Cred ca fiecare pas din cadrul imbunatatirii si dezvoltarii inteligentei artificiale se aseamana cu un nou click intr-un joc de minesweeper( presupun ca il stii). La inceput esti sigur si esti convins ca poti anticipa toate rezultatele posibile pana cand devii nesigur si pierzi controlul. Prin pierderea controlului nu ma refer neaparat la un scenariu apocaliptic cu roboti care vor sa preia controlul asupra lumii, ci pur si simplu la incapacitatea de a prezice cum va reactiona un sistem ai intr-o anumita imprejurare sau cum va interpreta informatiile pe care le detine.
Primul aspect pozitiv care-mi vine in minte se refera la aplicabilitatea inteligentei artificiale in medicina. In felul asta s-ar obtine o precizie mai mare in cadrul anumitor proceduri, ar disparea eroarea umana, s-ar simplifica si scurta procesul de diagnosticare. Un exemplu ar fi asta https://pubs.rsna.org/doi/full/10.1148/radiol.2018180237
Cresterea numarului de job-uri efectuate de robori va afecta economia si va duce la o crestere a numarului de oameni fara loc de munca. Plus ca vor disparea anumite job-uri de pe piata( cu caracter repetitiv).
Stilul de viata al oamenilor va fi afectat, conduita, valorile, totul. Va aparea un fenomen inevitabil de segregare bazat pe accesul doar a unui grup restrans de oameni la noile tehnologii. Asta pe langa problemele de etica.
Bineinteles ca va fi folosita in scopuri negative si egoiste de cei care o controleaza. Cunoasterea inseamna putere.Nimeni (care are acces si bani)nu va rata sansa de a o folosi.
Probabil ca nu vor mai fi necesari atatia oameni, daca va creste numarul de roboti. Dar nu vad cum ar putea supravietui o societate de genul. Factorul uman, care ne defineste (pe aproape toti) nu va putea fi inlocuit.
Nu, nu putem fi sustinuti de planeta.Suntem mult prea multi, prea inconstienti, egoisti iresponsabili si ignoranti. https://youtu.be/6Z40g6Qsuk8
In punctul asta, mersul pe bicicleta si folosirea pungilor de hartie nu mai sunt de folos in vederea crearii unei schimbari semnificative. Sau poate ca ar fi, daca toti cei 7, 9 miliarde de oameni ar face asta.
Solutia ar fi ca oamenilor sa le pese. Preferabil oamenilor cu resurse si autoritate.
Poate farmecul lui deja se duce. Un mare campion mondial, Bobby Fischer afirma ironic că urăște șahul pentru că e despre memorizare în ultimul timp. Și eu știu că mulți învață strategii și se uită la meciuri și preiau și ei ce văd de acolo și aplică în funcție de situație.
https://www.youtube.com/watch?v=P349BdHUxlc
Dar poate AI-ul ne va împinge către creativitatea de a îl bate. Omul e perseverent. Să vedem dacă va fi mai mult decât un AI :)
Ce mult se schimbă omul...Nu l-am recunoscut. Eu îl ştiam aşa:
https://www.youtube.com/watch?v=QxvnEwvgfeI
Scuze pentru off-topic.
Da, acum arată a filosof.
Nu e nimic. Oricum nu se înghesuie lumea să răspundă. E destul spațiu liber
Eu aș vrea sa trăiesc într o viata virtuala pe veșnicie, sa am ceea ce nu am in viata asta, sa învăț mai mult, deși sunt pro inteligenta artificiala, sa devin robot daca se poate
Evolutia tehnologiei e un lucru bun si probabil singura sansa de supravietuire a speciei.
Toate aspectele sunt pozitive. Tehnologia ajuta omul.
Tehnologia e necesara, iar adevaratul pericol e lipsa tehnologiei.
Tehnologia poate fi folosita si pentru a face lucruri mai putin bune.
Omul de rand isi va pierde din valoare si va fi nevoie de mai putini oameni.
Daca tehnologia nu evolueaza mai repede, resursele nu vor fi suficiente pentru un numar mare de oameni si natalitatea va trebui redusa.
Cred că foarte multi oameni înteleg gresit dpdv filozofic ideea de IA.
Și asta e una dintre cele mai mari dovezi ca avem mare nevoie de filozofie, aviz celor care zic ca e "învechită"
Poți detalia?
