă că ai libertatea de a alege. Libertatea propriu-zisă acoperă o arie mai largă.
"Iluzia libertății" semnifică exact ceea ce spune, adică avem impresia că suntem liberi, dar în realitate suntem constrânși de norme morale, sociale etc.

| Jackon explică (pentru adryang78):

Sunt 2 intrebari separate. Multumesc de raspuns.