Banul - degradarea societatii, a civilizatiei, a prieteniei si ce ma doare cel mai tare, si al dragostei!
Motivul vietii pentru unii, un vis pentru altii.
Daca ai prea mult, deseori innebunesti.Crede`ma, cunosc multi nebuni dupa bani
Deci, banul e o porcarie, da nu se poate trai fara el
Ban - BAN1, bani, s. m. 1. Unitate monetară şi monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; p. restr. monedă măruntă, divizionară a leului. ♢ Expr. A nu face (sau a nu plăti) un ban (chior) sau doi bani= a nu valora nimic, a nu avea nici o valoare. 2. Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuşi o marfă); monedă de metal sau hârtie recunoscută ca mijloc de schimb şi de plată; argint (2). ♢ Expr. A trăi (pe lângă cineva) ca banul cel bun = a fi foarte preţuit (de cineva). A lua (ceva) de (sau drept) bani buni = a crede că un lucru este adevărat. ♦ (La pl.) Avere în numerar; parale. ♢ Expr. A fi doldora (sau plin) de bani = a fi foarte bogat. A avea bani (strânşi) la ciorap sau a strânge bani la ciorap = a avea sau a face economii, a avea sau a strânge o sumă de bani; a fi zgârcit. Fecior (sau băiat) de bani gata = fiu de oameni avuţi care face extravaganţe cu banii primiţi sau moşteniţi de la părinţi. – Et. nec.
Spuneti ca e raul pe pamint.
Dar el face diferenta intre o masa goala in fata caruia iti chioraie matzele si o masa imbelsugata, in fata careia lesini dupa ce te-ai ghiftuit ca un pork.
Face diferenta intre golanul rupt in fund cu incaltari scilciate si avutul care se imbraca mereu ca un papitzoi si se da cu parfum de pute a cocota.
Face diferenta intre nenorocitu care doarme in ploaie intr-o cutie de carton si bogatanu care traieste intr-un lux infect.
Face diferenta intre cel ce merge pe jos de-si rupe picioarele si cel ce umbla in limuzina.
Face diferenta intre cersetor si printz.
Banul corupe, murdareste, pute, inebuneste, nenoroceste, creaza dependenta, dar te-mbraca si te hraneste. Scirboasa inventie. Si totusi fara el nu se poate, asa cum este conceputa societatea actuala. Fara bani lumea asta se opreste in loc. Banul pune totul in miscare, banul disciplineaza, banul motiveaza.
Crezi ca are sens intrebarea? Te duci la servici daca nu esti platit? Ai fi de acord sa pontezi zilnic, sa suporti trufia si incompetenta sefilor si sa muncesti pe brinci fara sa primesti salariu? Deci din exemplul asta... ce zici, motiveaza banul sau nu? Exemple oricum sint destule si le poate oferi oricine, numai Dumnezeu nu le intelege. El nu face nimic pentru rasplata. Face de placere sau pur si simplu ca vrea.
@bro - e o diferenta de notiuni. Banul nu motiveaza, ci e un mijloc. Motivatia este doar intrinseca, banul este extrinsec. Eu nu am reusit niciodata sa-mi motivez oamenii cu bani si sunt un excelent motivator. Banul nu e altceva decat un mijloc, un intermediar, un instrument. Ia gandeste-te la un lucru - ascetii cum traiesc fara bani? Si ei chiar sunt mai aproape de dumnezeul ala de care tot vorbesc unii si altii. ca alegi sa faci lucruri ca sa obtii bani, poate fi, cel mult, o finalitate. Obiectivele sunt altele. nu uita ca nu ai nevoie de lopata, ci de groapa, lopata e un instrument.
Pai nu putem amesteca lucrurile. Eu ma refer si am si spus-o mai sus, la societatea moderna. Asa a fost conceputa, sa respecte banul. Banul asta de care vorbim este adevaratul motor al societatii moderne. Este un mijloc? Corect, este combustibilul motorului astuia. Cu el, societatea merge. Fara el colapseaza. Si exemplul cu munca fara plata este cel mai potrivit. Daca nu ai reusit sa motivezi oamenii prin bani este pentru simplul fapt ca fiecare lucru, implicit fiecare om are propria valoare. Unui cersetor ii poti oferi 10 euro sa-ti duca un sac de cartofi la masina, unui ministru insa nu. Suma este prea mica, el are o valoare mai mare. Ofera-i un milion de euro si te asigur ca-l vei convinge. Fiecare are valoarea lui. Deci banul este intr-adevar un mijloc, dar este mijlocul motivator.
Banul este un motiv sa traiesti si sa visezi. daca am bani o sa am mancare, o masina, o casa, o femeie si copii.mai exact un viitor. daca nai bani no sa ai nimic.in ziua de azi banul inseamna totul.chiar e mai presus de lege
Un etalon de valorificare a bunurilor...
sau un titlu, o functie aparuta in Tara Romaneasca in sec xv-le expl.M.Viteazul ban al Craiovei
Banul etalonul tuturor specimenelor aflate in plina degradare umana.