April
| April a întrebat:

Ce credeti:pentru a emite o judecata de valoare corecta e nevoie de o stare fizica buna si de calm mental? Nu credeti ca suntem nedrepti cand actionam la manie? Sau cand suntem orbiti de iubire?

Răspuns Câştigător
emanuellex
| emanuellex a răspuns:

In primul rand daca lasam mania sa rabufneasca este semn de slabiciune. Daca lasam sa ne orbeasca iubirea, este semn de daruire totala, o daruire in afara limitelor ratiunii. Iubirea si ratiunea sunt invers proportionale: cu cat una este mai mare, cu atat cealalta scade. Acesta este adevarul chiar daca ne place sau nu. Ai foarte multa dreptate: o judecata cat mai aproape de adevar si corectitudine, o putem avea doar cand suntem foarte calmi, netulburati de nimic si, desigur, sanatosi trupeste. "Mens sana in corpore sano". Am facut o afirmatie: o judecata cat mai aproape de adevar. Nu a fost intamplator, caci judecata cu adevarat adevarata ii apartine doar lui Dumnezeu. Sa procedam precum Solomon si sa-i cerem permanent lui Dumnezeu intelepciune. Caci toate celelalte ni le va da pe deasupra. Sa-i cerem si sanatate, caci tot de la El ne vine. Cat despre linistea spiritului, acesta este chiar un har. Felicitari pentru intrebare. Ne mai pune si pe noi pe ganduri.

14 răspunsuri:
| Katiee^^ a răspuns:

Ba da, ai dreptate! Cred ca ar trebui sa-ti schimbi nick-ul in Filozoafa laughing Ca psiholoaga avem happy

| sorin a răspuns:

Ai dreptate, trebuie sa fim limpezi la minte cand e vorba de a judeca sau critica pe cineva dar cum ai zis si tu la manie nu prea mai conteaza cine are dreptate si atunci te exteriorizezi si spui lucruri care mai tarziu le vei regreta poate, dar asa este"setat"organismul"nostru, putini sunt cei care au o minte limpede la manie sau cand sunt orbiti de iubire.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Insa nimeni nu poate elabora o judecata de valoare corecta. Oricat am incerca nu putem cunoaste purul adevar.
Insa orice judecata, corecta sau falsa, reprezinta parerea unei persoane. Atat timp cat Dumnezeu l-a inzestrat pe om cu ratiune, puterea de a gandi, alege si decide cu privire la o judecata adevarata sau falsa, inseamna ca toate astea au un rost. Nimeni nu ii poate limita libertatea de gandire, exprimare sau dezbatere, inseamna a atenta la integralitatea naturii umana.
Insa care este autoritatea capabila sa decida ca o judecata este corecta sau falsa? de valoare sau fara sens? Nu exista o asemenea autoritate deoarece sunt compuse din oameni, iar oamenii sunt supusi greselilor.
Nimeni nu poate detine adevarul absolut si nu poate elabora o judecata corecta. Fiecare om ar trairi si sentimente, calitati si defecte.
Dar uneori si o judecata gresita si fara nicio valoare isi are un folos; deoarece ea duce la noi dezbateri, iar intr-un final vom afla macar un sambure de adevar.
Chiar daca o judecata este considerata corecta si este admisa oficial, exprimarea libera a unor opinii gresite ar ramane utila si dezirabila.

kittyalexandra
| kittyalexandra a răspuns:

Da, sunt de acord cu tine. De obicei când sunt nervoasă cer puţin spaţiu şi puţină linişte şi discut după ce îmi revin pentru că nu vreau să spun prostii şi să rănesc oamenii la care ţin doar pentru că sunt eu nervoasă. Nu-mi iese întotdeauna, dar încerc. La partea cu orbiţi de iubire sincer nu m-am gândit. De obicei din iubire nu poţi răni pe cineva. Dar într-adevăr pentru a emite o judecată de valoare corectă trebuie să te detaşezi total şi să fii cât mai obiectiv. Nu ştiu câţi pot face asta. Mie mi-e destul de greu.

