| pastru009 a întrebat:

Ce este binele? Dar raul?
Este demna relativitatea de aceste doua concepte ce guverneaza lumea noastra?

Răspuns Câştigător
| suffarstar a răspuns:

Nu ai cunoastere concreta, doar niste reprezantari catalogate.Realitatea, pe langa faptul ca nu putem avea acces la ea doar prin intermediul organelor de simt, mai e si catalogata, impartita, interpretata in functie de asteptari si idealuri. Nu exista o perceptie obiectiva asupra realitatii, doar o slaba vedere incetosata si mai adanc de propriile noastre convingeri si categorisiri. De exemplu intri in contact cu o fata frumoasa care te impresioneaza si te vei gandi la ea o bucata de timp. Tu deja ai inceput sa iti proiectezi mental o reprezentare a ei. Te-ai indragostit si din cauza asta incepi sa o vezi intr-o forma inventata de mintea ta, traiesti cu iluzia asta.
Am facut paranteza asta ca sa imi exprim punctul de vedere mai concret: realitatea nu are o insusire anume, noi ne-o reprezentam in functie de acele concepte(bun/rau, frumos/urat) si cel mai des mainfestam trairi afective in functie de conceptele astea, tot de noi inventate. Noi oamenii suntem incredibili de subiectivi.

7 răspunsuri:
| Shammal a răspuns:

Binele si raul sunt doua concepte ce implica punctul de vedere al persoanei care adunce in discutie aceste concept, adica pentru cineva un anumit eveniment este considerat ca fiind rau iar in acelasi timp pentru altcineva bun.
Aceste doua concepte nu guverneaza lumea din care eu fac parte.

| RAY a răspuns:

Reflecti ale comportamentului uman

Răspuns utilizator avertizat
| suffarstar a răspuns:

Sunt doua concepte nici macar relative, ci inexistente, un mod rudimentar de reprezenta ceva absolut fara nicio caracteristica. Realitatea nu trebuie interpretata, ea doar exista, este inutil sa cataloghezi si sa clasifici.

| pastru009 explică (pentru suffarstar):

Dimpotriva. Ai o oarecare cunoastere asupra realitatii, chiar daca e o iluzie sau nu aceasta cunoastere.

| suffarstar a răspuns (pentru pastru009):

Nu ai cunoastere concreta, doar niste reprezantari catalogate.Realitatea, pe langa faptul ca nu putem avea acces la ea doar prin intermediul organelor de simt, mai e si catalogata, impartita, interpretata in functie de asteptari si idealuri. Nu exista o perceptie obiectiva asupra realitatii, doar o slaba vedere incetosata si mai adanc de propriile noastre convingeri si categorisiri. De exemplu intri in contact cu o fata frumoasa care te impresioneaza si te vei gandi la ea o bucata de timp. Tu deja ai inceput sa iti proiectezi mental o reprezentare a ei. Te-ai indragostit si din cauza asta incepi sa o vezi intr-o forma inventata de mintea ta, traiesti cu iluzia asta.
Am facut paranteza asta ca sa imi exprim punctul de vedere mai concret: realitatea nu are o insusire anume, noi ne-o reprezentam in functie de acele concepte(bun/rau, frumos/urat) si cel mai des mainfestam trairi afective in functie de conceptele astea, tot de noi inventate. Noi oamenii suntem incredibili de subiectivi.

| drutzix a răspuns:

Normal ca sunt relative, vedem asta si in natura. Ce e bine pentru vulpe e rau pentru iepure.

| malvinacroft a răspuns:

Bineinteles ca sunt relative, iar asiaticii stiu deja asta, intra in filozofia lor de viata. De aia nici nu sunt deprimati si disperati, cu toate ca in India e o saracie probabil comparabila cu Africa. La ei nu exista lucru bun si lucru rau: lucrurile, evenimentele, doar exista, si atat. Subiect de meditatie: ai doi frati, unul e gradinar, si unul e zidar. Incepe sa ploua. E bine sau e rau? Gradinarul iti va spune ca e bine, zidarul, ca e rau. Mai este o pilda crestina cu un inger (iti spun pe scurt) care merge pe un drum si blesteama un orfelinat si binecuvanteaza un bar. Si cand e intrebat, spune ca din orfelinat urma sa iasa numai criminali, iar barul urma sa ia foc si pe locul lui sa se construiasca o biserica. Ideea e ca pana nu stii toate detaliile nu poti sa intelegi ce e bine si ce e rau - si poate nici cand le stii pe toate nu poti sa stii.