anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce dovada ofera Fizica ca ora care a trcut pe ceas este egala cu cea care tocmai a inceput? Intervalele de timp nu pot fi suprapuse in asa fel incat sa aflam direct daca sunt egale.

4 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Zilele sunt zic eu cea mai bună dovadă. Dacă nu ar fi așa s-ar decala. Oricum întrebarea este inutilă având în vedere precizia ceasurilor. Ele vor măsura la fel și acea oră și ora ce va urma. Dacă condițiile rămân aceleași de ce nu ar măsura la fel?

| CuriousStuff a răspuns:

Ce dovada ofera fizica ca temperatura apei (distilate) din doua pahare diferite, aflate in exact aceleasi conditii este egala? Pai te bazezi pe instrumentele de masura pe care le ai, adica pe termometre, care oricat de precise sunt, daca esti foarte sceptic tot nu poti sa ai incredere in ele.
La fel si cu timpul, poti sa-l masori cu ceasuri atomice, dar daca esti sceptic...

| sabin89 a răspuns (pentru CuriousStuff):

Nu, nu sunt sceptic. Dar m-a derutat putin o afirmatie a lui Karl Pearson cum ca in fiecare ora de pe ceas este ingramadita "aceeasi cantitate de constiinta". happy Ce-o fi vrand sa spuna cu asta? Eu stiu ca exista unele dovezi ca orele li se par mai scurte oamenilor pe masura ce imbatranesc. Asta ar putea avea o legatura cu "continutul de constiinta" dintr-o unitate de timp.

| CuriousStuff a răspuns (pentru sabin89):

Orele li se par mai scurte si anii mai scurti persoanelor mai in varsta pentru ca raportat la cat au trait, o ora, sau chiar un an nu e mai re lucru.
Cand avem 4 ani, inca un an inseamna un sfert din viata noastra, ceea ce e enorm. Cand avem 40 de ani, un an e... hai sa nu zicem infim, dar nu se mai compara. E vorba de perceptie si de comparatia unei perioade de timp cu cat am trait noi pana in acel moment, e normal ca imbatranind, timpul sa ni se para tot mai scurt, pentru ca asa cum am zis, raportat la varsta noastra, chiar e tot mai putin, chiar daca in realitate un an e exact la fel de lung si atunci cand avem varsta de 4 ani si cand avem 40.