nony
| nony a răspuns:

@april,
Chiar aceasta postare a ta mi se pare judecata la suparare. Sper sa ma insel, dar prin simplul fapt ca intrebi despre un lucru general valabil imi da de gandit.
Logic si normal ar fi sa nu judecam. Dar, suntem oameni, suntem inzestrati cu spirit critic, cu opinii, idei.Nu intodeauna judecata noastra este corecta, chiar daca avem o stare buna sau dispunem de calm mental in acele circumstante.Idee este ca marile descoperiri (din toate domeniile) s-au facut prin greselile judecati.
Orbiti suntem zi de zi de manie sau iubire, dar atata timp cat ajungem la sfarsitul zilei si nimeni nu s-a simtit ofensat de noi, atunci am reusit.
Respectele mele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mania intuneca inima si judecata.nu e bine sa actionezi la manie. iar in dragoste oricum esti in saptamana chioara, si inima nu tine cont de ratiune.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Spiritul ca apa..."

| cascadorys a răspuns:

Da, dar subiectivism o sa existe intotdeauna...indiferent care ii va fi cauza...

| JeSa a răspuns:

Eu cred ca nimeni nu e perfect, si in acelasi timp de acord cu ideia sa nu se actioneze la suparare, dar e ca majoritatea dintre noi, nu prea stim de a ne controla, in general vb... chiar de si-ar dori; asta e firea omului, cu rele si bunehappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Spiritul ca apa e destul de, inteligent pentru cine il intelege, e destul de ascuns pentru cine nu, dar e total incoreent pentru cine il crede amuzant.

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Furia şi iubirea sunt nişte sentimente subiective, deci când ele acţionează asupra noastră cu siguranţă ne fac mai obiectivi. Din antichitate se ştie că toate persoanele care au înfăptuit ceva măreţ în istorie nu s-au lăsat influenţate prea mult nici de una nici de alta, sau s-au redresat rapid atunci când şi-au dat seama de acest pericol. Eu voi da două exemple rapide care îmi vin acum în minte, şi anume Adolf Hitler şi Napoleon Bonaparte, dar cu siguranţă sunt mai mulţi.happy

| moodyblues a răspuns:

Conditii pentru a emite o judecata:
trebuie sa iubim cu pasiune adevarul.atunci starile noastre psihice nu ne vor impiedica niciodata sa hotaram corect.mai trebuie sa fim stapani pe noi insine si sa vedem cazurile cu pur rationament.
april, ne-ai obisnuit cu niste intrebari foarte bune. felicitari!

| razvansorescu a răspuns:

De stare fizica buna nu e nevoie. in schimb de calm mental da, oricum raspunsul sau hai sa zicem ca intrebarea implica mai multe raspunsuri.Suntem oameni pana la urma iar situatile in care esti pus sa emiti anumite "judecati' poate nu te "prind" in starea cea mai buna...asta e! poate cand om fi roboti se va emite oricand si oriunde o "judecata" buna!

| drbear a răspuns:

Bunica avea o vorba : "lucrurile facute la plezneala ies cel mai bine". Uneori, reactiile "la cald" pot aduce solutia cea mai corecta. E posibil ca noi, rumegand decizia mult timp sa incepem a ne indoi de solutiile gasite, revenind mereu asupra altora abandonate anterior, si apoi abandonandu-le din nou...Cu alte cunvinte, gandindu-ne prea mult, e posibil sa amanam aplicarea solutiei si sa pierdem sansa de a rezolva ceva.
Eu cred ca oamenii ar trebui sa reactioneze instant in egala masura cat reactioneaza "gandit". E posibil ca respectivul sa nu fie o persoana curajoasa, si daca decizia necesita curaj, actionatul tardiv sa nu se mai intample niciodata. Uneori trebuie sa iei decizii "la minut", si daca nu esti antrenat in a face asta, poti rata multe sanse...
Orbiti de furie si de iubire vom fi mereu. Oamenii pot fi rareori obiectivi, chiar si calmi! Insa actiunile facute la momentul potrivit pot face diferenta.