Simplu. A.I. nu va avea mai multa libertate decat ii acordam noi, el este o unealta. Dar sa ne amintim ce s-a intamplat cu graul, l-am domesticit noi pe el sau el pe noi? De fiecare data unealta a pus posesie pe noi, posesiunile devin o extensie a nostra. Gandeste-te ca vine cineva si iti loveste masina sau iti distruge lanul cu grau, te superi, dar, totusi, nu te-a lovit pe tine efectiv. Te superi pentru ca unealta este o extensie a ta, deci te-a lovit pe tine intr-un fel. Si ramane intrebarea : "Cine pe cine ar trebui sa conduca – viata sa conduca ce este mort sau ceea ce este mort sa conduca viata?". Asa cum spunea Elon Musk in clip, daca ii spui lui A.I. sa optimizeze fericirea, atunci el va lua toti oamenii, ii va baga in niste custi, ii va captura si le va injecta serotonina si dopamina. Dar daca ii spui: optimizeaza libertatea?! Atunci deschizi o alta cutie a pandorei pentru ca apar intrebarile filosofice: "Ce este libertatea?"; "Exista libertatea?";"Cand libertatea devine periculoasa?". A.I. nu va raspunde la intrebarile astea, poate ne va da falsa impresie ca avem libertate. Sau poate va considera ca libertatea este in dragoste, asa cum afirma un filosof contemporan, si atunci ne va injecta cu oxitocina. Ironic, nu? Deci, trebuie sa raspunde la niste intrebari filosofice si repede, filosofia este cea mai complicata stiinta, daca o pot numi stiinta. A.I. nu asteapta sa ne definim libertatea, scopul, fericirea si alte concepte abstracte.
La fel si in cazul scopului. Poate ai vazut secvente in care un robot, A.I., se trezeste si isi intreaba creatorul care este scopul lui,"What is my purpose?", ce ii vom raspunde? Stim ca scopul nostru fundamental este acela de a supravietuii, poate atunci ne va inchide in niste custi pufoase ca sa nu ne ranim si ne va da ceea ce cere corpul, corpul cere putine lucruri, doar sufletul cere mult, el este mai egoist, meschin, dar pentru A.I. asta nu ar fi o problema, din nou ne-ar injecta cu serotonina si dopamina ca sa ne tina in viata cat mai mult timp. Chiar si asa, el nu va sti ce este fericirea autentica, nu ar face diferenta intre fericirea autentica si injectarea de hormoni secretati de creier, nu daca nu stabilim ce este fericirea autentica si daca ea este importanta in viata noastra. Chiar si cand am raspuns la intrebarile astea, tot vor mai exista probleme cum ar fi faptul ca A.I. va prelua de la noi discriminarile pe care i le vom da in mod inconstient. Poate vom folosi A.I. pentru un job (daca vom mai avea asa ceva), un joc de carti, atunci un A.I. cu prejudecati va face in asa fel incat sa favorizeze o anumita rasa, un anumit sex, grup. Ar fi asta in regula? Singur ca nu.
Dar sa spunem ca totul va decurge bine, trecem peste toate aceste etape, ajungem intr-o lume prospera in care omul face ce vrea, nu va exista foamete, durere, incertitudine, doar confort. Atunci noi ce vom face? Sah inca se joaca, chiar daca A.I. este mai bun decat o fiinta umana. Poate vom juca jocuri video, poate vom creste copii. Copiii sunt o mare responsabilitate, responsabilitatea este un lucru ce ne tine in viata, devine un scop in sine.
Poate ca raspunsul, o solutie va fi crearea unui G193, ca G7, dar la nivel global.
Si ma intreb, ce rost ar avea o masinarie fara oameni? De unde isi ia scopul, viziunea? Doar va fi si asta-i tot? Din nou intram in discutia despre absurditatea existentei.
Ce vedem in China este dataism in toata regula, o noua viziune, poate cea mai revolutionara din ultimele decenii. Cedezi informatia, intimitatea de dragul eficientei. Este oare un targ bun? Ce facem cu puterea, o alta problema, cand cel care se afla la comanda nu are educatie, probabilitatea de a deveni rau este mai mare, lipsa de disciplina determina puterea sa te cuprinda. Puterea te face lipsit de empatie, fericit, ii privesti pe restul ca pe niste numere, niste furnici sau viermi, tu decizi cine, care, cum este. Acelasi filosof, despre care am vorbit mai sus ca spunea despre dragoste, spunea ca ar vrea sa aiba sus o putere care sa il scuteasca de toate responsabilitatile si sa ii ofere confortul si libertatea sa faca ceea ce vrea. Suna bine, nu? Dar se poate?
Multe linii de trasat si a mai ramas putin timp. Scuze ca nu am atins toate punctele. Asta ma face sa ma gandesc la problema bombelor nucleare, inca exista aceasta problema, dar o mai constientizam? Constientizam ca putem muri in orice secunda doar pentru cineva a apasat cateva butoane? Nu. Cred ca A.I. ne va uni si mai mult pentru a solutiona aceasta problema. Imi place cum asta, cred ca reflecta foarte bine situatia in care ne aflam: "We must learn to live together as brothers or perish together as fools.".
De exemplu noțiunea fictivă că la un moment dat Inteligenta Artificiala va "prinde viata". Adica va deveni atat de inteligentă încat sa aiba propria minte si constiinta rationala, ca oamenii.
Asta presupune că mintea noastra e tot un fel de program, o serie de algoritmi cauzati de un mecanism biologic. Dar asta e fals. Încă nu știm nici 1% din ce se poate știi despre mintea umană. Nu știm ce e aia conștiință. Dar in orice caz e mult mai complexa decat o serie de algoritmi.
Inteligenta artificiala nu va fi niciodata mai mult decat niste simple calculatoare extrem de rapide, capabile sa ruleze algoritmi din ce in ce mai eficienti.
YuliaNhO întreabă: