| Theo94 a întrebat:

Ce credeti despre singularitatea tehnologica, credeti ca suntem "aproape" de ea, la cateva zeci de ani distanta?

8 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Singularitatea tehnologică conține câteva concepte utopice care țin de SF.
. Acele computere vor fi în stare până la urmă să descifreze aproape toate secretele naturii și Universului.
Mai întâi puterea de calcul a oricărui computer nu este echivalentă cu inteligența umană. Omul este puternic pentru că este viu. Forța sa constă în utilizarea intelgenței pentru perpetuarea vieții. Un computer, un sistem de computere, oricât de performant, puternic, ca putere de calcul ar fi, nu poate echivala inteligența umană, căci este non viu. Omul este rezultatul natural al unui proces autonom de evoluție a unui sistem care are ca bază conștiința de sine și supraviețuirea prin reproducere. Să construiești un computer cu o putere de calcul colosală este posibil. Să construiești pe baza acelui computer o structură care să aibă o conștiință de sine care să se autoreproducă, ar însemna să creezi o nouă formă de viață, paralelă cu sistemul ființelor vii de azi, bazându-te pe ideea că dacă noua formă de viață, dacă are un creier mai mare, mai puternic decât cel uman, ea va fi și viabilă, adică va avea toate caracteristicile vieții, a acelei vieți, a tuturor viețuitoarelor de pe pământ, din care facem și noi parte.
Deci să recapitulăm. Creem creierul acela singular. Apoi îi dotăm cu un soft care simulează conștiința de sine. Apoi îi creem un soft care să îl facă capabil să se autoreproducă, ( să scoată el din mină minereu, să își facă componente, să își creeze el însuși hard și soft pentru toate cele, să se adapteze la mediu, chiar să simtă plăcere când face acest lucru, căci ce este până la urmă senzația de plăcere decât un soft în plus, care face o selecție de oportunități dintr-o imensitate de căi de acțiune?
Și iată că am creat o nouă formă de viață, care nu se deosebește prim caracteristici prin nimic de viața noastră. Imposibil?
De ce să fie imposibil? În imaginație am creat-o chiar aici, în aceste rânduri. Termen posibil de execuție? Câteva miliarde de ani. Nu prea știm noi ce e ăla sine și conștiiința de sine, dar lasă că o să creem un program de calcul și o să aflăm, că putere de calcul avem.

| Theo94 explică (pentru sadrian46):

"Mai întâi puterea de calcul a oricărui computer nu este echivalentă cu inteligența umană. " Inca, dar peste cateva zeci de ani va fi posibil.

| sadrian46 a răspuns (pentru Theo94):

Nu va fi echivalentă, căci computerul uman este cuplat, încorporat în ființa umană vie. Inteligența umană înseamnă utilizarea puterii de calcul a creierului uman ca să supraviețuiești, să eviți moartea.
Totalitatea relațiilor cu mediu al unei ființe vii numite viață, în cazul omului, este condusă de un PC localizat în creier. Acest PC are putere de calcul. Înafară de asta PC-ul în-corporat, are calitatea de inteligență de intelegere, de înțelegere autonomă, care este specifică vieții. Astfel inteligența umană este cuplată cu viața umană.
Astfel puterea de calcul e una, și inteligența este altceva, altă ordine din univers, alt nivel cosmic, astral. Dta confunzi puterea de calcul cu inteligența. Nu sunt și nu vor fi niciodată echivalente. Un super computer al viitorului va avea o putere de calcul imensă, dar va fi în continuare un obiect mort, un robot, nu va avea inteligență umană, care este ceva viu. Un robot poate f progrmat să facă ce vrei tu, să asambleze un automobil, să joace șah, go, mai bine decât un campion uman, da pentru asta trebuie să apeși pe un buton. Daxă nu apeși pe acel buton. este un obiect mort, care nu mai înțelege nimic, care nu este inteligent. Iar această diferență nu va fi depășită nici peste un miliard de ani, nu peste câteva zeci.

| Theo94 explică (pentru sadrian46):

Am vazut in multe documentare cum diversi savanti spuneau ca inteligenta artificiala o va intrece pe cea umana in sec. XXI, nu va fi vie dar va fi mai inteligenta.
Ce avem noi acum sentimente, emotii ar fi reactii chimice/biochimice in creier.
"Organismele sunt algoritmi. Orice animal - inclusiv Homo sapiens - este un ansamblu de algoritmi organici configuraţi de selecţia naturală de-a lungul evoluţiei de milioane de ani"
Oamenii si stramosii lor le-au trebuit milioane de ani sa ajunga la o anumita inteligenta, oamenilor moderni cateva zeci de mii de ani, pentru computere este prea mult, ii trebuie zeci, o suta sau putin mai mult de la aparitia primului ca sa intreaca inteligenta umana.

| sadrian46 a răspuns (pentru Theo94):

Oamenii si stramosii lor le-au trebuit milioane de ani sa ajunga la o anumita inteligenta. Da dar aceasta s-a bazat pe computerele sistemele nervoase ale strămoșilor noștri mai vechi, timp de un miliard de ani.
Este un algoritm pentru toate, și pentru senzații, și pentru sentimente. Dar acești algoritmi ai omului sunt integrați cu viața.
Astfel există un algoritm adaptabil evolutiv de la cele mai simple forme de viață până la noi. Super computerele create de om, sunt roboți, am mai scris asta aici undeva. Ei trebuie puși în priză ca să facă calcule. Ei știu să calculeze, aceasta este putere de calcul. Inteligența umană este ceva viu. Niciodată un robot nu va avea inteligența nici măcar a celei mai simple ființe vii, va fi și va rămâne un robot. Va fi altă formă, altă variantă de inteligență, care nu se reproduce, nu supraviețuiește, va fi totdeauna o mașină pe care o pui în priză și îi vei da ceva de calculat.

| Bizon95 a răspuns:

E pe vine big grin

| Ineys a răspuns:

Sute poate, desi m-as bucura sa fie zeci ca sa prindem si noi ceva poate.

| sdfsfsdfsdfsdf a răspuns:

Eu am vazut o pe o canapea cu un mosulica, eu zic ca a fost oarecum aproape de mine, mare panarama si singularitatea asta